Flytande vanilj

För en vecka sedan fick vi tipset från Mias syster att man lätt kunde göra egna flytande vanilj. Hon hade fått en flaska från sin svägerska i USA som hade gjort det själv. Så efter lite googlande har vi ett recept som vi testar nu.

Våra vaniljstänger har blivit lite stela och torra så vi täckte dem först i kokande vatten och lät det stå i 10-15 minuter. Sedan var de mjuka och fina som om de vore färska.

Flytande vanilj – Vaniljextrakt

3 vaniljstänger
ca 2 ½ dl vodka (eller annan icke smaksatt brännvin/sprit)

Snitta upp vaniljstängerna på hälfen men lämna ca 2 cm oskuret i ena ändan (så att stängerna håller ihop ändå). Lägg stängerna i en flaska eller avlång burk och häll sedan på spriten. Lagra i en sval och mörk plats i ca 3 månader innan användning. Extraktet håller i flera år och man kan fylla på med sprit allt eftersom det tar slut. Har man en vaniljstång som man använt till något kan man slänga ner den för att lägga till mer smak (dock inte om den legat eller kokats i mjölk eller grädde).
Doseringsmässigt ska det vara ett 1:1 förhållande till vaniljsocker.

image

Så här ser den ut nu. Om några månader kommer lösningen troligen vara mörk som starkt te. Vi återkommer med en utvärdering.

Previous

Next

One Comment

 • Hej!

  Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

  Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

  För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,

  Emilie
  Hittarecept.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *