Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vegetarisk bolognese på svarta linser

Vegetarisk bolognese på svarta linser

  • av

Vegetarisk bolognese på svarta linser

God köttfärssås utan kött!

Idag har vi testat något helt nytt, en helvegetarisk köttfärssås. Vi försöker dra ner på köttmängden i vår vardagskost och har hittills mest jobbat med att ta hälften kött och hälften röda linser eller kokat ner en massa riven morot när vi gjort köttfärssås. Men idag var det dags för en helvegetarisk bolognese!

Ingredienser:

    • 1 morot
    • 1 gul lök
    • 1 vitlöks klyfta
    • 1 ½ – 2 dl svarta belugalinser
    • 500 g tomatkross
    • 3 dl vatten
    • 1 dl rött vin
    • 1 msk tomatpuré
    • 1½ grönsaksbuljong
    • 2 msk soja
    • 1 msk socker
    • 2 msk torkad basilika
    • 2 msk torkad oregano
    • 1 tsk paprikapulver
    • 1 krm cayennepeppar

Följande ingredienser tillsätts efter en ca 25 minuters kokning:

    • 2 dl crème fraiche
    • 2 msk balsamvinäger
    • salt och peppar
    • ev. mer vatten

Gör såhär:

Skala och riv moroten grovt. Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, vitlök och morot. TIllsätt linser, tomatkross, vatten, buljongtärning, rött vin, tomatpuré, socker och kryddor.
Låt koka under lock i 25 minuter och tillsätt creme fraiche, balsamvinäger, salt, peppar och ev. mer vatten. Att tillsätta vinäger och salt efter en stunds kokning lär hjälpa linserna att mjukna. Mosa såsen med en sked eller mixa med mixer om du önskar en slät konsistens. Smaka av såsen med mer kryddor vid behov.
Koka fyra-fem portioner pasta enligt anvisningarna på förpackningen.
Servera med någon grön bladgrönsak och toppa med parmesan.

image

Gör denna rätt till barnmat:

Du kan använda buljongen men välja att salta mindre eller ingenting om du önskar följa livsmedelsverkets råd.
Generellt ska barnmat innehålla en tredjedel protein, en tredjedel kolhydratkälla och en tredjedel grönsaker. När vi gör vegetarisk barnmat som den här tänker vi en tredjedel pasta/kolhydratkälla och två tredjedelar sås i och med att den står för både grönsaksinnehåll och protein.
Blanda sedan med någon matsked rapsolja och lagom mycket mjölk för att pastan och såsen ska få en rätt konsistens när du mixar.
Klart att servera!

Fler vegetariska rätter från BakingBabies:

Vegetariska favoriter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *