Här kommer det efterfrågade receptet på palak paneer, men hemmagjord paneer. Det är en jättegod och enkel vegetarisk rätt som funkar lika bra till vardags som till bjudningen. Känner du dig osäker eller inte har tid att göra paneerosten själv så kan du ersätta den med halloumi. Vill du göra rätten vegansk kan paneeren ersättas med en fast tofu.
Först kommer receptet på palak paneer och efter det kommer receptet på paneer för dig som är sugen att göra den.
Palak paneer (4 port):
- ca 400 g paneer
- olja
- 1 gullök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk hackad färsk ingefära
- 1 tsk curry
- 1 tsk malen korianderfrön
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk gurkmeja
- 1-3 krm chili flakes (beroende på önskad hetta)
- 100 g baby spenat
- 1 stor tomat
- 2 dl vatten
För avsmakning –
- 1 tsk salt
- 1 msk vinäger
Så här gör du:
- Hacka lök, vitlök och ingefära.
- Mät upp kryddor.
- Tärna både paneer och tomat i sockerbitsstora bitar.
- Värm en större stekpanna/traktörpanna med olja i
- Stek paneerkuberna gyllenbruna. De blir ganska mjuka när de blir varma så hantera dem lite varsamt vid vändning.
- Lägg undan de stekta paneerkuberna på ett fat/skål med hushålspapper i.
- Fräs lök, vitlök och ingefära i samma panna som paneeren stektes i. Tillsätt eventuellt mer olja.
- När löken blivit mjuk och lite transparent tillsätter du kryddorna (spiskummin, koriander, gurkmeja, curry och chili) och steker runt i 30-60 sek.
- Häll sist i spenat, tomat och vatten och låt koka i 5-10 minuter.
- Smaka av såsen med salt och vinäger.
- Antingen serverar du nu såsen som den är eller så passerar du den i en mixer eller med en stavmixer (du bestämmer).
- Ös ner paneerkuberna i såsen och servera med basmatiris.
Paneer (300-400 g):
- 2 liter lantmjölk/standardmjölk
- 2 citroner
- 2-3 krm salt
- 1 ostduk/kökshandduk
Så här gör:
- Värm försiktigt mjölken under omrörning så att det inte bränns vid i botten.
- Pressa citronerna så att du har 1,5 dl citronsaft
- Ta en ren kökshandduk och koka den i vatten i någon minut. Häll av vattnet och handduken i ett durkslag.
- När mjölken precis börjar att koka upp sänker du värmen något och häller i citronsaften under varsam omrörning.
- Ganska med det samma börjar ostmassa att bildas i små gryn.
- Rör om varsamt under ca 5 minuter. Ostmassan ska snarare klumpar ihop sig än att bli mer finfördelad. Vasslen (den gröngula vätskan som omger ostmassan) ska inte koka, utan bara vara varm.
- Ta undan kastrullen från plattan.
- Vrid försiktigt ur kökshandduken (försiktig att inte skålla dig) och klä insidan av durkslaget.
- Häll av ostmassan i det klädda durkslaget och sila ut vasslen.
- Skölj försiktigt med kallt vatten genom ostmassan så att citronsmaken sköljs ut.
- Salta ostmassan och rör runt.
- Knyt ihop duken. Snurra ostmassan runt runt så att duken spänns och vassle trycks ut. När du inte får ut mer hänger du den någonstans lämpligt där den kan droppa av i 15 minuter till.
- Ta ut paneerbollen och lägg den mellan två tallrikar. Lägg ett tynge (typ en burk tomater eller liknande) på den övre tallriken. Ställ in i kylskåpet i 20 minuter (var noga att balansera allt väl).
- Nu är paneeren redo att skäras och användas i matlagning.
- Ska den inte användas direkt så bör den slås in i plastfolie.