Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hemmagjorda Doughnuts

Hemmagjorda Doughnuts

  • av

Att göra hemmagjorda doughnuts kan verka krångligt och jobbigt, men i själva verket är det riktigt lätt. Dessutom ger det en riktigt fin pay-off då hemmagjorda doughnuts är SÅ mycket godare än de man köper i butiken eller ens på en munkkiosk. Receptet funkar på både doughnuts och för fyllda munkar.

Hemmagjorda Doughnuts

Ingredienser:

  • 25 g jäst eller 7 g torrjäst
  • 50 ml vatten
  • 75 ml mjölk
  • 30 g (0,35 dl) strösocker
  • 5 g salt
  • 275 g vetemjöl
  • 25 g smör (rumsvarmt)
  • 2 krm mald muskotnöt
  • Neutral olja till fritering (typ raps)

Chokladglasyr:

Skala upp till det dubbla om du enbart ska dippa i glasyr.

  • 30 g smör
  • 2 msk mjölk
  • 1 tsk ljus sirap
  • ½ tsk vaniljextrakt
  • 25 g mörk blockchoklad (hackad)
  • 1 dl florsocker (rågad)

Så här gör du hemmagjorda doughnuts:

  1. Lös jästen i ljummet (37 °C) vatten. Tillsätt sedan mjöl, salt, socker, muskotnöt, mjölk och smör.
  2. Blanda samman ingredienserna och knåda samman till en smidig deg (ca 10 minuter)
  3. Låt degen jästa i 30-40 minuter eller tills degen dubblat i storlek. Stjälp sedan upp på ett mjölat bakbord.
  4. Kavla ut degen till platta på ca 1.5 cm.
  5. Stansa ut cirklar på ca 15 cm i diameter. Tryck sedan ut ett ca 5 cm hål i mitten. Nu är det alltså en ca 5 cm bred ring. Storleken  på din doughnut är så klart valfritt, men tänk i dessa proportioner. 
  6. Både ringar och de utstansade hålen läggs på en papprad/mjölad plåt. Degen som blir över kan antingen rullas till munkar som ska fyllas eller kallas ut på nytt.
  7. Jäs under plastfolie i ca 30 minuter. Gör under tiden glasyr (se nedan)  och börja värma oljan.
  8. Fritera i 160 °C olja ca 1 minut på varje sida. Doughnutsen ska friteras flytande i oljan. Sjunker de ner till botten är de inte luftiga nog och blir inte bra.
  9. När de är färdiga läggs de upp på hushållspapper för att suga upp överflödigt fett.
  10. När de svalnat några minuter kan de doppas i glasyr eller rullas i socker eller en blandning av socker och kanel.
  11. Låt svalna på galler och avnjut med ett glas kall mjölk

Hemmagjorda doughnuts

 

Chokladglasyr:

  1. Värm mjölken och smält i smöret
  2. Stäng av plattan, tillsätt vaniljextrakt, sirap och hackad choklad och vispa runt tills det är slätt.
  3. Blanda sakta i florsocker tills det är tjockt.
Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *