Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hemskheter och nyttig läsning

Hemskheter och nyttig läsning

image

Jag ber om ursäkt för avsaknad av Lördagsglättigt inlägg. Vi ska ha treåringskalas och kräftskiva, så recept och glättighetheter kommer också. Igår hade jag lite luckor på jobbet och började ta mig an min litteraturlista för specialistutbildningen.

image

Meningar lösryckt knyckta från antologin om våldtäkt:

FN beräknar att var tredje kvinna på jorden utsätts för våld någon gång under sin livstid och att var femte kvinna någon gång i sitt liv utsatts för våldtäkt eller försök till våldtäkt.

Världsbankens rapport Women and Violence uppskattar att våld mot kvinnor leder till att ca 3,5 miljoner kvinnor och flickor dödas varje år. I hälften av alla mord på kvinnor är förövaren deras partner.

WHO beräknar att män är förövare i fråga om nästan allt våld, 90-95 procent i krig såväl som i fredstid.

För kvinnor i fertil ålder globalt sett är graviditeter den största dödsorsaken. WHO konstaterar i en rapport från 2009 att för fattiga kvinnor på södra halvklotet är varje graviditet förknippad med dödsfara.

Förekomsten av sexuellt, fysiskt och psykiskt våld är ett av de största jämställdhetsproblemen i världen och något som bidrar till att vidmakthålla bristande jämställdhet. Det finns olika strategier för att motverka sexuellt våld mot kvinnor, men det bör noteras att okunskapen är stor när det gäller vilka åtgärder som är mest verkningsfulla mot våldet och förtrycket, och att det inte finns några tecken på att våldet globalt sett har minskat.

Herreminje. VAD SKA VI GÖRA FÖR ATT FÖRÄNDRA VÄRLDEN?

Och ja. Är du inte feminist så kan du ju bli det nu. Punkt.

2 kommentarer till “Hemskheter och nyttig läsning”

    1. Ja, jag ska läsa en massa av deras rapporter i mina studier. Lätta att ta till sig och informativa på ett “lättsamt” sätt. Du verkar ha ett väldigt intressant jobb!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *