Georgiska matveckan är igång och dagens fläskspett med ajika var en riktig höjdare. Ajika är en röra gjord på chilipeppar, vitlök, kryddor (koriander, kyndel mm) och valnötter. Det är riktigt potent men fruktansvärt gott!
För att en något anpassad röra, familjemässigt, gjorde jag röran med mestadels paprika istället för heta chilifrukter. På denna punkten gör ni som ni vill. Sedan hade jag inte i riktigt så mycket koriander eller vitlök som det skulle vara, men det blev en bra balans ändå.
Ingredienser, Ajika – Georgisk valnötsröra
- 2 röda paprika (ca 350 g)
- 1 röd chili (ca 30 g)
- 2 hela vitlökar (vilket är typ 15-20 klyftor)
- 1 kruka färsk koriander
- 100 g valnötter
- 2 msk mald koriander
- 2-3 msk vitvinsvinäger
- 2-3 msk olja
- några kvistar sommarkyndel om du har tillgång till det
- ½-1 tsk salt
Så här gör du:
- Kärna ur paprikan och chilifrukten och skär i större bitar.
- Skala vitlökklyftorna. och dela dem på 2-3 bitar var.
- Sedan ska allt köras i mixer/matberedare/köttkvarn så att det blir en passerad massa. Beroende på hur stor utrustning du har får du kanske köra i omgångar. Den färska koriandern kan vara svår att hacka jämt och kan med fördel köras tillsammans med valnötterna.
OBS! Om du inte blandar med sked/verktyg så ha på dig handske. Framför allt om du har mycket chili i istället för paprika. - Smaka av med salt och ta eventuellt i mer vinäger
- Förvara i en sluten bruk i kylskåp. Håller i ca 3 veckor.
PS: Mia hälsar att du som jjobbar inom vård- eller serviceyrken kanske gör bäst i att äta detta på helgen…