Vaniljkräm är supergott till tårtor, bakelser eller som bas i hemmagjord vaniljvisp.
Vi har skrivit recept ett antal gånger i lite olika varianter och allt beror lite på vilken konsistens man vill ha och i vilken skala.
En vaniljkräm baserad på 2 dl mjölk passar till det mesta vardagsbakandet. Ska man göra en större tårta eller bara vill ha mer så rekommenderar jag att göra på 3 dl.
Det finns två förtjockningsmedel i receptet. Det ena är äggulorna och det andra är maizena (majsstärkelse). Maizenan kan bytas ut mot potatismjöl eller arrowrotsmjöl men….
Äggulorna är så klart anledningen till att vaniljkräm är gul. För smakens skull passar det bäst med vaniljstång, men finns inte detta i hushållet så byt ut det mot 1-2 msk vaniljsocker och dra ner lite på den första mängden socker.
Vaniljkräm –
- 3 dl mjölk eller kaffegrädde (12%)
- 20 g socker
- 1 vanilljstång/2 msk vaniljsocker
- 4 äggulor
- 25 g maizena eller potatismjöl
- 20 g socker
- 20 g smör
- Koka upp mjölken med den andra delen socker och urskrapad vaniljstång/vaniljsockret under omrörning.
- Blanda maizena/potatismjöl med ena delen socker och vispa sedan i äggulorna till en jämn smet i en liten skål.
- Plocka ut vaniljstången och häll en knapp deciliter av mjölken i äggblandningen och blanda.
- Häll sedan tillbaka det i kastrullen under mycket kraftig omrörning på medelvärme. Låt krämen småkoka i 15-30 sekunder under fortsatt omrörning och ta sedan kastrullen från plattan.
- Blanda sist i smöret och låt krämen svalna täcka med plastfolie i kylen.
Vill man ha den lite fluffigare kan man vispa upp en knapp deciliter grädde och sedan vispa samman det med den svala och stelnade vaniljkrämen.