Urunda är en lankesisk sötsak, en slags kokosbollar som friteras. Lankeserna är inte direkt kända för sina desserter och vi upplever att de är bättre på denna slags små sötsaker än hela efterrätter.
Ingredienser (Urunda ca 20 st):
- 1 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
- 100 g kokosflingor
- vatten 0,5 dl
- 220 gram farinsocker
- 2 msk vetemjöl
Frityrsmet –
- 120 gram (2 dl) vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1,2 dl vatten
- en nypa salt
- olja till fritering
Gör såhär:
- Blanda kokosflingor, socker vanilj och salt tillsammans med 0,5 dl vatten i en kastrull.
- Koka tills det blivit en tjock smet.
- Tillsätt mjölet för att få degen att “gå ihop” och bli klibbig.
- Forma bollar med händerna (akta att inte bränna sig) eller med skedar. Bollarna ska vara lite mindre än valnötter. Blir smeten för fnösig när den svalnar och inte går att forma så kan man värma upp den lätt på spisen igen och forsätta.
- Gör frityrsmeten genom att blanda mjöl, bakpulver, salt och sedan vatten till en jämn smet.
- Hetta upp olja i en kastrull till 180 °C. Doppa kokosbollarna i fritysmeten och fritera tills de får färg (ca 3 minuter var).
- Servera till svart tea, med mjölk och socker!
Tips! Blir det frityrsmet över kan man dela en banan i tre delar och fritera. Servera med glass och sirap.