Här kommer ett gott och enkelt Sri Lankesiskt recept. Brinjal pickle (brinjal är ett annat namn för aubergine) är inte en pickle i klassisk mening. Men det är en lite salt-söt-syrlig och stark rätt som är ett väldigt trevligt inslag tillsammans med andra curryn.
Ingredienser:
- 2 tsk svarta/bruna senapsfrön
- 2 msk vinäger
- 250 g aubergine
- ½ tsk salt
- ½ tsk gurkmeja
- Olja at fritera/steka i
- 3-6 gröna chilifrukter (styrka och mängd beroende på preferens)
- 1 rödlök
- ½ tsk chilipulver
- 1 tsk socker
- ½ tsk salt
Så här gör du (länk till video):
- Lägg senapsfröna i blöt i 30-60 minuter.
- Tvätta auberginen och dela den på hälften på längden. Skiva sedan ½ cm tjocka halvmånar.
- Lägg över aubergine-halvmånarna i en bunke och strö över ½ tsk salt och ½ tsk gurkmeja. Blanda runt försiktigt tills kryddorna fördelats jämnt.
- Fritera auberginen tills de blir gyllenbruna och lägg över på ett papper för att dränera.
- Dela rödlöken i 10-12 klyftor. Dela chilifrukterna på längden och kärna ur om du vill att det ska vara mindre starkt.
- Skeda upp senapsfröna och mortla till en paste (Det kommer troligtvis ligga vinäger kvar från blötläggningen. Spara denna tills efter att du smakat av allt).
- Blanda alla ingredienserna. Smaka av med salt och kvarvarande vinäger. Låt stå ett litet tag innan det är klart att servera.
- Övertäckt i kylskåpet kan picklen förvaras i strax över en vecka.