Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Att undersöka bakre bäckenlederna

Att undersöka bakre bäckenlederna

Att undersöka bakre bäckenlederna

Hur en fysioterapeut undersöker bakre bäckenlederna

foglossningljusare

I min profession är jag ålagd att jobba enligt vetenskapliga evidens och beprövad erfarenhet för att få bibehålla min legitimation som fysioterapeut. När jag jobbar med patienter med bäckensmärta följer jag alltså i stort de europeiska riktlinjerna, även om den nu börjar bli till åren kommen (publicerad 2008).

Men som när det gäller allt annat är världen av medicinsk kunskap och forskning inte alltid helt samstämmig, och det finns olika sätt att utföra patientarbete på, även inom ramarna för evidens.

Undersökning av bäckenleder

Bäckenleder är sådana som är lite kluriga, och i världen av kliniker finns många vitt skilda synsätt på lämpligaste undersökning/behandling av bäckensmärta. Jag har till och med beställt hela 500-sidorsböcker där jag knappt fattar/håller med om någonting… Bäckenlederna har väldigt liten rörlighet och i princip alla tester som handlar om att upptäcka rörlighetsabnormaliteter i dessa leder har visats vara objektivt kassa. Det forskningsvärlden är hyfsat överens om är att det ofta krävs ett gäng tester som tillsammans ger samstämmig bild, för att visa på att en smärtproblematik kommer just från bäckenlederna och inte från ryggen. För det är oftast det som är svårast, att skilja mellan om det är en ländryggssmärta med lite utstrålning, en ledsmärta från bäckenet, eller en muskelsmärta från rumpregionen. Alla dessa behandlas lite olika, och därför är det relevant att veta vilka strukturer det faktiskt är som är smärtgenererande.

För att vi ska “veta” att smärta kommer från just bäckenet behöver minst 3 dessa tester i ett kluster vara positiva.

Följande tester är de enligt riktlinjerna grundläggande SI-ledstesterna:

  • Gaenslen torque test

  • FABER’s (Patricks Test)

  • P4/Östgårds test (Posterior pelvic pain provocation test)

Jag tycker inte att hon gör testet sådär supernoga på bilden, men jag hittar inget bättre klipp…

  • Modifierad trendelenburg test

  • Palpation av det långa dorsala ligamentet

  • Symfyspalpation

Tiden och patientens besvär avgör

Jag gör inte alltid alla testerna, speciellt inte på gravida som har jättejätteont redan då innan de kliver in i mitt rum. För dem spelar det ju liksom ingen roll huruvida det är bäckenet, ryggen eller rumpmusklerna eller någon annan struktur som är smärtorsaken. Just där och då handlar ju deras önskemål om råd och lindring. Och andra gånger gör jag alla dessa och ännu fler, och naturligtvis även en hel ryggundersökning, för att bli helt på det klara på var symtomen kommer ifrån.(Men jag kombinerar alltid ned SLR/ASLR, om det är någon som verkligen är intresserad av detta…)

Det ska bli otroligt intressant att se när det kommer ut nya uppdaterade europeiska riktlinjer så småningom. Kanske byts någon av testerna ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *