Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Matvecka: Soul food

Matvecka: Soul food

Snart får ni läsare börja ge förslag på länder till våra middagsveckor. Vi har kört fast! Idag blir det inte ett land, men en subkultur. Vi kör soul food!

Saxat från wikipedia:

Soul food is a variety of cuisine that comes from the traditional dishes of the southern United States and originated from the food consumed by slaves and freedmen; later to become a staple of African-American culture. The term may have originated in the mid-1960s, when soul was a common word used to describe African-American culture (for example, soul music).

Det var klurigt att hitta någolunda nyttiga recept och supersvårt att hitta  vegetariska recept som inte lät jätteäckliga. Fiskrecept var typ omöjligt att hitta om det inte handlade om kattfisk, och det tror vi inte att vi kan hitta med lätthet.

EDIT: Våra kommentarer om rätterna i kursiv stil. 

Panerad kyckling i ugn med pasta och kokt broccoli.

Våra barn ÄLSKAR normalt “kyckling på ben”, men den här rätten gick inte riktigt hem. Det var något med kryddningen som gjorde att den förväntade favoriten inte blev en sådan succé som vi förväntat oss. Men gott var det.

Jambalaya

Chili på sötpotatis och quinoa (vegetariskt)

Den här vegetariska/veganska chilin var otroligt god, kändes höstig och värmande. Det som blev över frös vi ner och tänker oss att går att använda som vegetatisk fyllning i ugnsgratinerade tortillabröd. 
Biffar med black eyed peas, spenat och tofu (det här är ju regelrätt giftigt för barn, hehe… de får nog äta något annat)

Barnen åt som förväntat ingenting, men dessa biffar var ooootroligt goda. Vi gjorde om receptet lite, och skrev ner det här. 

Revbensspjäll, cole slaw och potatismos.

Det här fick vi aldrig någon bild på, och dessutom är det inte så fotogenisk mat…Men dte här var nog veckans favorit, i alla fall för barnen. 

Grönsakssoppa

wp-1475315155636.jpg

Den här soppan var faktiskt också jättegod, men vi körde med vanligt ris istället för brown rice, och det blev rätt överkokt. Tips: Gör denna soppa, men tillsätt det kokta riset strax innan servering. 

Krabb-dip (fast det är typ en bakad historia) med bröd till fredagsmys, tillsammans med lite rester av jambalaya och revbensspjäll.

wp-1475411407580.jpg

Den här rätten krävde Mia att skulle vara med på veckans matplanering, efter att hon sett/hört om crap dip i ett avsnitt av “Hart of Dixie”. Lite färskt bröd, ljummen crab dip, cole slaw och lite andra rester från veckan blev en kvällsbuffé som vi valde att äta utan barn en mysig kväll framför TV:n.  Så gott! Crab dip kommer återkommer på fester hos oss framöver, det kan vi lova. 

 

Efterrätt till helgen: Pumpkin pie

wp-1475411401544.jpg

Det här är ju typ så bra. En efterrätt som består i huvudsak av en rotfrukt!? Vi lät barnen äta sig mätta på efterrätt efter att de mycket tveksamt smakat på grönsakssoppan. Hurra för rotfruktsefterrätter!!

Nu efterlyser vi bara bästa musiken att ha som soundtrack till veckans matlagning. Tips någon?

6 kommentarer till “Matvecka: Soul food”

  1. Jag tycker att ni ska testa georgisk mat, om ni inte redan haft en sådan vecka! Supergott, men jag har aldrig testat att laga själv. Och sen kan ni gå till Tbilisis hörna vid Gullmarsplan och liksom få facit.

  2. Vi gjorde Shepards pie för ett tag sedan och det var ju typ köttfärs blandat med gröna ärtor och ett täcke av potatismos. Vet inte hur nära originalet det var (ej jag som letade recept), men gott 🙂

  3. Pingback: Icke tema-vecka-matvecka - BakingBabies

  4. Pingback: Ugnsbakade veganska biffar med tofu och bönor - BakingBabies

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *