Rabarberbullar
De somrigaste bullarna vi vet!
Idag blev det bullbak hemma hos oss. Vi hade rabarber hemma, så vi freestylade ihop ett recept med rabarber och kokos. Resultatet blev underbart!!
Först kommer ett recept på en enkel rabarbermarmelad (eller använd en köpt),sedan följer deg, fyllning och tillvägagångssätt.
Rabarbermarmelad:
500 gram rabarber
2 msk citronjuice
3 dl socker (beroende på hur sött man vill ha det kan man ha mer/mindre)
1vaniljstång
½ tsk melatin
Gör så här:
Skölj rabarberna noga, skaa dem om de är grova och skär sedan i cm breda bitar. Skrapa ut fröna ur vaniljstången och blanda dem med en matsked socker. Spara undan 1 msk socker och blanda den med melatin. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
Koka i ca 15 minuter. Tillsättmelatin/sockerblandninge och rör om.
Koka i 2 minuter till och häll sedan upp på väl rengjorda burkar och sätt direkt på locket. Jag brukar låta mina svalna i rumstemp tills locken klickar. Förvara sedan i kylskåp.
Bulldeg:
250 g kall mjölk
25 g jäst
100 g rumsvarmt smör
50 g strösocker
2 g malen kardemumma
5 g salt
500 g (8,5 dl) vetemjöl
Så här gör du:
1. Lös jästen i mjölken.
2. Blanda vetemjöl, socker, kardemumma och salt i en degbunke eller degbladarens skål. Tillsätt degspadet och smör och knåda degen tills du har en slät och smidig deg som klarar gluten testet (ta en liten bit deg och dra ut den till en tunn film). Låt degen vila i 60 minuter.
Fyllning:
100 g smör (rumstempererat)
100 g kokosflingor
1 dl rabarbermarmelad
½-1 dl strösocker
Slå upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut den till en stor fyrkant, ca ½-1 cm tjock. Skär degen i fyrkanter, ca 7*7 cm.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen och lägg en klick på varje degruta och vik ihop dem till knyten. Lägg i pappersformar. Låt jäsa ca 20-30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader ca 10 minuter.
Innan servering penslas bullarna med smält smör och doppas i strösocker.
Åh vad fina bullar! Jag blev så sugen på att testa att göra dem. Men, är det så att receptet på degen saknas? Eller är det en vanlig vetedeg som gäller? Eller missförstår jag, helt enkelt?
Haha! Oj då, vilken miss! Ja, det är en vanlig bulldeg. Jag ska lägga till det i inlägget. Tack så mycket för att du såg det!