Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Gotland sommaren 2016

Gotland sommaren 2016

Smultronjakt, bullar och stenugnspizza

Äntligen sovmorgon! Vågar inte riktigt tro att barnen fattat att det är sommar och att de ska sova länge på morgonen. Hur som helst fick vi sova till kl. 7:04 idag. Jämfört med gårdagens 05:30 var detta en ren lyx! På något sätt blir liksom förmiddagspasset lite kortare, eller hur?

Trots utlovat dåligt väder fick vi faktiskt en riktigt fin dag här på Gotland. Hur har ni andra haft det? Det hade dock regnat i natt, så medan Mia gick ut och sprang tog jag på pojkarna stövlar och vi gav oss ut i skogen på äventyr och smultronjakt. Det blev ganska mycket äventyr (som att upptäcka eko som inte kommer från en viadukt, stadsbarn ni vet…) men väldigt lite smultron. Förra året kunde vi plocka decilitervis av smultron, till den milda grad att vi gjorde en smultronpaj. På vår 45 minuters tur i skogen hittade vi inte ens tillräckligt för att täcka botten av hinken.

För att återskapa ett trevligt semesterminne från förra åter bakade vi bullar och hade bullkalas på eftermiddagen. Istället för förra årets kardemummabullar blev det mandelmassebullar. Gott var det!

På eftermiddagen åkte vi allihoppa till Stenugnsbageriet i Rute (några km från Fårösund). Där blev det lek och pizza, och sedan en kort promenad innan vi åkte hem igen för läggdags. 

Tänk ändå så mycket några grader i värme kan göra för känslan och välmåendet!

Föra året var det 14 grader och regn och nu är det 25 grader och växlande sol. Nerkissade kläder kan hängas ut och torka, vi kan vara utomhus så mycket vi vill. Vi kan gå ner till stranden och bada när vi vill. Att ta en glass känns meningsfullt och kul, och inte bara som något vi gör för att det inte finns något bättre att göra, och för att vi tycker lite synd om oss själva. 

Det jag vill ha sagt är att det är härligt med sommar, när det är tänkt att vara sommar. Eller hur?

Glass, burgare och klappersten

Idag var kusinfamiljen på en tur till Visby vilket innebar egenaktiviteter för familjen Fernando. Efter frukost drog Mia ut till närmsta lekpark med barnen och jag fick en löptur. När jag kom tillbaka hade Wilfred kissat på toaletten. För att fira (och ändå göra något vi tänkt göra men inte gjort på hela Gotlandssemestern) så gick vi till Vitvikens café och köpte glass. För ovanlighetens skull beställde Wollmar en isglass. “Det smakar som godis”, var utlåtandet, men efter ett tag vill han “smaka” mer och mer på min daimstrut och när vi ätit hälften var av våra glassar så bytte vi. Söt-tanden Wilfred åt raskt upp sin glass varpå han gärna ville “smaka”, “hålla” och “mera” av alla andras glassar.

Till lunch blev det grillade Autraliensiska burgare som vi enligt rekommendation av utmigrerade Svenskar åt med stekt ägg på. Riktigt gott och sjukt stora.

Medan Wilfred sov spelade Wollmar Fia med knuff med Mia för första gången. 

På eftermiddagen blev det utflykt till en klapperstensstrand för lek och mellanmål. Sedan drog vi till en närbelägen campings pool och tog ett dopp (Mia vaktade väskan och tog kort).

Dagen avslutades med fattiga riddare, lek med de efterlängtade kusinerna och nu med te och choklad för vår del. 

10 km njutning

Tio kilometer grusväg, hav och skog. En bris från havet och strålande sol.

Gotland i mitt <3. 

Nu struntar jag i duschen (för nu) och drar och badar istället. 

Ute hela dagen

Idag har varit en ganska soft dag. Inga särskilda planer och vi har mest varit ute och lajat. Tycker att Wollmar summerade dagen ganska bra innan läggdags. “Daddy, har vi varit ute i trädgården hela dagen?”, “Yes, Wollmar, more or less”, svarade jag. “WOW, va häftigt!”.

Vi har dock inte varit i trädgården HELA dagen. Efter frukost och då Mia kommit tillbaka från sin löptur drog vi ner till stranden. Det var lite blåsigt, men ändå hur skönt som helst. Med tanke på vilka väderrapporter vi hört från andra delar av landet så ska vi definitivt inte klaga.

Imorgon är sista heldagen vid stugorna. Tråkigt att denna delen av semestern är slut. Gott att det  varit så sjuk bra, och kul att få se Visby, bo på hotell och sova i en bekväm säng.

Donovan igen

Sista hela dagen i stugan. Potträningen har nu alltså pågått i 5 dagar och vi börjar verkligen se framsteg. Efter att Wilfred vaknat bad han om att få gå på toaletten för att kissa. Jag tog av nattblöjan som var kisstung och varm och tänkte att det redan var för sent. Men tji på mig, för visst morgonkissade den lilla rackaren. Vi ha haft en liiiten kissolycka som skedde när han blev blyg och lite rädd för min svågers syster och familj som som kom hit på besök och vi fikade. Då klängde han och Mia och kissade en svätt på henne. Kul va?

Hur kul som helst när man ser att han fattat galoppen och dessutom ser hur glad och stolt han blir av att kunna kissa kontrollerat på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Wollmar tycker också att det är jättebra eftersom han hoppas på att vi ska köpa glass för varje gång Wilfred kissar på toaletten.

Efter lunch och strax innan Wilfred vaknade tog Wollmar och jag sulkyn och drog till ett stall som ligger ca 3 km härifrån. Vi var där förra året med och Wollmar har pratat om schetlandsponnyn Donovan (also known as Ponnyvan) typ sedan dess. De har ponnyridning ett par gånger i veckan mellan 15-17.

Vi kom dit och hälsade på stallföreträdaren, sommarjobbare, hundar och hästar. Sedan gjorde jag i ordning Wollmar och sedan bar det av. 60 kr för en ganska lång tur genom skogen och sedan ännu mer kel, klapp och även puss på ponnyn i stallet.

Efter det promenerade vi tillbaka där Mia och Wilfred mötte upp oss och vi gick ner till campingen där vi tog en glass och sedan badade i poolen. Nu är det fullt ös med att packa väskorna och planera avfärden till Visby imorgon.

Visby i vått och torrt

Barnen ballade ut totalt så snart vi kom till Visby. “Gå på stan” är så klart inte helt deras grej och med lite eller ingen dagvila så blev det inte bättre. Mia var schysst och tog an sig barnen en timma och släppte iväg mig för att insupa Visby. Precis som alla säger är det verkligen en härlig stad som är pittoresk och har puls på samma gång. Allt innanför murarna är gammalt och småstadsvackert och ändå är det fullt med folk i alla åldrar och sorter.

Efter min rundtur som jag tillbaka till lägenheten och hämtade Mia och barnen. Vi drog ner utan någon direkt plan. Det är livsfarligt när en har med fyra hungriga och lite labila individer att göra. Alla fyra var kanske inte labila, men ni fattar. Vi tänkte först äta på créperiet eftersom de flesta talar så gott om det och det var bara ett kvarter ifrån hotellet där vi bor. Tyvärr var det kö (vilket det tydligen ofta är till detta pyttelilla ställe) så vi gick raskt vidare. Efter lite sökande hamnade vi nere vid hamnen och valde ett hak och spisade en mycket god och faktiskt harmonisk måltid. Korv och pommes tenderar att skapa harmoni…

Vi hade lovat/sagt i något skede att vi skulle köpa glass i Visby. Självklart var detta något som Wollmar i tid och otid påminde oss om. Istället för att ta en glass nere vid hamnen så använde vi det som lockbete för att hålla humöret uppe promenaden upp mot österport.

Glassbaren låg bara nästgårds med vårt hotell och istället för att stå och knô med halva Visby gick vi in till lägenheten och satte oss på trappen mot innegården. Där njöt vi av glassen och värmdes av de sista solstrålarna över husknocken.

Nu sover barnen. Efter lite stök valde Wollmar att sova i spjälsängen vi annars hade förberett för Wilfred. Haha.

Imorgon blir det frukost och sedan färjan över till fastlandet igen. 

Både skönt och vemodigt.

Borta bra men hemma bäst?

Ja. Kanske inte helt som det vanliga ordspråket men det räckte inte riktigt att bara säga att det var “borta bra”, för årets Gotlandsresa var riktigt grym. 

Resan hem gick riktigt bra och smidigt och nu ligger de små grisarna och sover. Nu är det tvätt, imorgon väntar uppladdning inför nästa tur. På måndag åker barnen och jag till Öckerö. Mia ska jobba en vecka.

Lite uttröttande med så mycket resande, lite läskigt att åka själv med båda grabbarna, lite trist utan Mia i en hel vecka. Men ändå gött att komma västerut! 

Mellan tvättande och hängande kollar på på “Ett fall för Vera” och dricker te. 

Vad gör ni i helgen? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *