Stekt ris med svartabönor och mojosalsa
Vill du ha en lite matigare tex-mex risrätt kan vi tipsa om detta stekta ris med svarta bönor och mojosalsa:
Ingredienser:
- 4 dl ris (typ basmati)
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 grön chili
- 1 förpackning svarta bönor (kokta)
- 1 tsk oregano
- olivolja
- salt
- hackad färsk koriander
- Skölj och koka riset enligt anvisning. När det har kokat klart rör om så att riset blir lite luftigt och låt så och svalna i minst en kvart (det är lättare att steka om riset inte är så fuktigt).
- Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
- Fräs lök i oljan i en kastrull i 3-5 minuter. Tillsätt vitlök och chili och fräs ytterligare någon minut under omrörning.
- Höj värmen, tillsätt någon matsked mer olja och häll på riset. Stek i ca 5 minuter och rör om lite då och då.
- Blanda sedan i oregano, svarta bönor och salt. Smaka av och häll sist på koriander.
Mojosalsa:
Ingredienser:
- 2 pressade vitlöksklyftor (hysfat stora)
- ½ dl olivolja
- finrivet skal och juice från en lime
- 3 msk koncentrerad apelsinjuice
- 2 stora tomater
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
Skär tomaterna i små tärningar. Skala och pressa ner vitlöken i en liten kastrull. Tillsätt oljan. Koka upp och låt koka på medelvärme utan att det tar färg, ca 5 minuter. Ta från värmen. Tillsätt limeskal, limejuice, apelsinjuice, tomattärningar och socker. Rör om ordentligt och smaka av med salt.