Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Våra Sri Lanka-tips

Våra Sri Lanka-tips

Våra Sri Lanka-tips och planer

Sri Lanka-tips

Jag är uppvuxen delvis på Sri Lanka, min pappa är lankes. I vuxen ålder har jag varit där tillsammans med Mia två gånger, och nu i januari åker vi dit tillsammans med barnen för första gången. Det har hänt mycket i landet sedan jag bodde där och det finns så klart människor som har massor med mer turist-på-sri-lanka-erfarenhet än vad jag har, men vi tänkte ändå dela med oss av våra tips.

Sri Lanka

Sri Lanka  en ö i Sydasien, på kartan ligger den som en droppe belägen syd-sydost om Indien. Detta sätter Sri Lanka strax ovan ekvatorn och innebär att klimatet är tropiskt. Ön är bara 65 610 km² stor, det motsvarar ytan i Jämland och Dalarna. Invånarmässigt har landet dock det dubbla jämfört med hela Sveriges befolkning (20,48 miljoner invånare). Sri lanka har 329 invånare per km2 vilket gör landet mycket mer tätbefolkat än Sverige med sina 22 invånare per km2.Dock kan ön inte riktigt konkurrera med Indiens 426 inv/km2. I likhet med Indien var Sri Lanka var en brittisk koloni från 1796. Landet fick full självständighet ett år efter sin storasyster som staten Ceylon 1948 och 1972 blev landet en republik under namnet Sri Lanka. Landet är fortfarande medlem i Brittiska samväldet.

Boende på Sri Lanka

Vår erfarenhet av hotell på Sri Lanka är att de är ganska dåliga på att bygga hotell, stort sett. Oavsett nästan hur dyrt man betalar kommer det finnas läckande duschar, dåligt fungerande AC, strejkande hissar, kassastrul etc etc. Detta kanske en slipper som en bor på ett 200 $ hotell, men det har vi ingen erfarenhet. Däremot är personalen är alltid otroligt vänlig och hjälpsam, men det blir ett stort fuss och det tar ett tag innan de åtgärdar problem som man klagar på. Men för att tala klarspråk: om du inte kräver ett äkta 5-stjärnigt hotell så är skillnaden från medelklass till standard högklass minimal. Vi har aldrig känt att det är värt att betala mycket för boende på Sri lanka. Bara det är hyfsat rent och ligger bra till, så ska en vara nöjd. Hotellmaten är oftast dålig om en jämför med “riktig” lankeisk mat. Så måste du inte kan du gott skippa att betala för helpension då mat på hotell är verkligen något du kan undvara. Inte för att den är dålig eller för att du riskerar att bli matförgiftad. Men när lankeser försöker anpassa efter västerlänningarnas smak blir den ofta helt smaklös. De drar inte bara ner på chilin, de drar ner på alla kryddor. Små guesthouses kan vara prisvärda alternativ för boende. Spana in ställen som har bra rekommendationer på Tripadvisor. När vi varit på Sri Lanka har vi mestadels bott i Kandy i familj/vänners hus så vi har inte några bra rekommendationer i den boendeklassen.

Hotell vi varit på:

 • Mount Lavinia (Colombo)
 • Kandalama (Norr om Kandy, ute i djungeln. Ett bra stopp på vägen till Sigiriya)
 • Queens Hotel (Ett hotell i Kandy, vi har aldrig bott på hotellet men däremot ätit lunchbuffé och köpt poolbiljetter många gånger)
 • Topaz hotel (Ett hotell i Kandy, vi har aldrig bott på hotellet men däremot ätit mat och köpt poolbiljetter många gånger)
 • Sea Lotus Park (Trincomalee)
 • Centauri Hotel (Utanför nationalparken Udawalawe)
 • Windsor hotel (Nuwara Eliya)
 • Hikkaduwa beach hotel (Hikkaduwa)
 • Coral Sands (Hikkaduwa)

Orter att besöka:

När det gäller strandområden är Sri Lanka fullt med guldgruvor. Det blir ju lätt så på en tropisk ö. Vi har tillbringat mest tid på tre olika strandområden på Sri Lanka. Till skillnad från höglandet (läs Kandy och Nuwara-Eliya) är hettan påtaglig vid kusten och det kan vara svårt att orka röra sig omkring. Du kommer troligen inte orka några mer omfattande utflykter till fots.

Negombo

Negombo som ligger nära huvudstaden och flygplatsen är inte att rekommendera. Dyrt, turistigt och småskitigt. Stranden har höga vågor och ofta röd flagg. Många charterbolag har ställen där, med fördelen att det är kort tid från flygplatsen och huvudstaden. Vi har stannat där någon natt när vi inte orkat företa oss någon längre resa direkt efter ankomsten till Sri Lanka. Vi känner inget direkt behov att återvända.

Hikkaduwa

Hikkuduwa är ett paradis. På västkusten längs med sträckan mellan Colombo och Galle finns tätt med dessa härliga småorter, sandstränder och fiskebyar.  Stranden i Hikkaduwa är helt underbar, där fanns för något år sedan vilda havssköldpaddor som kom in och hälsade på människor varje morgon (tror de fortfarande lever och har hälsan, men vi får väl se). Där finns en huvudgata med många små mathak och en fiskmarknad. Här äter man bäst en rätt som heter “Kottu-roti” som man köper i små hål i väggen och får ett matpaket inslaget i tidningpapper. Det är en slags curry-wokrätt som är helt magiskt god. Vi ha bott på Hikkaduwa beach hotel och varit nöjda. På grannhotellet Coral Sands bodde min pappa i månader i sträck när han var där och jobbade med biståndsarbete efter Tsunamin. Vi väljer Hikkaduwa även denna gång, framförallt för att korallreven utanför stranden agerar vågbrytare och gör stranden väldigt barnvänlig. Denna gång åker vi ju också tillsammans med mina föräldrar och då kommer vi bo på Coral Sands, ägaren är numera en vän till familjen.

Trincomalee

Trincomalee är en ort som ligger på nordostsidan och tidigare har varit avstängd för turister pga kriget. När vi var där för några år sedan var vi ensamma västerlänningar och hotellen var i princip folktomma trots fantastiska stränder. Det är svårt att göra sig förstådd med engelska dock. Har du hunnit lära sig lite sinhala under resan kan du hoppas på att det hjälper. Men det säkraste kortet i dessa trakten är Sri Lankas andra officiella språk, tamil. Vi trivdes väldigt här, men 2012 var det var inte mycket att göra och inte särskilt gott om restauranger. Vi var utlämnade till hotellmat vilket som sagt var inte alltid är fantastiskt.

Kandy

Kandy är staden där vi tillbringat mest tid och också staden där jag är uppvuxen. I hotellet Topaz pool lärde jag mig simma och här gick jag i grundskolan. Runt omkring staden har jag släkt och vänner. Kandy är en stad uppe i bergen där klimatet är det mest behagliga på hela sri lanka. Värmen är inte lika påtaglig, det är mindre fuktigt och luften är friskare. Här ska du gå på stan, gå till marknaden, gå till Buddas tand-tempel och köpa massor med snacks i små stånd på stan. På sri lanka fikar man inte söt-fika i någon större utsträckning utan äter istället “short eats” som är bakade elle friterade små salta bullar och rullar med kött, fisk eller grönsaksfyllning eller kikärtsbollar. Underbart gott allt ihop! Här finns ingen kust, men har inte ditt boende någon pool kan du alltid åka till någon av de större hotellen och betala (ganska billigt) för en badbiljett och sedan tillbringa dagen vid poolen. Kan vara skönt efter en dag på stan. På Topaz ska man beställa en “devilled chicken” vid poolen, Mias absoluta favorit Sri Lankesiska “snabbmat”. Queens är ett de få hotell där maten är grym, de har lunchbufféer där man kan få äta alla olika sorters curries som finns, väl värt för att få smaka på det.

Nuwara Eliya

Nuwara Eliya (uttalas Norelia) är en liten KALL stad högt uppe i bergen. Du passerar en massa teplantage och textilfabriker för att komma dit. Staden är uppbyggd i väldigt kolonial stil och i april varje år, varmaste tiden på året, åker överklassen hit och festar. Vi hade otur med vädret när vi var där, det var gråmulet och regnigt. Vyerna du åker förbi för att ta dig upp hit är fantastiska.

Colombo

Colombo är huvudstaden (eller egentligen är Sri Jayawardenapura den administrativa och juridiska huvudstaden, egentligen en ort belägen i en förort till Colombo). Colombo är staden för att uppleva roligare shoppingupplevelser och några restauranger som inte får missas, men det är inte New York eller Paris. Generellt sett är ett besök i Colombo inte något att prioritera någon större tidsmängd åt under din Sri Lanka-resa.

Att uppleva på Sri Lanka

Elefanter.

På Sri Lanka finns vilda elefanter och arbetselefanter, så du kommer inte missa dessa giganter under din resa på ön. De lankesiska elefanterna är av typen asiatiska elefanter, som alltså är något mindre än de afrikanska. Den lankeskiska typen är dock större än andra asiatiska elefanter och blir mellan 2 och 3,5 meter hög. De vilda elefanterna finns i störst utsträckning i Udawalawe National Park, Yala National Park, Lunugamvehera National Park, Wilpattu National Park och Minneriya National Park. Du ska definitivt satsa på att åka på en elefantsafari med vilda elefanter. Vi kommer dock inte åka med våra barn då safarin är lång och  i tropisk hetta och sol. Vi var på Udawalawe 2011 och hade en magisk sen-natt-tidig morgon med utflyktsfrukost och jeeptur med massor av vilda elefanter på nära håll. Vi har också varit på elefantbarnhem som är mer av en djurparksupplevelse. Dit kommer vi åka nu med barnen även om det är på gränsen till för turistigt.

Sigiriya

Från Kandy kan du åka till berget/vulkanresten Sigiriya. Sigiriya är ett högt berg i mitten av en slätt som för tusen år sedan var ett frodande palats och högsätet till dåtidens kungar. Det är en kul utflykt som dock är rätt dyr och kräver biltur. Detta kan med fördel kombineras med en vistelse på Kandalama hotell där både bad och mat är underbara. Vi har inte sovit där över natten, men hotellet är fantastiskt beläget mitt i djungeln och vi hade gärna återvänt. Det är dyrt med lankeiska mått mätt, men troligen också ett av få hotell som är värda pengarna! När jag var liten grabb åkte vi till Sigiriya på skolutflykter och klättrade runt bland de antika ruinerna, något som man inte längre är tillåten att göra.

Adams Peak

Reser du utan barn måste du vandra uppför Adams Peak, eller Sri Pada som berget kallas på sinhala. Om du är någorlunda intresserad av fysisk ansträngning är denna upplevelse häftig. Sri Pada har en höjd på 2 243 meter över havet och enligt den lankesiska buddhistiska traditionen finns Buddhas fotavtryck bevarat uppe på berget. Du går upp för berget mitt i natten för att komma upp till toppen och se soluppgången. Detta är en buddistisk vallfärd och hela bergsvägen är kantad med symboliska ställen där ceremoniellt tvagar sig i små bäckar. Ett tips är att ta med ryggsäck med eget fika upp! Du får annars betala onödigt dyrt för ett kex och någon varm dryck som inte går att veta vad det är. Allt som säljs där uppe bärs ju upp av någon, så det är klart att det är dyrt. Men ovärt ändå. Upplevelsen med soluppgången över moln och berg är magisk.

Teplantage

Ceylonte är ju ett välkänt begrepp för de flesta, och teet på Sri Lanka är verkligen oerhört gott. På vägen mellan Kandy och Nuwara Eliya kan du stanna till vid något teplantage och få en turistig guidad tur. Men om du är en te-person kan det vara värt det. Om inte annat ger det en chans att köpa bra presenter med sig hem. Teplantager är också ofta otroligt vackra som landskap sett. På tal om te är det verkligen något magiskt med att beställa in en kanna med hett te på eftermiddagen när det är som varmast. Som svenskar är vi så vana med att heta drycker passar kalla dagar, men hett te en varm dag är också fantastiskt. Om du inte dricker ditt te med mycket mjölk kan du vilja beställa in en kanna hett vatten och spä ut ditt te, lankeser dricker te med mjölk och brygden är stark.

Valsafari

Bara några kilometer utanför Sri Lankas sydkust går kontinentalsockeln vilket innebär att det finns ett ovanligt djup förhållandevis nära land. Detta gör att kaskelottval, blåval och delfiner går att se via båtsafari. Det är också ett av de få ställen i världen där blåvalar finns året om. Vi har aldrig varit där och kommer avstå även denna gång. Men det är ett mål att göra någon gång.

Surfing

Sri Lanka är ett surfparadis, och stränderna mellan Hikkaduwa och Galle är heta rekommendationer för detta ändamål.

Turtle hatcheries

Längs med västkusten finns många sköldpadds-bevarelse-ställen som tar hand om havssköldpaddsägg och skadade sköldpaddor för att bevara och förstärka arten. Dessa ställen är små och supertrevliga och en “nära naturen-upplevelse”-

Upplev landet

Annars är det liksom landet i sig som är häftigast. Åka tuktuk, se landskapen, klämma in sig i lokaltrafikbussar (kostar typ ingenting) eller ta ett tåg. Träffa människor, köpa häftiga frukter och äta sig igenom landets underbara mat. Tycker du om historiska upplevelser som Sigiriya vill jag också  rekommendera Anuradepura och Polonnaruwa.

Sri Lankesisk mat

Nu har vi kommit till höjdpunkten på resan!
Om du tål någorlunda stark mat ska du gå in för att äta riktig, genuin lankesisk mat. Man vänjer sig när man är där och kan äta mer och mer. Vet du att det inte är värt det, så kanske du får acceptera hotell- och turist-stråkens mat och betala MYCKET för den. Sri Lankesisk mat är vällagad, alltid långkokad och det är ingen risk för att bli matförgiftad vad vi upplevd. Men du ska hålla sig till deras egna lunch och middagstider, annars får man lunchens överblivna, ljumma mat och de serverar utan att skämmas eller värma den. Hamnar man i ofas med deras mattider ska man köpa snack eller short eats från små stånd på gatan. Man blir mätt av det med då det är rätt matigt och fantastiskt gott. Lankeserna själva tycker inte att man ätit MAT om måltiden inte innehåller ris. Ett bra tips är att ta med sig en liten skärbräda och kniv själv, så kan du köpa allt vad som finns i fruktståndet och bara ta hem, tvätta med rent vatten och äta dig tokig. Bananer finns i mängder av olika sorter och former. Sura bananer, så kallad “sour plaintans” är de absolut bästa. De är små, så köp en hel stock!! De röda bananerna är också goda.

Lokala drycker

Det är ALLTID värt en kopp gott te. Kik-cola är en toppengod lokal cola, och den lokala ölen Lion är också god. Vill man dricka sig otörstig efter en tokvarm dag brukar lankeserna blanda 7-up och Lion lager, otroligt läskande. Vin är ALDRIG något att lägga pengarna på, inte heller ost. Gör det bara inte.

Är du i Colombo så ska du ta en Afternoon Tea på Mount Lavinia Hotel. Du kommer känna dig om en kolonialdam/herre som sitter på ditt gods en solig dag 1850… The Green Cabin är också ett måste. Om du är där på lunch måste du beställa lump rice (ris i bananblad) och är du där på kvälle måste du beställa hoppers med ris och curry (hoppers är en slags bröd/pannkaka som görs färskt när du beställer).

Lankeserna är generellt dåliga på desserter och sötsaker, så lägg inte pengar på det förutom på Mount Lavinia (Colombo) eller Kandalama eller liknande lyxigare hotell. Annars, håll sötsuget tills efter maten och gå och köp en solmogen mango!

De har lokala glasstillverkare som liknar GB, vi har alltid ätit av den utan problem. Men inga supergoda glassar, men de slinker ner en varm dag (alla dagar är i och för sig varma). Men passa er för kulglass då det finns en risk för, ja ni vet.

Vi har upplevt att ju mindre vi betalar för maten, desto bättre är den.

De bästa ställena är hålen i väggen och lunchrestaurangerna där de nästan blir stressade av att det kommer in turister och de får leta en stund för att få fram bestick. Lankeser äter annars med händerna så ha hellre med våtservetter och en flaska handsprit och gör som dem. Maten blir garanterat ännu godare. Sri lankesiska curries består alltid av ris och många olika små grytor (om det inte äts med roti, hoppers, piyu eller stringhoppers). Kyckling eller köttcurryn innehåller ofta bara “spår av” kyckling eller kött, det är bara på de riktiga restaurangerna du kan förvänta dig en rejäl köttbit. Du kan lätt äta vegetariskt eller veganskt även om de inte känner till begreppen särskilt bra. De har sällan mjölkprodukter i mat då kokosmjölk är standard.

Våra Sri Lanka-tips

Människorna på Sri Lanka är extremt trevliga och hyggliga. Det pratas om ficktjuvar och oärliga människor som försöker lura turister, men vi har aldrig råkat ut för några. Chaufförer kan ibland försöka välja själva och köra en till deras familjs eller väns restaurang/upplevelsegrej/hotell etc, men då får du bara stå på sig och kräva att bli körd dit du vill.
De flesta börjar prata med en på stan gör det av genuint intresse och nyfikenhet. Sedan kan en del vilja bli facebook-vän med en, och då är det oftast för att i efterhand tigga pengar (det har hänt oss några få gånger). De flesta människor i servicebranchen är fattiga, de tjänar på en månad det du tjänar på att VABa en dag, typ. Så ge dricks, de förtjänar det!

Till sri lanka åker man för att

 1. Äta
 2. Uppleva
 3. Bada

Om du inte vill bränna ihjäl dig så ska du inte prioritera någon direkt solbränna. Förvänta dig inte heller att bo superfint eller att ha världens shoppingupplevelse. I Colombo finns ett par jättekomplex med okej bra och billig shopping, men annars är mode inte deras stora grej. Det du däremot ska shoppa mycket är kryddor. Kanelstänger och vaniljstänger från marknaden i Kandy, bland annat. Låt dig dock inte luras att köpa billig “saffron”, det är förvirrande nog lankesernas namn på gurkmeja. Det finns ingen lankesisk saffran. På turiststråken finns hantverksgrejer, men då rekommenderar jag istället marknaden den riktiga marknaden i Kandy. Människorna är trevliga och du kan och bör våga dig ut i lokaltrafiken, det är väl värt äventyret om du inte är för kluastofbiskt lagd. Det blir TRÅNGT.

7 kommentarer till “Våra Sri Lanka-tips”

 1. Tack för mkt bra blogg om Sri Lanka! Jag har en fråga om maten. Hur “indisk” är den? Min man är allergisk mot nötter och vi hamnar nästa alltid på sjukhus efter besök på indiska restauranger (typiskt tycker jag som gillar den maten ). Hur lätt eller svårt är det att undvika nötter i Sri Lanka?

  1. Hej Cecilia! Tack så mycket.
   Det är främst kokos i det mesta om du nu skulle vara allergisk mot det. Det är generellt ovanligt med nötter i Sri Lankesisk mat. Om nötter används så är det mest cashewnötter. Dessa mals inte så de är synliga i maten om det finns. Vanligtvis är detta då en cadhewnötscurry och skyltas som sådan. Dessa finns främst på finare restauranger. Annars förekommer nötter mest i efterrätterna, så de ska du se upp med. Hoppas att det var hjälpsamt.
   Joseph

 2. Tack för superbra tips! Hur är det med taxi i landet? Vi landar jättetidigt i Colombo och tänkte direkt ta en dagstrip till Sigiriya/Lions Rock. Är det ens möjligt att göra under en dag? Är den mer värd att se än Sri Pada? Vi ska nämligen vidare ner till Unawatuna sen.
  Mvh
  Char

  1. Hej!
   Taxi funkar bra i storstäderna men inte för längre resor. Tuktuk funkar för resor upp till 2 timmar, men kanske inte från Colombo till Sigriya. Det går att hyra en bil med chaufför vilket brukar funka bra. Det går också minibussar på olika resor som en kan köpa plats på.
   En bilresa från Colombo till Sigriya tar mellan 4-5 timmar. Att åka dit och tillbaka på en dag är en stretch som jag inte rekommenderar. Det är värt en resa dit, men fundera på att kanske åka på kvällen innan och sova över på en vandrarhem eller hotell som är närmre.
   Sri Pada/Adams Peak är en helt annan upplevelse. Sigriya är mer en trevlig klättring med mycket historia/arkeologi på vägen. Det kan vara kul med en guide. Sri Pada är mer av ett träningspass kombo pilgrimsvandring. Klättring upp till Sri Pada bör påbörjas mitt i natten så att en ser soluppgången från toppen.

 3. Åh tack! Kan man ta vilken taxi som helst på flygplatsen eller är det några specifika man bör koncentrera sig på? Vi har bara 4 dagar på Sri Lanka och vill få in lite surfing också… Är det då bättre att spara det tills nästa gång om det är sådana avstånd? Dvs fokusera på Unawatuna och kringliggande saker som tex Galle? Finns det fortfarande möjlighet att se lite djur (förutom valar etc) och historiska monument däromkring?

  1. Tyvärr är jag lite osäker på Taxi-tjänsterna som går från flygplatsen. Eftersom jag har släkt där så ordnar oftast de med en upphämtning.
   Transport tar tyvärr mycket tid i Sri Lanka trots att avstånden är mycket korta i svenska mått. Galle har en gammal fästning från 1600 talet som kan vara av intresse. Annars vet jag inte om så mycket historiska monument. De riktigt gamla monumentet (äldre än 1000 år gamla) är i norra centrala landet (Anuradupura, Pollonaruwa och Sigiriya).
   Runt kusten finns det en del havssköldpadds – “hatcheries” där de tar hand om sköldpaddeägg, kläcker dem och släpper ut dem i havet när de är lite större för att ta hand om beståndet. De har även vuxna sköldpaddor som de räddat från olika situationer.
   Djurupplevelser kring Unawatuna är annars Yale national park.
   Lycka till med planerandet!

 4. Hej! Vi funderar på att åka till Sri Lanka med våra söner på 1 och 5 år i sept-okt. Läste att ni planerade åka dit med småbarn i Jan -17. Har ni några bra tips på barnvänliga ställen? Hur reste ni med barn runt i landet? Vad är säkrast, buss, taxi, tåg?
  Tack på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *