Vitlök- och örtbröd
Idag skulle vi på kalas och gjorde ett bröd som “tack-för-att-vi-fick-komma” och bidrag till festen. I vanliga fall gör vi mest “vanligt” bröd hemma. Alltså bröd som är till smörgåsar morgon och kväll. Men när det är till fest känns det ibland roligare med ett smaksatt bröd. Till idag testade jag att göra ett vitlöks- och örtbröd. Det är gjort med bland annat 150 g surdeg. Har en inte surdeg kan den ersättas med 60 g (1 dl) mjöl och 90 g (nästan 1 dl) vatten. Har en inte surdeg ska jästmängden också ökas på med något gram. Vitlök- och örtbröd för festen!
Ingredienser:
- 15 g jäst
- 5 dl vatten
- ½ dl olivolja
- 150 g aktiv vetesurdeg
- 6 g örtkryddor – jag hade
- 2 tsk timjan
- 2 tsk basiliska
- 2 tsk rosmarin
- ca 1 tsk mejram
- ca 1 tsk dragon
- ½ tsk krm oregano
- 1 lagerblad
- 800 g vetemjöl special
- 3 tsk salt
- 4 -5 klyftor vitlök
- ½ dl olivolja
Så här gör du:
- Om du ska använda surdeg, förbered och mata den så att du kan få ut 150 g aktiv och färdig surdeg till baket. Om du gör örtkryddorna själv, så förbered dem innan du blandar huvuddegen.
- Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt surdeg, örtkryddor, första mängden olivolja och mjöl.
- Knåda ihop till en smidig deg, helst i degblandare. Låt jäsa i 5 – 10 minuter.
- Hacka eller mortla vitlöken. Blanda vitlösen med salt och olja. Knåda sedan in vitlöksoljan i degen, gärna för hand tills det blandats in jämnt.
- Låt jäsa i 3-4 timmar. Slå gärna ihop degen efter halva jästiden.
- Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord och fördela till 15 (eller fler) bitar som rullas till runda bullar.
- Doppa varannan bulle i paprikapulver och varannan i mjöl och fördela dem i en oljad djup ugnsplåt (20 x 30 cm).
- Låt jäsa i ca 1 timma och grädda sedan vid 225 °C i 30-35 minuter (eller tills mitten bullen mäter 92 °C).
Pingback: Festbröd - BakingBabies