Kardemummabullar

Kardemummabullar

Bullar med smak av kardemumma

Idag blev det bullbak istället för löprunda. Och, JA det var värt det! Eftersom det av någon underlig anledning inte finns någon hushållsassistent i någon av stugorna så har all bakning den senaste veckan knådats för hand. Än värre finns det inte ens ett bakbord så knådandet har fått ske på det lätt knarriga köksbordet här i mellanstugan. Men bara man har tid så får man minst lika bra degar ändå.
Hur som helst. Det blev bullbak idag och för att inte samla på oss tokmassa ingredienser som vi inte gör av med så satsade vi på kardemummabullar. Alltså vetebröd (med kardemumma i) med kardemummafyllning och kardemummatopping. Med lite vilje så räcker precis en påse mald kardemumma (á 17 g) men jag rekommenderar att man har lite extra.
I det här bulldegreceptet är det dels hälften mjölk och hälften vatten och dels en dl rågmjöl i. Detta ger en lätt men saftig bulle som jag lovar kommer att imponera.

Ingredienser:

Bulldeg:

250 g kall mjölk
250 g kallt vatten
25 g jäst
200 g rumsvarmt smör
100 g strösocker
5 g malen kardemumma
10 g salt
55 g (1 dl) rågmjöl (finmalen)
900 g (15 dl) vetemjöl

Fyllning:

175 g smör
1,5 dl socker
1,5-2 msk malen kardemumma

Topping:

Sockerlag –
0,5 dl socker
0,5 dl vatten

Kardemummasocker –

2 tsk malen kardemumma
1 msk socker

Så här gör du:

1. Lös jästen i mjölk- och vattendegspadet.

2. Blanda vetemjöl, rågmjöl, socker, kardemumma och salt i en degbunke eller degbladarens skål. Tillsätt degspadet och smör och knåda degen tills du har en slät och smidig deg som klarar gluten testet (ta en liten bit deg och dra ut den till en tunn film. Spricker den innan du ser ljus genom så är degen inte klar). Låt degen vila i 60 minuter.

3. Blanda alla ingredienser i fyllningen till en jämn smet. Dela degen i två jämnstora bitar. Ta den ena och kavla ut en rektangel som är ½-1 cm tjock. Bred på hälften av fyllningen på hela ytan och vik ett treslag.

4. Jämna till i kanterna och kavla ut en aning. Skär ca 2 cm tjocka remsor längs med långsidan. Det lär bli 10-15 remsor. Snurra varje remsa, slå en knut och lägg på ett bakplåtspapper för att jäsa ytterligare 45-60 minuter.

5. Upprepa punkt 3 och 4 för den andra deghalvan. Slå sedan på ugnen på 225 °C, blanda kardemummasockret och koka upp sockerlagen i en kastrull tills sockret löst sig. Ta sedan bort kastrullen från plattan.

6. Grädda bullarna i 10-12 minuter i mitten av ugnen till dess att de fått en fin färg. Pensla bullarna med sockerlag så fort de kommit ut ur ugnen och strö på kardemummasocker.

image

Previous

Next

2 Comments

  • Vackra bullar. Jag tycker det är lite märkligt att de lyckas så bra ”trots” avsaknad av maskiner och mindre knådning. Upplever samma sak på Korpo. Det blir aldrig lika bra hemma utan maskin

    • Ja, jag blev lite förvånad själv. Men själva bullupplevelsen kanske förstärks av miljön där man är?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.