Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Midsommarbröd

Midsommarbröd

Midsommarbröd

Till dagens midsommarfirande ska vi ha med oss bröd, ost, sillar och sådant. Dagen till ära gör vi ett midsommarbröd inspirerat av Jan Hedh.

Ingredienser:

25 g jäst
500 g vatten (5 dl)
900 g vetemjöl special (14-15 dl)
0,5 dl rapsolja
20 g salt (3 tsk)
ca 500 g kokt färskpotatis (2 potatisar behåller du till garnering)
25-30 g dill

Utförande:

Koka potatisen och tärna sedan den kalla potatisen (glöm inte att lägga undan 2 potatisar). Smula och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjöl och knåda ihop till en smidig deg, helst i degblandare. Tillsätt sedan olja och knåda ytterligare till degen blir elastisk och blank. Blanda och knåda till sist in saltet.
Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda försiktigt in potatisbitar och dill.

image

Låt jäsa i en oljad bunke ca 60 minuter.
Dela upp degen på hälften och rulla till två spända bullar. Låt dessa stå och “spänna av” i ca 10 minuter. Sedan kan man göra på två sätt.

1) Forma till limpor som man efter jäsning snittar mitt i på längden.
2) Platta ut bullarna med handflatan och vik över. Jäs sedan med skåran vänd neråt och vänd på brödet innan den ska in i ugnen (detta sätt är lite klurigare och passar bäst om man har jäskorgar).
Slå på ugnen på 250-275 grader och låt längderna jäsa medan ugnen blir varm, ca 30 minuter. Snitta eller vänd på limporna beroende på om du valde alternativ 1 eller 2. Pensla limporna med vatten på ena sidan av mitten och lägg på potatisskivor där du nyss penslat. Strö över flingsalt över potatisen.

Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Sänk sedan till 200 grader grädda i ytterligare i 30 minuter.

image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *