Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Poke bowl

Poke bowl

  • av

Poke bowl

Nej, det är inte en felstavning av pokè ball, utan en sedan i somras “trendig” Hawaiiansk risrätt. Poke betyder att skära på hawaiianska och det lättaste sättet att beskriva en poke är att kalla det för en slags fisksallad. Poke bowl är en variant av av de typiska förrätterna och är mer av en huvudrätt bestående av ris, fisk, grönsaker och en marinad.

Vi har testat poke bowl ett par gånger och här kommer vår maxade variant på det hela.

Den innehåller fem delar vilket kanske känns som mycket. Men tänk på det hela som en variant på fredagstacos!

  1. Sushiris
  2. Vegetarisk (vegansk) topping
  3. Fisktopping
  4. Tillbehör
  5. Sås

Äter man både fisk, grönt och nötter är det godast med allt, men varianterna gör rätten lika festlig som anpassningsbar. Originalet innehållet enbart kokt rundkornigt ris, men vi rekommenderar att du blandar i lite sushi-su.

Poke bowl (6-8 port)

Sushiris –

  • 250 g rundkornigt ris
  • 400 ml vatten

Sishi-Su

  • 2 msk risvinsvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Vegetarisk (vegansk) topping –

  • 2 rödbetor
  • 2-3 salladslökar
  • ½ gurka
  • 125 g körsbärstomater (½ ask eller 2 tomater)
  • 3 msk japansk soya
  • 1 msk sesamolja

Fisktopping –

  • 0,8 dl japansk soya
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk strösocker
  • ½ rödlök
  • ½ salladslök
  • ½ tsk mortlad ingefära
  • 400 g sushilax

Tillbehör –

  • Mangokuber (färska eller frysta och tinade)
  • Edamamebönor (soyabönor)
  • Cashewnötter
  • Sesamfrön
  • Avokado

Sås –

  • 4 msk tahini
  • 2 msk jordnötssmör
  • 2 msk japansk soya
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk honung
  • vatten

Så här gör du:

Sushiris – 

  1. Följ helst rispaketets anvisningarna för hur riset ska tillagas. I vanliga fall gäller att riset ska tvättas så att vattnet kring det är klart och inte grumligt.
  2. Låt riset stå i blöt i 20-30 minuter.
  3. Häll av vattnet och fyll på med 4 dl (om inte paketet anger något annat).
  4. Koka i riskokare eller kastrull på lågvärme i 30 minuter eller tills allt vatten absorberats.
  5. Blanda ihop ingredienserna till sushi-su. En måste röra om länge för att sockret och saltet ska lösas upp.
  6. Rör ner sushi-su i det kokta riset och låt vila.

Vegetarisk topping – 

  1. Skala och koka rödbetorna tills de är mjuka (eller kör på förkokta som vi gjorde)
  2. Skär rödbetorna i mindre kuber.
  3. Skär även gurka och tomater i mindre bitar.
  4. Skiva salladslöken i strimlor.
  5. Blanda grönsakerna i en skål tillsammans med soyan och sesamoljan.
  6. Ställ i kylskåpet tills det är dags att äta

Fisk topping – 

  1. Säkerställ att laxen är benfri och skär eventuellt bort hinnor, fett eller annat som man inte vill äta rått.
  2. Skär laxen i centimeterstora kuber.
  3. Strimla salladslök och finhacka rödlöken.
  4. Blanda alla ingredienserna i en skål och ställ i kylskåpet.

Såsen –

  1. Rör ihop tahini och jordnötssmör
  2. Vispa sedan i soya, limesaft och vatten tills dess att den är lagom tjock (inte för rinnig).

Tillbehör –

  1. Koka edamamebönorna enligt anvisningar.
  2. Tina mangon.
  3. Tärna avokadon.
  4. Rosta och grovhacka cashewnötterna.
  5. Rosta sesamfröna lätt.

Servera med ris i botten följt av topping tillbehör och slutligen sås. Avnjuts bäst i gott sällskap och gärna med ett gott vitt vin.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *