Till fyaårskalaset hade Wollmar beställt chokladbollar. Vi har inget emot den vanliga varianten heller, men till kalas känns det liiiite roligare att göra chokladbollar med en vuxentwist.
Vi gjorde dubbla mängden inför kalaset, men här kommer receptet för 1 sats.
Chokladbollar med brynt smör och en nypa salt, 15 bollar:
- 125 gram smör
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 3 dl havregryn
- 3 msk kaffe
- 1 krm salt
- Garnering: pärlsocker, kokos eller strössel
Gör så här:
- Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta, på hög värme. När smöret är helt smält låter du det stå kvar på den heta plattan. Vispa nu och fortsätta bryna smöret tills det är gyllenbrunt och doftar lite nötaktigt. Du vill inte att det ska brännas, så vispa ordenligt. Smöret är perfekt brynt vid 155°, mät gärna med en termometer.
- Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Häll över kaffe och det brynta smöret, blanda runt ordentligt.
- Ställ in i kylen i en timme så att smöret hinner stelna igen. Rulla sedan bollar i den storlek du vill ha, och garnera dem med det du är sugen på.
Ärligt talat så vill jag inte ha dem alls! När alla andra älskade chokladbollar och chokladbollssmet så fattade jag ingenting när jag var liten 😛 Numera äter jag gärna raw-bollar eller liknande, bara de inte har för stark chokladsmak. Blev nyfiken på denna variant, hur pass annorlunda blir de i smak mot vanliga?
Ganska lika vanliga, men lite nötigare i smaken. Vi gillar brynt smör över huvud taget, alltså att bryna smör och låta svalna och äta som “finsmör” på surdegsbröd etc.