Enkelt knäckebröd
Knäckebröd är alltid gott, och hembakat knäckebröd är en lyx som vi äter alltför sällan. Sanningen är också att denna lyx är både enkel och billig att göra, så vad stoppar oss egentligen? Här kommer ett recept på ett riktigt enkelt knäckebröd.
Vi tog äntligen oss tiden att göra lite knäckebröd, och här är vårt recept!
Enkelt knäckebröd (ca 12 st):
- 5 dl mjölk
- 0,5 msk honung
- 0,5 msk sirap
- 1 salt
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk hel brödkummin
- 10 gram jäst
- 2 dl vetemjöl
- 3 dl fint rågmjöl
- 7 dl grahamsmjöl
- flingsalt att strö över
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
- Mät upp och krossa kryddorna lite grand i en mortel.
- Blanda i honung, sirap, salt, kryddor och allt mjöl till mjölken och blanda ihop till en deg.
- Låt jäsa i 30 minuter.
- Värm upp ugnen till 225 °C, gärna med baksten*.
- Dela upp degen i 12 bitar.
- Kavla ut tunt på ett mjölat bakbord, gärna sista utkavlingen med med kruskavel.
- Strö över flingsalt och kavla in den lätt så att den inte lossnar.
- Grädda ett bröd i taget i mitten av ugnen i 7-10 minuter (beroende på hur tunt du kavlat).
*Vi bakade på baksten och använda degspade för att sätta in och ta ut bröden.