Att göra hemmagjorda doughnuts kan verka krångligt och jobbigt, men i själva verket är det riktigt lätt. Dessutom ger det en riktigt fin pay-off då hemmagjorda doughnuts är SÅ mycket godare än de man köper i butiken eller ens på en munkkiosk. Receptet funkar på både doughnuts och för fyllda munkar.
Hemmagjorda Doughnuts
Ingredienser:
- 25 g jäst eller 7 g torrjäst
- 50 ml vatten
- 75 ml mjölk
- 30 g (0,35 dl) strösocker
- 5 g salt
- 275 g vetemjöl
- 25 g smör (rumsvarmt)
- 2 krm mald muskotnöt
- Neutral olja till fritering (typ raps)
Chokladglasyr:
Skala upp till det dubbla om du enbart ska dippa i glasyr.
- 30 g smör
- 2 msk mjölk
- 1 tsk ljus sirap
- ½ tsk vaniljextrakt
- 25 g mörk blockchoklad (hackad)
- 1 dl florsocker (rågad)
Så här gör du hemmagjorda doughnuts:
- Lös jästen i ljummet (37 °C) vatten. Tillsätt sedan mjöl, salt, socker, muskotnöt, mjölk och smör.
- Blanda samman ingredienserna och knåda samman till en smidig deg (ca 10 minuter)
- Låt degen jästa i 30-40 minuter eller tills degen dubblat i storlek. Stjälp sedan upp på ett mjölat bakbord.
- Kavla ut degen till platta på ca 1.5 cm.
- Stansa ut cirklar på ca 15 cm i diameter. Tryck sedan ut ett ca 5 cm hål i mitten. Nu är det alltså en ca 5 cm bred ring. Storleken på din doughnut är så klart valfritt, men tänk i dessa proportioner.
- Både ringar och de utstansade hålen läggs på en papprad/mjölad plåt. Degen som blir över kan antingen rullas till munkar som ska fyllas eller kallas ut på nytt.
- Jäs under plastfolie i ca 30 minuter. Gör under tiden glasyr (se nedan) och börja värma oljan.
- Fritera i 160 °C olja ca 1 minut på varje sida. Doughnutsen ska friteras flytande i oljan. Sjunker de ner till botten är de inte luftiga nog och blir inte bra.
- När de är färdiga läggs de upp på hushållspapper för att suga upp överflödigt fett.
- När de svalnat några minuter kan de doppas i glasyr eller rullas i socker eller en blandning av socker och kanel.
- Låt svalna på galler och avnjut med ett glas kall mjölk
Chokladglasyr:
- Värm mjölken och smält i smöret
- Stäng av plattan, tillsätt vaniljextrakt, sirap och hackad choklad och vispa runt tills det är slätt.
- Blanda sakta i florsocker tills det är tjockt.