Parippu
Äter du mat i Sri Lanka så är parippu något definitivt stöter på. Det är busenkelt att göra och smakar hur gott som helst och är förutom ris en bas i Sri Lankesiskt matlagning. När jag var liten och lite petig med maten var parippu med ris det enda jag åt.
Ingredienser (4 port parippu):
- 4 dl röda/gula linser
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk gurkmeja
- 5-9 carapincha (currylöv)
- vatten (ca 1,2 – 1,4 liter)
- salt
- ev. kokosmjölk
- ev. en skvätt pressad lime
Så här gör du:
- Mät upp linserna i en kastrull. Tvätta/skölj genom linserna 3-4 gånger i vatten.
- Hacka löken och vitlöken.
- Lägg i allt förutom salt, limesaft och kokosmjölk i en kastrull. Häll på vatten och koka upp
- Linserna drar åt sig ganska mycket vatten under kokning så rör om då och då och fyll på om det blir för torrt.
- Koka på medelhög värme tills linserna är gula och mjuka och mosa det med en träslev.
- Smaka av med salt, limesaft och eventuellt kokosmjölk om man vill ha den lite krämigare.