Stjärnaniskola

Stjärnaniskola

jul-hos-bakingbabies

I slutet av november var jag på ett bloggevent där vi som var där fick smaka på en glögg och sedan skulle laga/baka lite olika tilltugg till en glöggkväll. Eventbolaget hade inte sagt något om vad som skulle göras i förskott så det fick verkligen bli att hitta på något snabbt eftersom vi bara hade 45 minuter att bli klara (nästan så att en blev rädd att en skulle röstas ut om det blev dåligt, hehe). Min första tanke var att göra något med stjärnanis i och efter lite tankeverkstad bestämde jag mig för att göra en stjärnaniskola med salta mandlar i.

De andra gjorde också en massa roliga och goda rätter och ni hittar dem alla på myTaste glöggtilltuggsreceptbok och på Oenoforos pressmeddelande.

BakingBabies stjärnaniskola

Ingredienser:

  • 2 dl grädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl sirap
  • 5-6 stjärnanis
  • 2 msk smör
  • ca 1 dl skållade och saltade mandlar

Gör så här:

  1. Blanda grädde, socker, sirap och stjärnanis i en tjockbottnad kastrull.
    kola-start
  2. Koka upp och låt sedan sjuda på medellåg värme tills den når 122-124 °C (beroende på hur mjuk du vill ha den). Har du ingen termometer kan du göra knäck/kola testet. Se not nedan*.
    kola-koka
  3. När kolan är klar tar du bort den från plattan och plockar försiktigt upp stjärnanisen.
    kola-kokt
  4. Hacka mandlar så fint eller grovt som du önskar och blanda ner i kolan.
  5. Klä en form på ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper. Vik upp pappret så det blir en kant.
  6. Häll i kolan i den klädda formen (Detta kan med fördel göras när kolan svalnat till ca 70 °C då den inte flyter ut så mycket då).
    kola-med-notter
  7. Nu kan kolorna garneras med valfria garnityr. T.ex. flingsalt, mer hackade nötter eller chilisalt.
  8. Låt svalna i kyl och skär slutligen kolan i varfri form.
    Stjärnaniskola
  9. Ska kolan inte serveras och ätas upp med det samma (vilket den lätt görs) så kan kolorna slås in i smörgåspapper.

*Knäck/Kultestet: Koka kolan tills den börja tjockna och få en mörkare ton. Sedan tar du en tesked kola och droppar lite i en glas med kallt vatten. Vänta en stund och ta sedan upp den nu stela kolan. Detta är ganska representabelt för hur kolan blir om du avbryter nu. Är den inte klar testar du på nytt efter några minuter.

Vilket är ditt bästa julgodis? 

Related Posts

Comments (4)

Haha, jag läste stjärnani-skola och kunde inte för mitt liv lista ut vad det kunde vara… Tänkte att det var något gynekologiskt. Anywho blev jag extremt sugen på att göra kola nu!

Asså hahaha

Haha, jag läste stjärnan i skola 🙂 Tog ett tag innan jag fick till det. Ser smarrigt ut!

Mjuk chokladkola! En enkel variant av fudge. Smaken går att variera med ex mintchoklad. http://www.arla.se/recept/mjuk-chokladkola/

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.