Här kommer receptet för Wollmars födelsedagstårta. Det blev en dinosaurietårta och närmare bestämt en stegosaurustårta. Smeten tårtan är riktigt lös och det blir en ganska tung kaka. Men den har en god chokladsmak, är riktigt saftig och passar bra till att bygga och montera en tårta av detta slag.
Stegosaurustårta (ca 16 bitar)
- ca 25 g smör
- ströbröd
- 240 ml “buttermilk”
- 225 ml mjölk
- 1 msk vinäger
- 4 dl (220g) vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bikarbonat
- 2 tsk bakpulver
- 4 dl (350 g) strösocker
- 1 tsk salt
- 120 ml rapsolja
- 2 ägg (helst stora, annars 3 små) – rumstempererade
- 125 ml kaffe
- 125 ml kokande vatten
Frosting
- 290 g smör (rumstempererat)
- 440 g floursocker
- 65 g kakao
- 50 ml grädde
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ tsk salt
Ryggplattor och svanstaggar
- Äggvita från 1 ägg
- ½ paket (250 g) florsocker
- 1 tsk ättiksprit (eller ½ tsk ättika + ½ tsk vatten)
- livsmedelsfärg (jag använde grön plus några droppar guldsoya)
Så här gör du:
Dekor i hårt kristyr – Dessa dekorationer till tårtan börgöras minst 1 dygn innan montering för att stelna helt.
- Vispa upp äggvitan i ca 1 minut.
- Tillsätt ättikspriten och sedan florsocker, lite i taget.
- Vispa till ett fast, marängliknande, skum.
- Tag eventuellt undan lite om du vill använda vit kristyr till något (typ taggarna).
- Blanda i färg och balansera eventuellt med mer florsocker.
- Spritsa ut och forma dekorationerna (minst 12 ryggplattor, helst fler) på ett bakplåtspapper.
Buttermilk – Blanda vinäger och mjölk i en bägare och låt stå i ca 15 minuter.
Tårtbottnar –
- Värm ugnen till 175 °C. Smöra och bröa två 22-24 cm runda formar.
- Sikta samman mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och bikarbonat. Blanda ner socker och salt i de siktade torra ingredienserna.
- Vispa, i en separat skål, buttermilk, olja och äggen på hög hastighet tills de är välblandat.
- Tillsätt de torra ingredienserna försiktigt på låg hastighet med elvisp.
- Blanda samman kaffe och varmt vatten och häll sedan detta i smeten under kraftig omrörning.
- Häll hälften av smeten i varsin form och grädda i mitten av ugnen i 25-35 minuter. Använd en sticka för att kolla att kakan är klar. Stickan ska sättas i mitten av kakan och när man drar ut den ska den inte vara kladdig.
- Stjälp upp och låt svalna ordentligt innan uppskärning och montering.
Frosting –
- Vispa smöret på hög hastighet i ca 2 minuter tills den är lätt och luftig.
- Tillsätt floursocker och kakao och blanda på låg hastighet tills du har en jämn smet.
- Höj vispens hastighet och blanda i grädde, salt och vaniljsocker. Blanda i ca 1 minut.
- Avsluta med att smaka av och känn att frostingen är fast nog för dig.
Montering –
- Skär bitarna – Ladda ner mina mallar här (kropp) och här (huvud, ben och svans) eller rita för fri hand efter bilderna och anpassa som du vill ha det.
Kropp - Hitta en lämplig platta att montera på. Den behöver vara avlång och lite längre än tårtans diameter x 2.
- Bred på med ett lager frosting mellan de två kroppshalvorna och ställ upp dem.
- Ta sedan del för del, i valfri ordning, och häfta fast i kroppen och med varandra med frosting som lim. Var inte för snål med frosting.
- Forma nacke och huvud så att nacken följer kroppens lutning ner och forma huvudet enligt önskemål.
- Använd utfyllnadsmaterial för att ge nackens och svansens fästen lite mer volym.
- Såga av lite snett på toppen av kroppen så att kroppen blir lite mer sfärisk och lite mindre som en limpa lingongrova.
- Spackla ett tunt lager frosting på hela tårtan. Ställ i kylen i ca 30 minuter. Detta för att kapsla in smulor en aning.
- Fyll sedan på med mer frosting och forma dinosaurien. Pynta med ryggplattor och svanstaggar av kristyr och glitter, strössel eller andra former av utsmyckning. Blanda kokosflingor med grön färg för att skapa gräs åt dinon.
- Servera med stolthet och till både barns och vuxnas beundran!
Hej. Hur mkt kakao använde du? Gissade mig till ca 0,8 dl. Mina bottnar blev dock inte så lyckade… Med vänlig hälsning, Johanna