Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Julglass

Julglass

  • av

Julglass

jul-hos-bakingbabies

Går det att äta glass på julen? Kall glass är kanske inte riktigt det du är sugen på en vintrig dag? Kanske inte, men om vi istället tänker så här: Det godaste på julen är pepparkaksdegen, eller hur? Här kommer en glass som fick alla barn som smakade den att säga “Åh, det är som att äta pepparkaksdeg, fast godare!”, när vi bjöd på den vid ett släktkalas här om veckan.

 

img_20161113_165550-01.jpeg

Julglass (pepparkaka och lingon), ca 1 liter glass

Ingredienser:

  • 4 nejlikor
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 2 tsk mald kanel
  • 2 tsk mald ingefära
  • 2½ dl grädde
  • 2½ dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk glykossirap
  • 5 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl brun farin

Till frysning:

  • ½ dl strösocker
  • ½ dl vatten
  • 2 dl frysta lingon

Så här gör du världens godaste julglass

  1. Mal eller mortla nejlikor och kardemumma och blanda med kanel och ingefära.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Använd 1 tsk strösocker för att samla ihop vaniljfröna.
  3. Värm grädde och mjölk i en kastrull med frön och de urskrapade vaniljstångshalvorna på medelhög värme. Gräddmjölken får ej koka utan värms bäst till ca 85 grader.
  4. Vispa ner kryddorna och glykossirap och ställ åt sidan.
    img_20161112_220928-01.jpeg
  5. Förbered ett kallt vattenbad (gärna med isbitar i).
  6. Blanda äggulor med både strö- och farinsocker och vispa pösigt.
    img_20161112_220936-01.jpeg
  7. Plocka ut vaniljstångenshalvorna.
  8. Häll ner hälften av gräddmjölken från kastrullen i ägg-sockerblandningen och rör om ordentligt.
  9. Vispa sedan ner detta tillbaka i kastrullen och börja värma försiktigt.
  10. Vispa tills smeten tjocknat (sker vid 82-85 grader).
  11. Häll upp i en bunke och kyl smeten snabbt genom att ställa bunken i vattenbadet.
  12. För att kryddornas smaker ska utvecklas på bästa sätt kan du ställa smeten i kylen över natten. Täck den i så fall med plastfolie.
  13. Förbered en sockerlag genom att koka vatten och socker på medelhög värme tills lagen inte är vattnig/rinnig längre (tar ca 3 min kokning). Ställ för att svalna innan glassen görs klart.
  14. Kör smeten i en glassmaskin i ca 30-45 min. När smeten är nästan stel blandas de frysta lingonen först ner i sockerlagen och sedan blandas detta ner i glassmeten.
  15.  Servera direkt eller ställ i frys.
Julglass
Halvsmält glass i en skål, det var det vi fick när vi skrapade ihop resterna efter att barnen länsat bunken. If you snooze, you loose, även som receptbloggare…
Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *