Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Schweizisk matvecka

Schweizisk matvecka

  • av

Vi brukar ju sällan tycka att själva poängen med våra landsbaserade matveckor är att alla recepten MÅSTE vara autentiska, men det ger ju ändå någonslags härlig ljuspunkt i tillvaron att få äta nya saker som öppnar ögonen för nya smakkombinationer och tillagningsätt. Så ibland låter vi liksom recept följa med i planeringen som vi förstår att inte är suuupernischat just för det landet, men tillagning eller ingredienser kan ju ändå vara landsspecifika. Som när vi åt lasagne i Filippinerna-veckan. Ni fattar.

Den här veckan landar vi i Schweiz. Och Schweiz visade sig vara ett rätt klurigt land. Dels för att de ligger så pass inklämnda att det är svårt att hitta just deras specifika mat, och sedan för att hela nätet är översvämmat av recept med “Swiss Chard” (=Mangold), och de recepten behöver ju inte alls vara schweiziska egentligen mer än just att de heter något med den ingrediensen. Men veckans pastarecept verkar i alla fall riktigt autentiskt.

Vi har inget emot att äta mycket ost… och ja, välkommen att följa med oss in i den schweiziska matveckan!

EDIT: Våra kommentarer efter varje rätt i kursiv stil.

 

Vegetariskt: Mangold och parmesanpasta (tror egentligen inte att receptet är från Schweiz, utan att det bara innehåller “Swiss chard”.
image
En vecka efteråt minns vi knappt den här rätten. Den var okej, allt som är pasta med parmesan kan ju typ omöjligt bli äckligt. Gott, men tråkigt.

Vegtariskt: Vegetarisk lasagne
image
Den här rätten var regelrätt ÄCKLIG. Vi hade inte i mangolden i, eftersom våra barn då skulle ansett att var pestsmittad. Vi tänkte att vi vuxna visst kan äta den som ett tillbehör istället. Men. Det hela var så äckligt så hela familjen åt knäckemacka till middag, i princip. Och resterna slängde vi. Vi som aldrig slänger mat. Haha, knäppt attha lagat något så ur-oaptitligt.

Kyckling: Kycklingschnitzel
image
Mmmmm, kycklingschnitzel… Det här är ju alltid gott. Men inte heller superspännande. Till vår stora förvåning gillade inte barnen det alls.

Kött: Ugnsbakad rösti
image
Flottigt värre. Jag kan tycka att riktigt bra rösti är typ det godaste som finns, men den här ugnsbakade röstin var inget att höja till skyarna. Dessutom minus för EXTREMT jobbigt att stå och riva över ett kilo halvkokt potatis. Slemmigt, halt, klibbigt och oändligt tidsödande.

Pasta: Älplermagronen – Pasta, ost och äppelmos…
image
Den här rätten åt jag och barnen utan Joseph en kväll. Vi hade valt bort potatisen i, eftersom det kändes dumt att “förstöra” en annars så barnsäker rätt med att stoppa in potatis i den. Och sen så glömde vi äppelmoset till. Så igen en ganska tråkig rätt, men det är nog faktiskt inte receptets fel.

Soppa: Potatissoppa
image
Den här soppan var god! Vi tog med den hem till Jenny och Simon i tisdags, så vi kanske ska avkräva även dem på en recension. Men vi tyckte att den här soppan var god! Vi puréade dock soppan eftersom barnen lättare skulle äta den då.

Fredagsmiddag: Stekt polenta som vi nog serverar med kyckling med kall creme fraichesås som vi spontangör till.
image
Det här! Hörrni, man råkar inte så ofta på”nya” sätt att införliva kolhydrater i maten, men det här var ett roligt och gott sätt. Det är alltså polenta, alltså typ en majsmjölsgröt som vi låtit svalna. Sedan skar vi dem i bitar och stekte dem i rikligt med olja. De blev knapriga och goda. Eller som jag försökte förklara det för barnen: Det är som stekta majskrokar. Rätt likt i smaken, men gott liksom.

+Helgfrukostbröd: Zopf
(Ni kan kolla på vårt klipp när vi bakar ut zopf på vår youtubekanal!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *