Våra tips för att överleva julen

Våra tips för att överleva julen

jul-hos-bakingbabies

Våra familjer läser vår blogg, så innan vi börjar ska vi börja med att göra klart för alla att både Mia och jag tycker om, och trivs med, våra respektive släkter och svärsläkter. Vi är lyckligtvis omgivna av härliga, trevliga, ödmjuka, generösa och allmänt härliga släktingar.

Det här inlägget är alltså inget som vi har kommit fram till genom ”livets hårda skola”. Men vi gissar att eftersom vi har så pass lätta och trevliga jular så är det för att vi och våra släktingar också gör saker smidigt för alla inblandade. Och här är det vi kan se som bidrar till god julstämning.

wp-1450986230461.jpeg

Våra tips för hur du kan överleva julen med släkten/ svärsläkten.

  • Skapa egna traditioner.

Du kommer från en familj med vissa traditioner. Din partner har troligtvis inte exakt samma. Det kan handla om julmat, om ordningen på hur julfirandet läggs upp – när äts gröten, när äts julmaten, prioriteras Kalle Anka och när delas julklapparna ut. Fel ordning jämfört med vad du är van vid kan göra att allt känns lite bakvänt och fel. Hur ska du då göra? Prata igenom med din partner i första hand, om det är någon specifik tradition eller prioritering just ni vill göra. Kanske vill ni absolut lägga till eller ta bort något för att få julen att kännas som er.

Här är vårt råd att inte börja förhandla om de största och viktigaste programpunkterna för släkten, men kanske kan ni lägga till något nytt? En julpromenad mellan måltiderna? Julotta? Rim på paketen? Det är oftare lättare att lägga till än att ta bort.

  • Ta med mat du inte kan vara utan.

I vårt förhållande är det Mia som står för detta. Mia kan inte se att julbordet är komplett utan kålrotslåda, och därför ser hon till att förse julbordet med detta, även om vi firar med min släkt. Istället för att sitta och vara sur för att något viktigt saknas för henne, tar hon helt sonika med det. Vi kan däremot aldrig kräva att någon annan ska tycka om det, eller ens vilja smaka. Här är inställningen viktig, för alla. Den som bjuder till julbord för bestämma sig att inte ta det som en förolämpning, och den som tar med sitt viktiga bidrag måste inse att ingen annan faktiskt efterfrågat just detta heller.

  • Var generös med din tid och din älskade.

Hela året är din partner just din, men på högtider tillbringade med släkten faller många in i gamla familjeroller. Din partner faller eventuellt lite tillbaks i gamla roller. Hen blir storebror, lillasyster, sonen, dottern, den skojiga kusinen eller den blyge. Även om detta kan kännas lite konstigt, men låt också julgenerositeten göra så att du bjuder på detta. Såklart inte om din partner faktiskt mest behöver ditt stöd för att få lämna gamla roller. Vi menar mer att du faktiskt kan låna ut din partner till familjen och släkten ett tag. Det gör inget.

  • Ta disken/ gör ärenden ute.

Alla sammansättningar av människor som umgås tätt tillsammans kan bli kvävande. Om du vet att du är en person som ofta behöver pauser från socialt umgänge, se till att ge dig själv de här pauserna. Erbjud dig att ta disken. Skotta snö. Gå till butiken för att köpa det där sista ni behöver för middagen. Lär dig känna igen dina möjligheter till andrum, även om de känns små.

  • Ha adekvata förväntningar.

Om julen för dig inte är jul på riktigt, om de inte innehåller exakt det som den brukar, då behöver du kanske tänka om. Istället för att bli ledsen och känna det som att dina förväntningar går i kras, får du kanske tänka att just den här julen är något annat. Den här julen kanske blir en annan slags firande, bara. På så sätt kanske du kan få glada överraskningar istället, när du märker att vissa jultraditioner du inte är van vid faktiskt är supermysiga.

  • Lyssna!

Din svärsläkt och faktiskt ibland din egen släkt, är personer du ”känner” men faktiskt inte känner. Troligen har du inte satt dig ner med de flesta av dem och låtit dem berätta om sig själva. Vad jobbar de med? Vad gillar de att göra? Hur kommer det sig att de bor där de bor? Har de några intressanta hobbies? Om du har låga förväntningar på umgänget i jul, försök att se det som en utmaning att hitta minst en ny intressant sak om minst 3 av de personerna du kommer träffa. Människor är ofta mer fascinerande än vi tror!

  • Var nykter.

För att undvika bråk och konflikter, håll dig nykter. Se det som ditt uppdrag att vara den nyktre som håller ställningarna, släcker ljusen, leker med barnen och är den allt igenom vuxne i situationen. För en del kan detta verka som det tråkigaste rådet av alla, och också ett råd som bara kommer göra julen mer outhärdlig. Vad gäller att försöka överleva julen med släkten/svärsläkten tror vi dock aldrig att lösningen att försöka dimma sig bort från verkligheten, utan att bemöta den.

Berätta!

Vilka är dina erfarenheter av jular som inte blev som de brukar, och hur hanterade du detta?

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *