Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hedmansk kålrotslåda

Hedmansk kålrotslåda

Mina äldre släktingar är alla finlandssvenskar och på vårt julbord är det OBLIGATORISKT med en kålrotslåda. Dock har släkten säkert med tiden försvenskats så att vi också gjort om receptet. Det här är den Hedmanska kålrotslådan så som min pappa gör den, den är mer en rotmoslåda egentligen. Jag föredrar den så, den blir mer matig och inte riktigt så söt som om den enbart är gjord på kålrot.

Kålrotslådan gifter sig med köttbullar, skinka och senap. Alldeles uuuuunderbart!

Jag halverade min pappas recept till idag, eftersom vi firar jul med svärsläkten och de är milt sagt skeptiska.

Ingredienser:
1 stor kålrot
4 mjöliga potatisar
1 morot

1 ägg
2 dl mjölk
0,5 dl ströbröd
salt, peppar och muskot efter smak
2 msk ljus sirap
Smör
+ mer ströbröd

Rotsakerna ska skalas och tärnas ganska stort och sedan kokas mjuka i saltat vatten i 20-30 minuter. (Jag råkade få tag i en kålrot som förmodligen legat sedan andra världskriget, den behövde kokas i typ en timme innan den var klar).
Rotsakerna mosas sedan ner i en bunke och så rör man ner övriga ingredienser.
Smeten hälls upp i en ugnsform och får ett täcke med ströbröd och små klickar med smör. Gräddas sedan i mitten av ugnen i 200 grader i ungefär en timme.

image

Våra övriga bidrag till julbordet är sillarna som vi gjorde föra helgen och en Janssons frestelse. Josephs föräldrar gör revben och mimosasallad (det är den saken jag tycker är märkligast av deras julmatstraditioner). En moster gör köttbullar och Josephs mormor har gjort julkorv. Det är säkert en massa annat som jag glömt. Om vi har tur kommer Josephs brors filipinska fru med vårrullar också. Ett exotiskt men gott och annorlunda inslag.

Vi kommer ha en GOD jul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *