Koreanska risbollar med omelett
Koreanska risbollar med omelett
Tidigt i våras hade vi koreansk matvecka och den maten imponerade verkligen. Det var faktiskt också den matveckan som satte fart och gjorde så att vi började med lands-tema-matveckor mer på allvar. Nu under sommaren har vi gjort om en del favoriträtter och vi tänkte nu dela med oss att det “fernandofierade” receptet på koreanska risbollar med omelett!
Kimchi-receptet vi hittat och använder oss av, har vi insett att inte är en klassisk variant, men denna är SÅ GOD så vi tänker aldrig sluta med just denna.
Kimchi
Ingredienser:
- 1 huvud kinakål, delat i 3-cm stora bitar
- 1 msk salt
- 4 morötter skurna i tändsticksstora bitar
- 2 dl rättika skuren i tändsticksstora bitar
- 2 vårlökar skurna i tunna skivor
- 1,5 dl japansk soja
- 1,5 dl vatten
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- 2 finhackade vitlöktsklyftor
- 1 msk honung
- 1 tsk chiliflakes eller 1 tsk koreansk chilipasta
Gör så här:
- Skär kålen i bitar. Lägg kålen i ett durkslag och häll över generöst med salt och blanda runt. Låt detta stå i 1,5-2 timmar.
- Hacka allt som ska hackas.
- Mellan de olika momenten i grönsakshackningen sköljer du igenom kålen och kramar ut vätska ur bladen.
- Blanda kålen, motor, rättika och vårlöken i en stor skål.
- Blanda ihop soja, vatten, vitlökt, honung och chili.
- Lägg över grönsaksblandningen i stora glasburkar, gärna med snäpplock. Pressa in grönsakerna ganska tätt.
- Häll över vätskan och ställ in i kylen minst 24 timmar före servering.
Risbollar
Dessa risbollar kallas Joomuk-bap och denna sats blir MYCKET. Räkna att en mycket hungrig person äter högst 4 bollar…
Ingredienser:
- 1 paket runkornigt ris, vi körde med arborioris.
- 0,5 dl hackad shiitakesvamp i små kuber
- 1 stor morot, hackad i små bitar
- 1 bukett broccoli , hackad i små bitar
- Kimchi, samma mängd som broccolin.
- Vegatabilisk olja
- 1 msk kinesisk soja
- 2 msk saft från citron
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
- 0,5-1 msk socker
- 1 msk sesamfrön
- 2 blad nori, smulad i småbitar
- 2 msk sesamolja
- sesamfrön för garnering
Gör så här:
- Koka riset efter förpackningens instruktioner och låt det svalna. Detta moment kan med fördel förberedas kvällen innan.
- Börja med att hacka alla grönsakerna smått.
- Fräs grönsakerna i vegetabilisk olja.
- Tillsätt soja, salt, svartpeppar och fortsätt fräs under omrörning tills grönsakerna mjuknat.
- Ta en stor skål och blanda ris, salt, citronsaft, socker och blanda väl för hand.
- Tillsätt de frästa grönsakerna och sesamfrön, blanda
- Blanda ihop smulad nori med sesamolja. Tillsätt i risblandningen och smaka av med salt.
- Sätt lite olja på händerna och forma bollar av risblandningen. Tänk storleken på en café-chokladboll.
- Sprinka sesamfrön över fatet med risbollar inför serveringen.
Omelett
Ingredienser:
- 5 ägg
- 1 msk risvinsvinäger
- 1 tsk salt
- 2 noriblad
- vegetabilisk olja till stekning
Gör så här:
- Knäck äggen och rör dem samman i en skål med pip. Lägg till risvinsvinägern och sallt och vispa så att det blandas väl.
- Skär noriblanden i halvor.
- Häll över äggblandningen i en varm stekpanna, och dra ner värmen till ganska lågt
- Lägg på noribladshavlor, så många som behövs för att täcka din omelett
- Använd en slickepott eller stekspade och rulla försiktigt ihop din omelett
- Ta upp omeletten och låt den vila några minuter innan du skär den i skivor
Redo att avnjuta en fantastisk vegatarisk och mättande koreansk måltid?
Lämna ett svar