Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » 26-28 februari 2015

26-28 februari 2015

Kaffeomställningen

Jag är ingen extremt kaffedrickare egentligen. Jag i flera år druckit kaffe till frukost, en förmiddagskopp på jobbet, en kopp efter lunch och sedan en efter middag. När jag har varit föräldraledigt har det varit en kopp per stor måltid, frukost, lunch och middag och vid enstaka fall tillkommit någon kopp vid ett fikatillfälle.

Jag har aldrig känt att kaffe påverkar min förmåga att somna. Jag kan gladeligen dricka kaffe klockan åtta på kvällen och sedan somna vid nio. Kanske hör det ihop med att jag är oförbätterligt kvällstrött, jag vet inte.

Jag älskar dock mitt kaffe. Jag njuter verkligen av morgonkoppen och efter-maten-kopparna. Redan innan jag helt ätit upp middagen känner jag suget efter en god kopp kaffe.

Grejen är den att jag ändå för ett tag sedan började läsa på litegrann om hur kaffe påverkar oss. Jag vet ju att jag aldrig någonsin känt av att kaffe ger mig svårt att somna. Det jag däremot upptäckte när jag läste mer är att kaffe kan påverka vår förmåga att gå ner i djupsömn, och då även vår sömnkvalitet. En artikel som jag läste argumenterade för att det var en stor skillnad redan om man drack kaffe efter klockan 14 på eftermiddagen.

I vår vardag nu kommer jag hem från jobbet och då väntar Joseph  med färdig middag och två hungriga barn. Efter middagen har vi bara en och en halv timme ungefär innan våra lika kvällströtta barn vill sova.

När det nu fanns minsta lilla orsak till att kaffe på eftermiddagen inte är så himla nyttigt fick mitt efter-middagen-kaffe helt enkelt rationaliseras bort. Jag kan helt enkelt inte prioritera den där koppen kaffe framför att vara med barnen.

Och i sanningens namn önskar jag mig väl kanske lite bättre sömnkvalitet de timmar vi faktiskt sover ostört.

Jag har varit utan kaffe på eftermiddagarna nu i två veckor. Efter varje middag går jag igenom en liten känslosvacka när jag inser att jag inte får något kaffe idag heller. Det är sannerligen en vana eller ett beroende som är svårt att bryta.

Härlig lördag

Idag har det verkligen varit en önskedag för alla i familjen.
I vanliga fall brukar Wollmar gå på dans men då det var sportlov så var det inställt denna veckan. Som plåster på såren gick vi och badade istället. Detta var så klart suuuperuppskattat och Wollmar hur kul som helst. Hemma tycker han verkligen inte om att få vatten någonstans i närheten av huvudet då han tycker att det är obehagligt att få vatten i ögonen och i ansiktet. När vi badar i pool så är detta obehagliga faktum som bortblåst och han vågade till och med på att doppa ner ansiktet under vattnat idag och skrattade stolt åt sin bragd. I duschen efteråt ville han till och med ha en egen dusch och stod utan vidare och lät vattnet rinna över huvudet. Så man kan minst sagt säga att det ska bli intressant att se hur nästa bad/dusch hemma kommer att bli. Vi får se, men jag förmodar att det är lite tillbaka till det vanliga.

Har ni några erfarenheter av denna bipolariteten hos era barn?

Efter lunch och vila kom Mias syster med fästman och passade barnen. Mia och jag hade ett bokat bord på en afternoon tea på Chaikhana tea house i gamla stan. Vi hade fått ett upplevelsepresentkort av mina föräldrar och bestämde oss för det här. Det var fenomenalt trevligt och gott. Trevliga lokaler som andades kinesiskinspirerad storbrittisk kolonialism. Att Mia och jag skulle få några timmar utan barn är ju en lyx i sig själv. Att få spendera den tiden med en promenad till och från en mycket härlig afternoon tea mitt i gamla stans mysigaste kvarter är få förunnat.

image

image

image

Väl hemma hade vi två mycket glada och nöjda barn och kvällen förflöt utan incident och nu när barnen sover ska vi se hur vi bäst kan nyttja lite mer egentid denna lördagkväll.
Hoppas ni haft eller kommer att ha en lika trevlig helg som vi haft. Det är ni värda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *