Som ni kanske redan har läst har Mia varit sjuk idag. Hon har legat i sängen hela dagen med en liten paus till lunch. Wollmar och jag har roat oss med att gå och handla, äta mellis på lekplatsen och sedan leka och gunga för fulla livet. Det är riktigt varmt ute och drömläget hade väl varit att nyttja Mia sista semesterdag med att gå till badet tillsammans. Så på sätt och vis blev detta ett slut på sommaren med försmak av hösten som är att komma.
För attt göra något lättsmält åt sjuklingens mage har vi tillagat inkokt lax med kokt potatis, gröna ärtor och dill- och senapsmajonäs.
Inspirationen fick jag efter något vi åt på Winterviken tidigare i sommar och det var riktigt lätt att göra.
Inkokt lax
400-500 färsk laxfilé
1 liter vatten
1 msk ättiksprit (eller ½ msk ren ättika)
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 msk salt
2 msk hackad dill
1 liten gullök, skivad
2 tsk socker
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp. Skinna av filén och skär i 3-4 delar. Ta av lagen från plattan lägg i filéerna, sänk värmen och låt puttra i 6-7 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna i minst 30 minuter.
Dill- och senapsmajonäs
1 dl majonäs
½ dl filmjölk eller creme fraiche
2 tsk grov skånsk senap
1 tsk fransk senap
2 krm vitpeppar
½ dl hackad dill
Hacka dill och blanda allt och ställ kallt i väntan på servering. Vilken senap man har i är kanske inte så noga. Smaka av och ha i mer eller mindre av det ni tycker mest om.
Lägg upp laxen och häll över några matskedar spad i en djup tallrik. Lägg i potatis, ätor och klicka på majonäsen i slutet.
Har tyvärr inget kort då det har varit lite kaosigt idag. Men testa för det är jättelätt och jättegott!