Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Risgrynsgröt i ugn

Risgrynsgröt i ugn

Risgrynsgröt i ugn

Dags att fila på rimmen och börja smaka på glöggen. Tomtegröten måste också göras, glöm inte den!

Vårt bästa tips är att göra mycket och göra gröten i ugn.

Glöm gröt som måste vaktas på spisen och brända kastruller. I ugn ska gröten göras, punkt! Möjligen blir den något torr, men då är det bara att tillsätta lite mer mjölk när du ska äta den.

Till ca 6 portioner.

Ingredienser till risgrynsgröt i ugn:

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 100 grader
  • Koka upp risgryn, vatten och salt och låt koka under lock på svag värme i  10 min
  • Koka upp mjölken under tiden i en annan kastrull
  • Blanda den heta mjölken med risgrynen och låt blandningen få ett uppkok. Lägg i kanelstången, socker och smör.
  • Häll över blandningen i en långpanna och täck med aluminiumfolie.
  • Ställ in risgrynspannan på den nedersta falsen i ugnen och låt den stå i en timme
  • Blir gröten för tjock, späd med lite mer mjölk, eller om du vill lyxa till det en skvätt grädde.
  • Servera den färdiga gröten med eventuellt lite ytterligare socker, mjölk och kanel.
Risgrynsgröt i ugn
Gröt färdig att servera, och inte en enda fastbränd mjölkrest finns att skrubba ur någon kastrull. Den tiden kan du lägga på annat!

 

 

8 kommentarer till “Risgrynsgröt i ugn”

  1. Det går också bra att sätta in hela kastrullen i ugnen (med lock) efter att mjölken har kokat upp om man vill dra ner på disken! Jag kokar gröt hela december så vill ju gärna ha det så smidigt som möjligt 🙂

    1. Men blir den liksom krämig ändå eller simmig? Hade gärna velat ha en lösare gröt, men vill liksom inte ha enstaka riskorn på simtur, om du fattar. Tycker redan nu att den blir ganska separerad, ris och mjölk. Hade ju löst sig med typ en klick vispad grädde, men vill ju liksom inte ha risalamalta till frukost..

  2. Det här tipset lärde den här bloggen mig redan 2012 och det har verkligen varit en julräddare!
    Igår åt jag en riktigt god hemkokad gröt gjord på risottoris istället för grötris. Den blev superkrämig och god. Det ska definitivt provas!

      1. Arborio har jag googlat mig till ja, och även internet säger att det ska funka bra till gröten. Finns dessutom ekologiskt från italien och jag har hört att det innehåller minder arsenik då, det kan ju ses som en fördel också =). Jag ska tala om hur det blev när jag provat själv, men som sagt den jag åt igår var riktigt god och inte alls sådär med tydliga gryn i kokt mjölk som det kan bli ibland.

        1. Vi testade idag med att göra gröt på kung markattas grötris, det beskrivs på förpackningen som italienskt rundkorningt dvs mycket likt arborio. Och det blev HUR BRA SOM HELST. Ska aldrig mer köpa Icas grötris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *