När vi var på Gotland åt vi brunch på en underbar liten restaurang som heter Cantina Y Casitas. Där åt vi bland annat en sweet chipotle bacon som var underbart god. Wollmar tyckte att den var lite för stark och därför i vår egenkomponerade variant så skrapade jag ur kärnorna från chilin. Ni gör som vanligt som ni själva vill ha det. Det blev i alla fall hur som got helst och var jättelätt att göra.
Ingredienser:
- 2-3 paket bacon á 140 g
- 1 chipolte chili
- 1 tsk honung
- 2 krm salt
- eventuellt 1 tsk citronsaft
- Lägg chipolte chilin i en kastrull med vatten och koka upp. Ta kastrullen ifrån plattan och låt chilin ligga i runt 15 minuter.
- Förbered under tiden baconen. Antingen steker dem knapriga i en stekpanna eller ungsbaka dem. Vid ugnsbakning sprider en ut baconen på en bakplåtspappersklädd plåt och bakar dem i 10-15 minuter på 215 °C.
- Ta ut chilin och skrapa eventuellt ur kärnorna. Hacka chilin fint.
- Blanda hacket med honungen, salt och eventuellt citronsaft
- Ta baconen när de är lagom knaperstekta och häll av fettet. Släng i baconen i skålen med chipotlemixen och blanda väl. För tillbaka baconen till pannan eller plåten och ge dem ca en minut till på eftervärmen.