6-15 juli 2014

Föräldraledighetssommar

Joseph jobbar, Wollmar är på förskolan och jag och Wilfred försöker fånga sommaren ändå. En morgonpromenad längs med vattnet och nu tar vi det lugnt på en filt i parken. Jag ska försöka ha Wollmar hemma från förskolan så mycket jag kan de här veckorna, men det kräver att jag planerar in lite aktiviteter. Jag är helt övertygad om att han har det roligare mend kompisarna än att bara vara med hemma med mig och Wilfred dag efter dag.  Han brukar i alla fall kännas väldigt understimulerad av att bara vara hemma en hel dag. Min mamma har semester nu, så senare i veckan ska vi hitta på en del saker med henne.

image

image

Semesterlängtan

Svensk sommar är, som de flesta känner till, mycket nyckfull. Den kan vara det absolut bästa med sol och värme i 12 veckor som liknar sydeuropa eller så kan det begränsas till en enda dag. Så problemet för oss som är lediga några specifika semesterveckor under sommaren är att lycka pricka in de soliga och fina dagarna.
Men det har hänt oss alla att man sitter där på jobbet den dagen sommaren kommer och man kan inget annat göra än att titta ut genom fönstret och i bästa fall äta lunchen ute.
Så är det nu. För mig. Sommaren kom i helgen och det var ju hur härligt som helst. Men måndagen har aldrig varit så måndagsaktig. De som började sin semester denna veckan är nog hemskt nöjda. Men semestern handlar ju inte enbart om sol, bad och värme. Det handlar om vila, tid till sig själv och familjen, vänner och att hitta på roliga saker. Semester är helt enkelt tid att prioritera allt det som betyder något. Men visst hjälper det med goda väderförhållanden hur denna period.

Min semester är ungefär tre veckor bort. För att vara precis så är den 13 arbetsdagar och 17 kalenderdagar bort.
Längtar jag? JA!
Blir det bättre av att Mia är föräldrarledig med Wilfred? NEJ!
Blir det ännu värre av att hon hittar på roliga saker med båda barnen? JA!

Men det unnar jag dem. I och med att jag hade så underbart väder under min föräldrarledighet med Wollmar förra våren och sommaren är det skönt att Mia får det med nu. Hade ju inte varit bättre om de hade skitväder. Men visst är man avundsjuk på alla som är lediga just nu. What to do?

Är ni lediga nu? Vore kul att höra vad ni hittar på på er sommarledighet. Skriv gärna en rad så kan jag drömma bort mig på jobbet ett tag!

Utflyktsdag

image

Idag tog vi tåget ut till Tumba och mormor.

image

Det var så varmt ute så vi drog till skogen och skuggan. Vi fikade på filt, plockade blåbär och busade runt.

image

Wollmar och mormor gick iväg på lite egna exkursioner medan jag ammade Wilfred. De hittade ett roligt träd!

image

Sen gick vi hem till mormor och Wollmar fick sova middag. Efter lunch blev det vattenlek på balkongen och Wilfred fick mysa med mormor. Vi avslutade med glass och jordgubbar innan vi tog tåget hem. Vi matchade tiden så att vi kunde möta upp Joseph som var på väg hem från jobbet.

image

En sommarmysig dag! Om vädret tillåter upprepar vi samma saker med mormor igen på fredag.

Hemmadag


Dagen började med gos med mina båda godingar. Det var faktiskt Wollmars förslag. ”Hämta Wilfred!” sa han, och så låg vi och gosade.

Jag lämnade Wollmar på förskolan och gick efter det och lämnade av veckans donation på Modersmjölkcentralen. Sen somnade jag och Wilfred på soffan på balkongen.

image

På eftermiddagen fick vi besök! En gammal bekant, Hanna, och hennes två söta söner. Vi åt mat, lekte i parken, fikade och jag hjälpte Hanna med lite sjukgymnastiska råd. Vi fick en massa presenter. Wilfred fick en blöjtårta och två leksaker, Wollmar fick en bok och en liten bil och vi fick servetter och choklad. Helt otroligt generöst!

image

Imorgon är det en mormor-dag igen och sen är det helg.


Dagen började med gos med mina båda godingar. Det var faktiskt Wollmars förslag. ”Hämta Wilfred!” sa han, och så låg vi och gosade.

Jag lämnade Wollmar på förskolan och gick efter det och lämnade av veckans donation på Modersmjölkcentralen. Sen somnade jag och Wilfred på soffan på balkongen.

image

På eftermiddagen fick vi besök! En gammal bekant, Hanna, och hennes två söta söner. Vi åt mat, lekte i parken, fikade och jag hjälpte Hanna med lite sjukgymnastiska råd. Vi fick en massa presenter. Wilfred fick en blöjtårta och två leksaker, Wollmar fick en bok och en liten bil och vi fick servetter och choklad. Helt otroligt generöst!

image

Imorgon är det en mormor-dag igen och sen är det helg.

Dockan heter Wilfred

Dockan heter Wilfred! Äta mamma bröst! Byta blöja dockan Wilfred.

image
image

Lördagslycka

Idag var det äntligen helg! När jag hämtade Wollmar i hans rum imorse konstaterade han som han brukar: Daddy jobbet!
Det kändes fint att få säga att Daddy faktiskt låg i sängen med Wilfred och att det var en dag när vi alla skulle få vara tillsammans.

Vi brukar alltid köpa hem mat på fredagskvällar, men nu har vi kommit på att vi för samma kostnad kan gå på frukostbuffé. Zinkensdamms vandrarhem har både hotellfrukostbuffé och vandrarhemsbuffé till olika pris. Vi har testat hotellfrukosten förut, men idag tog vi vandrarhemsalternativet. Det var också bra! De öppnar redan klockan sju, så det är perfekt för oss. Idag började vi alltså dagen med en lyxfrukost!

På eftermiddagen hade vi bestämt träff med min syster och hennes pojkvän, grillning på långholmen stod på agendan . En vän till min syster anslöt också. Vi åt gott, Wollmar lekte på stranden och vi kom hem precis lagom till kvällsbad och nattning.

image

Nu på kvällen bajsade Wilfred. Det händer så pass sällan att det är värt att nämna. Dessutom märker man det redan när han vaknar, om det är en bajsdag. Han är på uselt humör hela dagen. Blir ilsken så fort han blir ensam och vill äta hela tiden. Det är så skönt för oss alla när det väl släpper!

Nu ska jag försöka ta mig samman och gå ut och springa. Det skönt att det blivit lite svalare!

Söndag

Den här dagen kan delas upp i halvor: den långsamma förmiddagen och den snabba eftermiddagen.

Vi fick sovmorgon till halv åtta eftersom Wollmar gått och blivit sjusovare. Sedan var det svårt (och icke-nödvändigt) att komma upp i tempo. VI åt frukost, lekte rätt länge allihop i Wollmars rum, städade sedan lägenheten i rätt maklig takt och började göra middagsförberedelser. Slängde på några tvättar och liksom skrotade runt mest.

På eftermiddagen fick vi besök av min ena kusin med fru och två barn. Deras dotter är ett halvår äldre än Wollmar och deras son fyllde ett igår. Vi åt en härlig och stökig middag och när det var dags för dessert anslöt även min ena syster och hennes pojkvän.
Det var förunderligt roligt att se lilla Stina och Wollmar leka så bra ihop. De skrattade och busade och sprang och lekte koja och körde med bilar. Vi hade ju besök tidigare i veckan också, och även den lekstunden med besökande kompisar gick superbra. Tänk att Wollmar blivit så stort att han kan uppskatta lekkamrater! Underbart! Vilka mer kan vi bjuda hem? Det här är ju fantastiskt!

Gästerna gick lagom till Wollmars läggdags.Det var en mycket trött men glad Wollmar som gick till sängs idag.
Tråkigt nog är det redan slut på helgen, men för varje dag som går kommer vi också närmare Josephs semester. Vi längtar!

Tio frågor

1. Vad gjorde du för 10 år sedan? Jag hade precis tagit studenten och sommarjobbade på Myrornas givarservice som telefonist.

2. Vad gjorde du för 1 år sen? Hade åtta veckors semester/föräldraledigt tillsammande med Joseph och Wollmar och höll som bäst på att förbereda mig för midnattsloppet och bearbeta tankarna på att vi skulle försöka att skaffa barn nummer två inom kort.

3. Fem snacks du gillar? Snacks? Ja, ibland är både chips, popcorn och ostbågar gott. Men jag är nog mer en godisperson. Om jag inte känner mig vuxen och heller vill ha charkuterier och ost. Rätt sällan faller fredagsmys-valet på snacks, faktiskt.

4. Fem sånger du kan utantill? Jag är faktiskt en hejare på sångtexter. Jag kan typ hundratusen barnsånger.

5. Fem saker du skulle vilja göra om du var mångmiljonär? Köpa en 6-rumsvåning på Mariatorget, först av allt. Om vi kunde sluta jobba så skulle vi starta ett litet bed and breakfast någonstans och baka och laga mat och vara gästvänliga hela dagarna.

6. Fem dåliga vanor du har? Kan inte läsa och lyssna samtidigt, men kan prata och svara ”god dag yxskaft”-svar på frågor som ställs. Jag kan inte koncentrera mig på något viktigt när det är stökigt på köksbordet. Jag skäller lite för mycket på Joseph när han tar dåliga kort på mig, fast jag vet att jag aldrig blir nöjd ändå. Jag är en blyg person i större sammanhang men låtsas som att jag är upptagen med andra saker (typ mobilen eller barnen) och ger nog bara ett drygt intryck. Har jag kommit in i ett flow av att läsa/skriva/tänka så krävs det MYCKET av min omgivning för att avbryta mig, och blir jag väl avbryten får jag jobba mycket med mig själv för att inte vara sur.

7. Fem saker du gillar att göra? Vara hela familjen tillsammans inne i Wollmars rum och leka. Läsa. Springa/träna. Laga mat och baka tillsammans med Joseph. Vara sjukgymast när jag faktiskt kan hjälpa någon.

8. Fem saker du aldrig skulle klä dig i eller köpa? Jag har väldigt svårt för kläder med tryck, av någon anledning. Platåskor. Kaffehållare till barnvagnen (också bara en fix idé jag har att det är töntigt, jag förstår att det kan vara praktiskt). Dyra märkeskläder till barnen (barnkläder SKA slitas och smutsas ner, liksom). Köpt pepparkaksdeg (i alla fall om man ska baka pepparkakor för att äta).

9. Fem favoritsaker? Åh, just nu kan jag på rak arm säga minst fem klänningar jag äger som jag inte kommer i, än… Men annars… Kaffebryggaren (med termoskanna, en Bosch), min nya mobil, mina lila löparskor…

10. Vad gör du om 10 år? Svåraste frågan. Antingen har jag hittat en nisch inom sjukgymnastiken som jag kan jobba med (säg typ riktat mot gravidaoch nyblivna mammor som drömmen är just nu) eller så har jag gått vidare till något annat. Är mamma till en tioåring och en tolvåring, hur livet nu kan vara då. Kommer med största sannolikhet att bo kvar i Stockholm, men kanske inte kvar i innerstan. (Det beror litegrann på om nr.5 blir sann eller inte…)

Småbilar

När jag var liten hade jag massor av små metallbilar. Vi kallade dem för Dinky cars. Jag förstod aldrig riktigt varför de kallades för det, utan det var liksom bara så de hette. När jag kollat upp ordet nu syftar Dinky till något som är litet eller komiskt litet. Det har sin specifika koppling till småbilar via ett leksaksföretag som kallades för Dinky Toys och som tillverkade främst små metallbilar.

Wollmar fick några dinkies av Mia för några månader sedan och han älskar att leka med dem. Allt eftersom har han fått någon här och någon där och alla får sin egna plats på hyllan. För någon dag sedan tappade han dock bort en av dem och vi har inte kunnat hitta den någonstans. Varje dag går han omkring och ropar efter den och idag bestämde vi oss att gå till Emmaus second hand och köpa en ny bil.

När vi kom till affären visade jag upp en låda en massor av småbilar av olika slag. Lastbilar, racerbilar, gammaldagsbilar och sportiga bilar. Han kommenterade upprymt allt han såg och efter ett tag nappade han på en lite bullig röd plastbil. ”Red racing car, daddy!”, ropade han. ”Take red car”. Jag var lite tveksam till en plastbil eftersom det i min värld inte är en Dinky. Han skulle ju välja en fin metallbil. Jag lyfte upp lite andra bilar och jag tyckte var häftiga men han höll resolut fast vid den lilla röda bilen. Sedan gav jag honom fem konor som han fick betala för sig i kassan och så fick han bil och kvitto att gå hem med.

image


Ännu en dinky till samlingen (även om den är bullig och i plast)!

När vi kom hem var det ganska sent och det var dags att göra kväll. Då fick han panik eftersom han ville leka med sin nya bil. Så han fick en liten stund där han fick köra omkring med det nya fordonet innan han fick parkera den i garaget på hyllan och natta den.

Det var mysigt att han fick välja ut en leksak helt själv för första gången.

Tänder eller sjuka?

Wollmar har haft feber hela dagen, men har varit glad och ätit bra. Det kändes knasigt ända tills jag fick syn på en alldeles ny kindtand. Aha! Hoppas i alla fall att det bara är det.

Vi har varit ute hos min mamma hela dagen, ändå rätt mysigt fastän vi inte kom iväg på någon av våra planerade utflykter.

Imorgon ska vi, om allting verkar ha lagt sig, åka till min ena syster och leka med hennes tre barn. Det ska bli jättemysigt men ingår också i min plan om att hitta på saker tillsammans med andra så att det blir lättare för mig att ha Wollmar hemma från förskolan. Senast jag var ensam i parken med båda barnen klättrade Wollmar upp i en hög klätterställning medan jag satt och ammade. Det gick bra och han klättrade ner jättefint, men jag hann ändå få hjärtat i halsgropen.

Om Wollmar fortsätter vara lite febrig utan andra symtom blir det en väldig massa kollektivtrafik-åkande imorgon. Hoppas bara på okej väder, är det för varmt vill jag inte gärna sjalbära Wilfred. Vi smälter båda bort om det blir typ 27 grader som det var förra veckan.

Vi får se hur resten av den här veckan artar sig, helt enkelt.

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *