I min värld är en krämig potatisgratäng en av de godaste tillbehöret till en bit kött, god korv eller eller vad som helst grillat. Men ofta när jag gör potatisgratäng på annat än ren vispgrädde så finns det en risk att grädden/mjölken skär sig och gratängen inte alls blir lika krämig som det var tänkt. Men nu har jag hittat en metod som garanterar en krämig och len gratäng.
Ingredienser:
- 1 kg skalad mjölig potatis
- 1-2 st gullök
- 2 st vitlöksklyftor
- olivolja
- 4 dl matlagningsgrädde
- 2½ dl mjölk
- 2 tsk salt
- ev. 2 dl ost
Så här gör du:
- Slå på ugnen på 200 °C. Skala potatisen och skiva den i tunna skivor (lägg dem INTE i blöt, då tvättar du bort stärkelse och gratängen blir inte krämig). Skala och finhacka lök och vitlök.
- Fräs löken och vitlöken i lite olivolja. Häll sedan i grädde och mjölk och koka upp.
- Sänk plattan till medelhög värme, salta och peppra blanningen och lägg sedan i potatisen.
- Låt potatisen koka under regelbunda omrörningar tills stärkelsen har lösts ut och blandningen är tjock och krämig (vilket tar ca 3-5 minuter). Håll koll så det inte bränner i botten.
- Häll upp allt i en ugnsfast form, strö över ost och grädda i mitten av ugnen i 30–40 minuter. Känn med en sticka att potatisen är färdig.
Enkelt även om det innefattar ett moment mer än “vanlig” gratäng.
Lycka till!
Pingback: Festbröd - BakingBabies