Janssons frestelse
En klassiker på julbordet och en klar favorit hemma hos oss är Janssons frestelse. Denna enkla potatisrätt är så god att vi faktiskt äter den även utanför säsong. #shocker
Receptet vi bjuder på idag är enkel och garanterat att ge dig en krämig och perfekt* Janssons till julbordet.
Janssons frestelse (4 port eller 8 pers julbord):
- 1 kg fast potatis
- 1 gul lök
- smör till stekning
- 4 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde)
- 1 burk á 125 g anjovisfiléer
- 1 tsk salt
- svartpeppar
- ströbröd
- 25 g smör
Så här gör du;
- Skala potatis och skär potatisarna i stavar om ca 3 – 4 mm. Vi gör detta för hand, men en mandolin eller strimmelskiva på en matberedare borde kunna göra jobbet minst lika bra på halva tiden. OBS! Lägg inte potatisstavarna i vatten, för då sköljer du bort den potatisstärkelse som behövs.
- Skala och hacka löken fint.
- Smält smör i en stor stekpanna med höga kanter och fräs löken mjuk och glansig.
- Slå på ugnen till 225 °C.
- Tillsätt grädde och anjovisspad och koka upp.
- Finhacka anjovisfiléerna och tillsätt dem till grädden.
- Smaka av med salt och peppar (ska vara ganska salt då potatisen behöver detta).
- Tillsätt sedan potatisen och värm på under långsam omrörning.
- När grädden börjar koka på nytt blir den krämig av potatisstärkelsen och då är det dags att grädda i ugnen.
- Häll hela fyllningen i en ugnsfast form.
- Strö över generöst med ströbröd och klicka jämt fördelat med smör över din Janssons.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått en mörkgyllenbrun färg och har stannat lite.
- Servera som den är eller som en del av ditt julbord.
*Perfekt enligt oss i alla fall. 🙂
Berätta, hur är din favorijanssons?