Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Wilfred fem månader

Wilfred fem månader

  • av

Hur är livet för en femmånadersWilfred? Jag kanske bättre borde svara på det om någon vecka, men just idag blir vår lilla älskling 5 månader.

Wilfred vaknar någon gång kring 6 och brukar då ha ammat tre gånger per natt. Sedan han är han med och morgonstökar med mig och Wollmar. Han får smaka toppen på en babysked av Wollmars gröt till frukost, men brukar ha ammat precis innan så han är inte särskilt intresserad av den. Någon gång fram emot åtta vill han alltid sova igen, vilket ofta blir ett problem. Wollmar vill ha min fulla uppmärksamhet med att leka och läsa böcker och Wilfred behöver få åtminstone tre minuters hjälp att i lugn och ro somna. Det brukar bli ett överlapp med tio minuter där jag springer mellan rummen och två olika gråtande barn. Sen somnar Wilfred och måste ofta bli väckt för att byltas på ytterkläder och tas med till förskolan. Ibland tänker jag att jag lika gärna hade kunnat lämna honom sovandes hemma, eftersom förskolan ligger 20 meter hemifrån. Men jag kan inte riktigt med det, tänk om lämningen skulle behöva ta längre tid eller så.

Mellan 9-11 har Wilfred sin bästa sovperiod, ofta vaknar han och äter en gång i mitten och somnar om. Då är min prime time för att förbereda middagen och är dagen förhållandevis o-planerad så går vi ut på långpromenad. Mellan 12 och 14 brukar han vilja vara vaken och busa, helst sitta upp med ögonkontakt med mig och prutta med munnen och konversera. Sedan somnar stackaren igen lagom tills att jag måste väcka honom för förskolehämtningen. På förskolan är Wilfred otroligt pigg och glad och vill se allt och alla. Sen somnar han igen när vi drar till parken. Och efter fyra när vi kommit hem äter vi alla middag, då smakar Wilfred på lämpliga beståndsdelar av middagsmaten. Egentligen hade han helst velat sova en gång till vid 5-tiden innan det är dags för natt, men det är inte alltid vi får till det.

Vid 18.30 brukar han få pumpad mjölk på flaska av Daddy om det finns och sedan somnar han i vaggan strax efter det.

Wilfred sitter stadigt med stöd och vid sina piggaste stunder även utan stöd i upp till 45 sekunder, men måste bli passad på. Han visar inte längre några som helst tendenser till att vilja rulla. Ibland funderar jag över det där, och tänker att han är lite för nöjd med att titta på storebror att han inte riktigt känner att han behöver. Förmodligen kommer han väl på det så småningom, normalåldern för att rulla är 5-6 månader. Så han är inte sen med det, även om det känns så om jag jämför med Wollmar.

Han kan flytta saker mellan händerna och sätter allt, allt, allt i munnen. Det nyaste nu är att sitta dubbelvikt i vagnen och gnaga på sittvagnens bygel, känns sådär halvbra kan jag tycka.

I helgen när vi hade farföräldrarna på besök visade han för första gången tendenser till blyghet, eller i alla fall oro, när han hamnade i deras famn för snabbt efter att de kommit.

Han är generellt en glad och social kille, men nästan bara när han har någon som pratar med honom. Han uppskattar leksaker och babygymmet mycket korta stunder. Om jag och Wollmar ärbredvid honom i rummet och leker är han nöjd, men försvinner vi bort för att byta blöja eller så så ligger han och ropar hela tiden medan vi är borta ur rummet.

När Wollmar var 5 månader tyckte jag att det var hans jobbigaste period över huvud taget, han kändes väldigt missnöjd och ville mer än han kunde. Får se hur Wilfreds femte månad blir!

0 kommentarer till “Wilfred fem månader”

  1. Tipsar om en grej som du kanske redan vet om, som vi brukade använda oss av förut när vi bodde i ett litet radhus och tvättstugan låg ca 15 meter ifrån lägenheten. Om man har tillgång till 2 mobiltelefoner så funkar det. Att man ringer den ena, lägger den bredvid bebisen, sätter på högtalaren på den andra och sedan smiter iväg till tvättstugan. Ja, då krävs det ju att man har tillgång till 2 telefoner vilket man kanske inte har, men principiellt. Men ja, en förskolelämning kan ju vara mer komplicerat än att slänga ner lite tvätt i en påse om man behöver springa. Men ändå. Kanske kommer tipset till nytta för någon 😉

  2. Jag minns också att utvecklingsfasen kring femmånadersåldern var den jobbigaste.

    Och en kommentar som hakar på tidigare kommentar – har man två mobiltelefoner, fast det borde du ju ändå inte ha i det aktuella fallet, finn en superbra babymonitor-app som istället för att man behöver ha ett pågående samtal ringer upp om barnet låter. Den har fungerat utmärkt de få gånger vi har haft behov av en babymonitor. Fast du kanske skulle skaffa en riktig sådan för lämningarna istället? (fast snart är väl den sovtiden förbi iaf…)

    1. Jo, vi har MÅNGA gånger tänkt på både babymonitorer och telefonlösningar. Grejen är ju att vi annars inte behöver den alls, förutom just lämningarna. Och jag hade väl egentligen kunnat tänka mig att använda en babymonitor för att gå hemifrån ungefär samma tidsspann, men bara när jag inte ska träffa någon. Hade känts så oansvarigt att träffa alla andra förskoleföräldrar/pedagoger och bara “näe, lillebror ligger hemma, men jag har en babymonitor” det hade liksom behövts följas av en förklaring om exakt hur nära vi bor, och redan då känns det som att det hade blivit så jobbigt att det inte hade varit värt det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *