Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » 1-13 juli 2015

1-13 juli 2015

image

Smärtan i tummen/handleden är tillbaka. Typiskt. Men bara på vänster sida den här gången.
Det sjukaste är att det som triggat igång det den här gången är läsning av sex pocketböcker på tio dagar. Nypgreppet i boken med vänsterhanden räckte för att kicka igång överbelastningssmärtan.

Jaja. Det går över.

Bad i innerstan

Att tillbringa sommaren i innerstan när det är riktigt varmt är inte alltid lätt. Det finns gott om platser att gå men även väldigt många personer som trängs på de olika platserna. Som de flesta småbarnsföräldrar vet så är det sällan någon bra idé att stanna hemma. Barnen blir rastlösa och börjar klättra på väggarna och så småningom är alla på dåligt humör. För vissa är det till och med varmare hemma än ute och då vill en ju bara ut. Men att stå i en stekhet park är inte heller någon tilltalade idé. Så här brukar vi göra:

1) Gå ut tidigt. Nu är så klart inte alla morgonpersoner. Men om man orkar komma igång med det samma tidigt (nu pratar vi 8-9 tiden) och komma ut så är det dels inte så varmt ute och dels inte så mycket folk ute.

2) Hitta vatten! Det finns vissa mycket populära tillflyktsorter i innerstan där de flesta tar sig och dessa blir lätt överbefolkade. Tantobadet/stranden, eriksdalsbadet och rålambshovsparken är väl några av de populäraste. Men alla dessa ställen är så klart hanterbart tomma fram till 11-12 tiden. Men det finns andra, mindre vattenhål som funkar bra för småbarnsföräldrar. På söder är några av våra favoriter norra bysistäppan och högalidsparken. Båda dessa två har plaskdammar som passar för barn mellan 1-4 år.

3) Vatten, mat och solskydd. Detta är såklart inget revolutionerande. Men vart en än går på sommaren så förenklas det hela av att ha med sig gott om vatten, något bra mellanmål (typ vattenmelon) och bra med solskydd för barnen (typ soltält för de minsta).

För vår del, som har barn som sover mitt på dagen, blir et perfekt att vara ute på förmiddagen, för att sedan vara inne medan barnen sover och äter lunch. UV-index är som högst mitt på dagen, ju. Sedan kan en vara ute igen.

Våra barns Sri Lankesiska gener visar sig dock på bästa sätt på sommaren, de har ännu till denna dag aldrig bränt sig. För andra är det kanske inte riktigt lika lätt.

Här kommer lite bilder från idag.

image

Wilfred chillar i skuggan på tantostranden

image

image

Plask och bus i högalidsparkens plaskdam.

Gåfred!

Äntligen har det lossat för herr Fernando Jr. Wilfred GÅR! Sedan kommer man så klart alltid till definitionen av när det betraktas som att ett barn går eller inte. Men så här ligger det till.
Under någon vecka har Wilfred mer och mer börjat att släppa taget och går 3-5 steg till något/någon där han vid hälften av tillfällena slänger sig framåt och skrattar.
Men igår hände något. Han reste sig upp utan att hålla i sig i något och gick helt enkelt för han ville. Fyra steg, sju steg steg och till och med tio tolv steg. Det var inte snabba okontrollerade steg utan lugna och tankfulla steg där han till och med bytte riktning.
Idag fortsätte trenden och det verkar verkligen som att han fattar grejen. Kryper han fortfarande? Ja, mesta dels, men jag tror och hoppas att det kommer att bli en ökande kvot för varje dag. Vi får väl se.
För live action, kolla Instagram (om ni följer mig). Annars får ni en ganska fartfylld bild här nedan.

image

Regn i parken

Sitta i vattenpölar är grejen. Wilfred önskar er en härlig blöt onsdag.

image

Vår väg till blöjfrihet

Storslagen rubrik, va. Är någon intresserad av våra framsteg?

Såhär lyder historien. Vid årsskiftet började vi erbjuda Wollmar att kissa på toaletten med toasits och Wilfred pottan. Det där med Wilfred var mest på skoj till en början. De var då 2,5 år och 7 månader gamla. Wollmar gick med på att kissa på toaletten då och då, men visade inget större intresse och var direkt livrädd för att bajsa där. Wilfred fattade direkt galoppen med att bajsa på pottan och har sedan dess signalerat med ett visst stönande när han behöver dit. Det har självklart hänt olyckor då och då, men det kanske ändå snittar på en bajsblöja var annan vecka med Wilfred. Och då bajsar han ändå upp till tre gånger om dagen i perioder.

Under våren började vi förbereda Wollmar på att vi skulle åka till Gotland i juni, och att “på Gotland finns inga blöjor”. En slags osanning som jag kan leva med. Eftersom vi visste att han var direkt livrädd för att bajsa på toaletten hade vi sett framför oss en period av panikförstoppning, några olyckor och sedan ett närmande av toalettbajsning. Till vår stora lättnad hade den mentala förberedelen verkligen gått in, och från start blev alla sorters nödigheter gjorde på toaletten. Dagtid bara, på natten fick han fortfarande ha blöja, främst eftersom det blev så att jag och han delade säng.

Kanske hjälpte det att vi hade med oss vår egen toasits? Kolmårdenbesöket blev en slags examen för blöjfriheten för Wollmar. Massor med spännande saker som hände och rubbningar av alla rutiner. Det gick prickfritt ändå.

Nu, sedan vi kom hem från Kolmården har nattblöjan rykt också. Om vi bara tar upp honom en gång mitt i natten för att kissa så fungerar även det utan olyckor.

Nu har vi en blöjfri pojke! Såklart vet vi att det kan komma bakslag och sängvätningsperioder. Men ändå, steget att sluta med blöja innan tre år är nu avklarat! Skönt!

Wilfred då? Vår lilla pottbajsare. Vi har hela tiden varit beredda att få bakslag när han kommer med nya motoriska framsteg. Krypningen kom och inga direkta förändringar. Sedan lördags för snart en vecka sedan är han också en rask gångare, och vi ser inte att det heller skulle ha gjort någon skillnad. Där emot märker vi att rutin-rubbningar stör oss föräldrar mer, så att vi kanske inte är uppmärksamma nog. Då har nöden inte någon lag, och bajset hamnar i blöjan.

Framtiden ser ändå ljus ut. Vi hoppas på fortsatt inga bajsblöjor. Just nu när vi bara är hemma kör vi också kalsonger på Wilfred och hoppas på att han fattar grejen även med kisset. Det myntet har tydligen inte trillat ner än i alla fall. Nyss hade jag honom att leka naken i rummet, och helt plötsligt så kissade han. Han blev så rädd att han började gråta, stackaren. Vi förväntar oss inte att han blir blöjfri, men ändå, vi kan ju testa nu när vi ändå är två föräldrar hemma och skrotar med barnen hela dagarna.

Har ni några spännande eller ospännande blöjavvänjningshistorier att dela med er av?

Blåbärsdagen

image

Varje sommar åker vi hem till min mamma, packar en utflyktsfikapåse och promenerar iväg till skogen för att plocka blåbär. Det visade sig vara ett helt enormt bra blåbärsår, i alla fall på vårt favoritställe. Vi plockade någon timme, fikade och plockade lite till och fick med oss nästan 3,5 liter blåbär. Och då kan ni ta med två barn under tre i beräkningen, de få bär de faktiskt plockade gick liksom inte mer i de gemensamma bunkarna. Och de var inte heller fullt koncenterade på plockningen, kan vi väl säga…

image

Nu har vi två stora burkar nykokt sylt och imorgon blir det paj!

Vi är inga friluftsmänniskor på många sätt, men blåbär vet vi att värdera högt i alla fall.

Wollmar stannade kvar för övernattning hos min mamma och imorgon sticker vi och Wilfred iväg på frukostbuffé. Najs ändå.

Temaparksdagen

image

Imorse önskade Wollmar att vi skulle gå till en lekpark vi aldrig hade varit i förut. Vi bestämde oss för att ta färjan över till Henriksdalshamnen och gå till Anders Franzéns Park.  Sagt och gjort! Det var en kul lekpark, men den blev ändå ingen favorit. Jag vet inte om det kanske varit bättre om båda våra grabbar haft långbyxor, men vi irriterade oss en del på att exakt hela parken var täckt av smågrus på hårt underlag. Vi kom därifrån med två grabbar med blodiga knän, vilket var första gången någonsin.

image
image


Kul hus och grejer att klättra omkring i, och en massa manicker att pilla på.

Efter dagsovningen och lunch ville Wollmar prompt åka tillbaks dit, men vi tyckte att det kändes lite jobbigt. Så istället gick vi till Bryggartäppan, en annan jättemysig temalekpark här på Söder. Den har “Mina drömmars stad”-böckerna som tema och allt är charmigt gammaldags. Favoritleken idag, för vår ny-blöjavvänjde grabb, var att leka att låtsasbajsa och låtsaskissa på dasset. “Mamma, did you wipe??” Precis den frågan en vill ha när en viker sig dubbel för att klämma sig ur ett lekparksdass.

image
image
image

Wilfred hänger utanför en stängd krog. Besvikelsen…

image

Och sen fick han jobba i fabrik, stackarn…

image

…Medan mamman hängde med den lokale smeden. 

Och Wollmar hittade “Ponnyvan”.

image

Sen gick vi hem och åt våfflor med blåbärssylt och kollade på Octonauts.

Vad har du gjort idag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *