Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Janssons frestelse

Janssons frestelse

  • av

Janssons frestelse

En klassiker på julbordet och en klar favorit hemma hos oss är Janssons frestelse. Denna enkla potatisrätt är så god att vi faktiskt äter den även utanför säsong. #shocker

Receptet vi bjuder på idag är enkel och garanterat att ge dig en krämig och perfekt* Janssons till julbordet.

jul-hos-bakingbabies

Janssons frestelse (4 port eller 8 pers julbord):

  • 1 kg fast potatis
  • 1 gul lök
  • smör till stekning
  • 4 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde)
  • 1 burk á 125 g anjovisfiléer
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • ströbröd
  • 25 g smör

Så här gör du;

  1. Skala potatis och skär potatisarna i stavar om ca 3 – 4 mm. Vi gör detta för hand, men en mandolin eller strimmelskiva på en matberedare borde kunna göra jobbet minst lika bra på halva tiden. OBS! Lägg inte potatisstavarna i vatten, för då sköljer du bort den potatisstärkelse som behövs.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Smält smör i en stor stekpanna med höga kanter och fräs löken mjuk och glansig.
    dsc06079
  4. Slå på ugnen till 225 °C.
  5. Tillsätt grädde och anjovisspad och koka upp.
  6. Finhacka anjovisfiléerna och tillsätt dem till grädden.
    dsc06080
  7. Smaka av med salt och peppar (ska vara ganska salt då potatisen behöver detta).
  8. Tillsätt sedan potatisen och värm på under långsam omrörning.
    dsc06081
  9. När grädden börjar koka på nytt blir den krämig av potatisstärkelsen och då är det dags att grädda i ugnen.
  10. Häll hela fyllningen i en ugnsfast form.
    dsc06083
  11. Strö över generöst med ströbröd och klicka jämt fördelat med smör över din Janssons.
    dsc06084
  12. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått en mörkgyllenbrun färg och har stannat lite.
  13. Servera som den är eller som en del av ditt julbord.

Janssons frestelse

*Perfekt enligt oss i alla fall. 🙂

Berätta, hur är din favorijanssons?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *