Råd för dig med levatorskada efter förlossning

Råd för dig med levatorskada efter förlossning. Det här inlägget är syftar till att ge dig råd och stöd. Längst ner i inlägget finns också reklam för en hel åtta månaders kurs med träning och teori.

Hur ska jag hantera min levatorskada?

Levatormuskulaturen är en del av bäckenbotten.

Den består av flera muskler som syns på bildens vänstra sida. Dessa muskler fäster framme vid blydbenet och går bak som en slynga eller hästsko till mellangården, runt ändtarmöppningen och bak till svanskotan. Dess viktigaste funktion är att lyfta upp bukinnehållet. Under en vaginal förlossning pressas dessa muskler åt sidan av barnets passage. En skada på dessa muskler sker hos uppskattningsvis 20-30% av alla födande kvinnor. Om musklerna skadas lämnas mellanrummet mellan dem mer öppet än vanligt. Detta ökar risken för framfall.

Muskelskada som muskelskada

För att ta en liknelse – om din hälsena gick av på samma sätt hade du haft svårt att röra din fot normalt. Om din levatormuskulatur går av kommer det vara svårt att hålla samma stabilitet i bäckenbotten. Detta kommer ofta som ett chockbesked för den som får höra att muskler har gått av vid förlossningen. Ofta kommer dessa besked långt efteråt dessutom. Men det kan också vara en lättnad och en förklaring. En förklaring till varför åtskilliga månader av knipträning inte gett önskat resultat.

Jag gillar att likna skador på bäckenbotten vid andra muskulära skador. För mig är det en del i att normalisera och tvätta bort skamstämpel. En del får sina muskelskador av att hoppa högt på en låda på ett gym, en del får skador av att föda fram nytt liv. Jag länkar till det här klippet, för att det på ett enkelt sätt visar hur en hälsene-ruptur förändrar fotens funktion. Och jag vill att ni alla ska veta, att de hälsenerupturer behandlas framgångsrikt och med gott resultat, även om rehabperioden ofta är lång och förhållandevis komplicerad.

Hur rehabiliteras då en levatorskada?

Muskelrehab

För det första är det viktigt att förstå att denna muskel, liksom merparten av kroppens övriga muskler, är tvådelad. Det kan alltså finnas en skada på vänster eller höger sida om mittlinjen. Det kan ibland gå att träna den oskadade sidan till att kompensera. Genom att rikta övningen mot att försöka rekrytera de oskadda muskelfibrerna på den skadade sidan. På så sätt kan en del faktiskt få en god träningseffekt! Detta kan kräva väldigt mycket koncentration och fokus.

Risken för framfall kvarstår

Även om du tränar upp din bäckenbotten kvarstår en viss ökning av risken för framfall. D kan behöva anpassa din träning till att omfatta alternativ som är skonsamma mot bäckenbotten. (Tips finns här). Du kan också  behöva lära sig att andas rätt och undvika att utveckla för högt buktryck i onödan samt jobba med att hålla avföringen mjuk för att minimera krystandets belastning på bäckenbotten.

När opereras detta?

Levatorskador är svåra att laga, istället opereras framfallen då dessa uppstår. Ibland lagas skador på levatorn i mellangården, men skador framåtpubisbenet är ännu inte möjliga att reparera. Jag hoppas att utvecklingen fortsätter att gå framåt även inom detta område. Att det utvecklas sätt att framgångsrikt identifiera dessa skador och reparera dem kirurgiskt i ett tidigt skede.

Kan jag leva normalt när jag har en sådan här skada?

Vi inte kan sätta våra liv på paus för att vi eventuellt kommer drabbas av komplikationer längre fram på grund av befintliga förlossningsskador. Begränsar vi oss för mycket kommer ju våra liv påverkas negativt av själva begränsningen i sig. Säg att du undviker att träna för att du är rädd att skapa ett för högt tryck och orsaka ett framfall. Ja, då kanske du kan rädda dig själv från ett framfall, men kommer drabbas av följdsjukdomar av ett för stillasittande liv istället. Jag har resonerat mer om detta här.

lev precis som vanligt.

Du behöver dock kanske göra följande:

 • knipträna dig till en vältränad bäckenbotten generellt. Kanske kan övriga muskler kompensera något för bortfallet.
 • bålträna så att du har en bra grundstyrka i mage, rygg och rumpa. Syftet är att tryck och belastning kan fördelas över ett flertal välfungerande muskler. Fördela belastning jämnt över kroppen, istället för att allt tryck hamnar neråt mot bäckenbotten när du anstränger dig.
 • anpassa din fysiska träning så att du inte håller andan och inte tar i tyngre än vad du känner att du kan hålla emot med befintlig bäckenbottenmuskulatur.
 • hushåll med din bäckenbottenstyrka. Blir bäckenbotten trött av träning/inköp/bärande/stående kanske du kan dela upp det tyngre göromålen på olika dagar.
 • se till att magen fungerar som den ska och att avföringen inte behöver krystas ut med stor ansträngning.

Hänger du med på hur jag resonerar? Fråga annars!

Tips

Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.

Inlägg i serien:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

61 Comments

 • Hej Mia. Jag har läst så många av dina inlägg om bäckenbottenbesvär efter förlossning, men jag vet fortfarande inte vad jag ska ta mig till med mitt. Jag mår ju bra på många sätt, kan träna (med måtta) och promenera långt utan att känna av besvär. Ingen inkontinens, sex funkar. Men. Snart 10 månader efter förlossningen får jag smärta/tyngdkänsla runt klitoris (där jag fick en bristning) varje gång jag kissar. Och efter penetrationssex har jag ont i musklerna runt slidöppningen i ett par timmar. Gick sönder och blev sydd på många ställen i underlivet, men inget särskilt djupt. Barnmorskan på mvc säger att allt ser fint ut. Är de här relativt lätta besvären sånt man liksom får ta efter att ha fött barn? Eller borde jag säka hjälp bortanför mvc så det inte blir värre eller orsakar sekundära besvär?

  • Kan du vara överspänd i bäckenbotten? Eller kan det vara nervsmärta? Jag tänker att du kanske knipit överdrivet, gått och spänt dig och fått tryck och drag i nerver? Testa att köra mycket avspänning i bäckenbotten (kolla youtubeklipp jag gjort om du inte vet hur) och ev jobba med nerverna, typ beröring och massage (heh, runt klitoris blir det ju i och för sig misstänkt likt något annat, men det gör kanske inget…). Mer vågar jag inte säga utan att ha undersökt.

   Testa avspänning över sommaren och gå till en bra gynekolog till hösten är mitt tips. Oroar du dig ska du förstås söka hjälp tidigare.

   • Tack för svar! Ska titta på avspänningsövningarna. Så mycket knipövningar tycker jag inte att jag har gjort, men kanske har lyckats spänna mig ändå? Testar och avvaktar.

    • Hej Erika! Såhär några år senare, men blev det bättre av avslappning eller hade du en skada? Har samma besvär när jag kissar också!

 • På mig opererade Eva Uustal även min skada på levator ani med framgång, när hon gjorde min bakre plastik och fäste fast mina muskler i mellangården. // JENNY

  • Hur skrev hon i operationsberättelsen? Man kan laga det delar av levatorn som är trasiga i mellangården, men fram vid pubisbenet finns mig veterligen ingen känd metod för att laga det bra. Man har försökt någon gång i Australien, men det är inget som fått något stort genomslag eller görs regelbundet.

  • Det är nog en sådan skada som är svår att upptäcka vid ett vanligt gynbesök, utan hittas på typ bäckenbottencentrum. Jag vet ett sätt att fysioterapeutiskt känna efter skada, men skulle aldrig våga uttala mig inför patient pga osäker metod. De här skadorna ger ju typ symtom som mer än vanlig smärta efter förlossning möjligen, en vidhetskänsla och sedan ofta främre framfall.

   • Hur kan det märkas om man har en levatorskada baktill då? Ex vid svanskota och anus? Jag tror inte jag har buktande bakre slidvägg för dem har kollat och allt ser fint ut vad som syns på en gynindersökning i alla fall.

   • Jag är också opererad för min levator Ani skada, gjordes direkt efter förlossningen i Linköping. Hade fruktansvärd smärta efteråt där inte ens morfintabletter hjälpte. Kunde inte gå på 6 veckor. Sedan klingade det av men vid statisk belastning (står stilla länge) så får jag ont vid pubisbenet till höger och vänster om klitoris typ. Gått 7 månader sen förlossningen och jag lever på ganska bra, men har nu fått ett bakslag sen jag blev tvungen att börja bära på min dotter ganska mycket. Enligt min fysioterapeut lossnade levatorn från sitt fäste och man har satt fast den igen. Jag var smal, vältränad och förlossningen gick snabbt

 • Hej och tack för en bra inläggsserie. Mycket uppskattad!

  Har du tidigare, eller skulle du vilja, skriva om ny graviditet efter tidigare förlossning med bäckenbottentrauma?

  Jag är gravid igen, 4 år efter förra förlossningen och 3 år efter rekonstruerande kirurgi där muskler i bäckenbotten syddes fast igen. Jag har kronisk smärta i underlivet som ett resultat av allt detta o läkare har sagt att jag aldrig kan bli helt återställd styrkemässigt i bäckenbotten.

  Jag oroar mig för att graviditeten kommer vara en stor belastning för bäckenbotten o kommer förvärra allt ytterligare. Jag kommer få planerat snitt o har förstått att också detta kan permanent försvaga bål/bäckenbotten.

  Hur bäckenbotten- och båltränar jag bäst under graviditeten och efter ett snitt? Hur stor belastning på bäckenbotten utgör graviditeten? Hur läker kroppen efter ett snitt? Vad ska man tänka på?

  Är så rädd för framtida komplikationer som inkontinens o framfall så jag undviker hård träning, löpning o hopp t ex. Tror aldrig jag kommer våga göra sånt igen.

 • Ett stort tack för din artikelserie! Kan inte nog understryka hur mycket det betyder när man är skadad att få reda på sånt här när vården sviker en för övrigt. Önskar bara du kunde klona dig över hela landet. Ser fram emot fler lika välskrivna artiklar. <3

 • Vilken bra artikelserie. Är själv skadad och de missade dessutom att sy ihop mig efter så har haft mkt problem. Tog över 3 år innan jag fick en tid på bäckenbottencentrum och en ordentlig undersökning. Där visade det att ena sidan av bäckenbotten var avsliten (pga sugklockan kanske?) och att musklerna i mellangården oxå är avslitna vilket medfört många problem som möts med knip mera, vanligt efter förlossning, välj annan träningsform etc. Nu är jag oplanerat gravid och får välja snitt eller vaginalt men jag vet ärligt talat inte vad som är bäst. 2 läkare har sagt snitt men hon på bäckenbotten säger vaginalt är bäst. Vad anser du men denna korta information att man bör välja? Kan min andra sida bäckenbotten oxå gå sönder, kan man sy fast bäckenbotten igen?

  • De säger att de största skadorna sker första gången och att det inte blir så mycket värre. Men den nästan viktigaste frågan är vad du själv vill. För en vaginal förlossning bär du kunna vara trygg och avslappnad. Hur känner du själv?

 • Hej,

  Tack för en helt fantastisk blogg! Jag är en av alla dem som valsat runt i sjukvården i flera år med förlossningsskador som jag fick vid min första förlossning och fått höra “att allt ser bra ut” och fått mer eller mindre uselt bemötande och periodvis mått oerhört dåligt över detta. Har gett upp flera gånger och håller nu på att ge upp igen, då jag inte vet om det är värt det. Samtidigt känns det sorgligt att gå runt och vara inkontinent och ha nedsatt sexuell funktion när en inte ens fyllt 40.

  Känner mig helt vilse i hur jag ska gå vidare.

  Har fått konstaterat att jag har en förslappad bakre vägg samt en beviljad inkontinensoperation , samtidigt tvekar jag att operera.

  Jag upplever att undersökningarna varit slarviga och rådgivningen under all kritik (varför kan ingen någonting om sex efter förlossningsskada – det är 2017?) Kan man verkligen med säkerhet säga att alla muskler är hela med lite snabb koll vid en gynundersökning? Vill inte gå vidare med de här operationerna om det egentligen också eller främst är något annat som är fel (vilket jag misstänker – det är helt klart något som är trasigt).

  Hur går en vidare? Har du tips på någon pålitlig kompetent vårdgivare? Är verkligen Eva Uustal den enda kompetenta förlossningsskade-läkaren i hela Sverige och hur får man i så fall tillgång till henne?

  • Eva Uustal eller bäckenbottencentrum på Huddinge sjukhus är de jag har högst förtroende för. Du kan be din vårdcentral skriva remiss. Hoppas du får komma dit och få en gedigen undersökning!

    • Hej,

     Uppdatering: Stort tack för hjälpen. Jag skickade till slut egenremiss till Huddinge – där blev jag tagen på stort allvar och det visade sig att två muskler var helt av. Sex år tog det innan jag fick en korrekt diagnos. Själv har jag nog vetat hela tiden att något nog måste vara av. Flera av tidigare läkare har gett direkt felaktiga diagnoser. Inte så konstigt när ingen tidigare undersökt mig med ultraljud, hur det nu är möjligt. För att inte tala om allt konstigt bemötande jag fått i stort och smått. På Huddinge visste det precis vad det handlade om. Stort tack för att du orkar kämpa för att vården ska bli bättre. Ingen ska behöva vänta sex år för att bli tagen på allvar.

     • Men så skönt att höra att du hamnade rätt tillslut. Tog ju fem år för mig att hamna rätt, och då driver jag ju ändå den här bloggen liksom…

 • Hej 🙂
  Jag har sedan min förlossning i juni också stora problem. Knipet fungerar inte överhuvudtaget och värk och smärta i perenium har jag dagligen kan fortfarande inte sitta ner längre stunder utan att det värker och gör sjukt ont. Har även problem med att både främre och bakre slidväggen buktar in i slidan vilket gör att det hela tiden känns som något ska trilla ut! Jag har fått en tid hos en sjukgymnast och det jag undrar är när man genomgår en bäckenbotten undersökning hur går den till och kan de då upptäcka om man har någon muskelskada?

  • Vi kan ana muskelskador men inte ge diagnos. Vi börjar ofta med alla de råd, tips och övningar som vi kan ge och testar och utvärderar dem vid uppföljning på efterkomnande besök. Om det är något som verkar så pass avvikande att vi önskar en annan professions bedömning (läkare oftast) så kan vi ofta hänvisa vidare.

 • Hej! Tack för bästa bloggen!

  Konstaterad levatorskada efter ultraljud i Huddinge. Läkaren rådde mig att kontakta fysioterapeut för träning och avspänning avsedd för mig som har levatorskada. Men fysioterapeuten säger att det är samma bäckenbottenträning som ”vanligt”. Du skriver här att det kan krävas mycket koncentration och fokus, kan du utveckla det? Håller du med min fysioterapeut om att vanlig träning räcker eller bör jag byta fysioterapeut?

  • Det beror ju på! Om du kan knipa bra är det ju bara att köra på. Funkar det inte bra kan du behöva ha annan hjälp. Om du samtidigt har andra muskler som är överspända så kan du behöva vägledning också.

 • Om man har levator skador kan värk i underlivet uppkomma över två år efter förlossningen förlossningen.? Vad är de någonstans man har värk om man har stått mycket en dag?

  • Alltså värk kan vara otroligt mycket, men skadorna själva gör sällan ont. Utan oftast är det kompensatorisk överspänning i andra muskler som gör ont. Kommer återkomma till det senare i den här inläggsserien.

   • Okej, sen en fråga kan man själv känna om man har ett entrocele ? Vad är symptomen på den sortens framfall eller hur upptäcks ett sådant framfall ? Är rädd att jag kanske fått något sådant då jag efter en lunginflammation med mycket hosta fått värk över blygdläppars, känner mig konstant att jag måste göra nummer två, svårt att få ut gaser

    • Du måste nog tyvärr gå till en vårdgivare IRL för att gå vettiga svar för dig! Värk över blygdläpparna känns inte som ett typiskt symtom. Fenomenen från tarmen kan också komma av en rad olika orsaker.

  • Om det här med vidheten förstör sexlivet – vad ska man göra då? Knipövningar ger inte mer och jag vill kunna känna av slidsex.

   • Har du fått skador konstaterade? Jag hade samma problem, pga två avslitna muskler, och led oerhört av det. (Hade både bristande känsel i slidan och svaga orgasmer.) Jag är nu helt bra efter operation på Huddinge. Hade aldrig ens vågat drömma om att jag kunde bli så bra igen, efter sju års lidande.

    • Nej tyvärr har jag inte fått dem konstaterade. Fick flera undersökningar av gynekolog och barnmorska första året, men de trodde inte på att muskeln var av. Har dock sedan ”självdiagnosticerat” mig och förstått att det antagligen är en levatorskada. Bad en barnmorska kolla det för ett år sedan igen och hon kunde då känna att muskel/muskler på ena sidan känns som att de är av. Blir glad att det finns hopp att kanske få hjälp! Förstår dock inte hur man ska få komma till Huddinge om man bor i norra Sverige Hade du också så att du kändes ”vid” och fick muspruttar? Eller var det bara känseln som var dålig för dig?

     • För att förtydliga hade jag inte levatorskador, andra muskler var av. Men ja, känseln var borta pga att jag var vid, dock inga pruttar.
      I facebookgruppen Förlossningsskadad du är inte ensam finns info om hur man kan söka hjälp. Huddinge tar emot patienter från hela Sverige.

 • Okej, ja ibland tänker jag att jag utvecklat ett överkänsligt tillstånd emot min bäckenbotten eftersom jag hela tiden går och känner efter om något är fel och så fort jag hostat så måste jag kolla så allt inte rasat (vilket de inte gjort) men man letar hela tiden svar på sina besvär och man könner efter något extremt! Har du någon bra gyn i Skåne trakten som du vet ? Har skickat egentemiss till Huddinge men är ju extrema väntetider!

  • Alltså min första gissning utifrån det du skriver är att du är jättespänd i bäckenbotten, så testa att slappna av mer och inte okynnesknipa och se om symtomen minskar. Nej, tyvärr har jag inga gyn-känningar i Skåne!

   • Okej men r jag försöker slappna av så får jag värk i bäckenbotten är de normalt ? Alltså att de kan vara att musklerna varit spända och nu när man slappnar av så börjar de värka istället särkilt när jag står upp och står helt still ?

 • Hej!
  Jag har en levator ani skada grad 3-4 konstaterad av gynekolog Ludmila Sokolova som säger att hon kan fixa den med en operation men då måste hon hyra en operationssal på Sahlgrenska sjukhuset.. Jag har haft inkontinens när jag springer och vidhetskänsla som symtom sedan jag hade min fjärde förlossning. Mina problem är att jag inte kan knipa över huvudtaget och inte kan ha sex längre eftersom det är som en jättegrotta där nere som är såhär ( ) istället för såhär l l som innan förlossningen. Min fråga är om det finns operationer som blivit lyckade efter sådana här symptom? Eller om det är kört? På Östra sjukhuset säger de att de inte kan åtgärda mina skador och att jag måste betala kostnaderna (26000:-) ur egen ficka om jag vill göra det privat ( hos Sokolova). Vet inte vem jag ska lita på och känner att min livssituation är så väldigt förstörd. Har ju inget framfall och får därmed infen hjälp i Vädtra göralands kommunala sjukvård där jag blivit hemskickad och ignorerad och tillrättavisad med att jag har för höga förväntningar efter fyra förlossningar. Jag fick den här skadan pga forcerade krystningar vid min sista förlossning och vill inte acceptera att det ska vara såhär resten av mitt liv men vet ej om min privata gynekolog talar sanning. Enligt henne är det bara att sy ihop skadade muskler men jag har läst att trasiga levator ani ej går att laga.
  Har du några svar är jag tacksam Mia

  • Hej, det låter som att du har en blandning av skador. Grad 3-4 är sfinkterskador och sitter inte i levatorn, utan drabbar bäckenbottens andra muskler. Jag vet inte vem den där gynekologen är men jag skulle förhålla mig skeptisk. I Sverige är det i princip bara bäckenbottencentrum på Karolinska i Huddinge och kvinnokliniken i Linköping som är värda att gå till när det gäller mer omfattande skador på bäckenbotten. Gå med i facebookgruppen ”förlossningsskadad du är inte ensam” så kan du ställa frågor till andra och få mer tips och råd om hur du kan gå till väga.

   • Hej,
    Jag har erfarenhet från Östra sjukhuset i dessa frågor och opererades nyligen i Linköping. Om det på något sätt går att komma i kontakt med varandra utan att dela kontaktuppgifter här (…?) så kan jag åtminstone dela med mig av mina erfarenheter.

    • Det enklaste sättet är att mötas i facebookgruppen ”Förlossningsskadad du är inte ensam” (som är en väldigt bra grupp!) . Vi får enligt Gdpr att inte förmedla vidare kontaktuppgifter, även om det är för en bra sak.

     • Hej!
      Om du har samtycke från de vars kontaktuppgifter det gäller att lämna ut kontaktuppgifter så får du visst göra det enligt GDPR.
      GDPR medför inte ett generellt förbud mot detta.

     • Tack för info! Generellt är vidareförmedling av uppgifter inget vi önskar hålla på med även om vi får, det blir ett ansvar och en massa mejlande fram och tillbaka som vi inte riktigt har tid med.

  • Hej,
   Jag har erfarenhet från Östra sjukhuset i dessa frågor och har opererats i Linköping. Om det på något sätt går att komma i kontakt med varandra utan att dela kontaktuppgifter här (…?) så kan jag åtminstone dela med mig av mina erfarenheter.

  • Hej Elisa,

   Känner med dig. Hade precis samma symptom, valsade runt i vården i omgångar i sex år, skrev egenremiss till Huddinge och fick korrekt diagnos och hjälp så snart jag kom dit. Behövde knappt säga något för problemet var så uppenbart för dem. Två muskler var av. Gå med i ovanstående facebook-grupp, där finns all information.

 • Hej!
  Jag har precis som många andra här varit runt till ett flertal gyn och fått fel diagnos men har efter 2 år kommit till bäckenbotten centrum i Malmö där de konstaterade att muskelfästet i mellangården var av och att jag troligtvis har en levator-skada då de känner att jag är överspänd på ena sidan. Nu är jag gravid igen och gyn förklarar att det är svårt att avgöra vad för typ av skada det är på levator muskulaturen och vill vänta till efter förlossning och återhämtning. Men min oro är nu, om den ena sidan nu överkompenserar och är spänd är risken inte då stor att även den går sönder under nästa förlossning? Vad händer i så fall? Detta är skador som jag förstår inte går att laga. Hur kommer det sig att man ändå rekommenderar att föda vaginalt till oss med levatorskador?
  Sen ska jag då sys ihop i mellangården ett år efter nästa förlossning, vilket jag först var jätte glad för, äntligen ska jag få tillbaka knipfunktion, sexliv och lite stabilitet. Men hur ”enkel” är den här proceduren? Hur stor är risken att det istället leder till kronisk smärta? Vet du hur vanlig procenduren är och i vilken utsträckning den är ”lyckad”?
  Sen undrar jag om du vet om jag får vända mig med egen remiss till ett sjukhus i Sthlm (Huddinge då) trots att jag bor i Malmö. Jag vill ju gärna att detta blir bra och få tillbaka lite av den frihet i livet jag hade förut.

  • Hej! Om en erfaren kirurg syr mellangården blir det ofta bra och ger sällan smärta i efterförloppet. Ärren kan vara hårda och ömma innan de ”mognar” och mjukar upp, så penetrerande sex kanske inte är något du kommer älska första månaderna efter en operation, och bra glidmedel är viktigt. Har inlägg här på bloggen om gynekologiska ärr som du kanske vill läsa, använd sökfunktionen så hittar du. Här finns läsning och levatorskada och ny graviditet/förlossning:
   https://bakingbabies.se/2018/05/22/levatorskada-och-ny-graviditet/

 • Hej Mia! 8 år efter min första förlossning och 4 år efter den andra har jag äntligen hittat din blog och allt det här om levatorskada. Det förklarar så mycket! Här har jag gått och tänkt att det nog ”blir så här”, men jag har mått så dåligt över det här. Insér att jag kan checka av 80 % av alla symptom jag läser om. Känslan av att någonting är ”trasigt” och oförmågan att knipa. Att inte kunna tömma tarmen helt eller att tampongen hamnar på sniskan… ibland känns det som att vaginan är tre cm djup…
  För att inte tala om sex… känns nästan inte alls.
  Jag är verkligen desperat! 40 år gammal och med känslan av att jag inte fungerar längre.
  Läser om bäckenbottencentrum. Jag måste dit… Hur gör jag?!
  Tack!

 • Hej, är i (lång väntan till op Huddinge), har en nyupptäckt grad 3 (grad 1 på förlossningen), perinealkroppens inre är tom, transversus och Bulbo är hela till yttre, således sitter inte levator i mellangården), rektovaginala fascian borta, partiell levatorskada med mera på ena sidan, samt att dem bedöms som mycket tunna. Livmodern har börjat luta bakåt då stöd saknas, framsida är stark. Mindre rectocele. 11 månader sedan förlossning.
  Har tränat en del och för ca 1,5 månad sedan hände något vid upphopp med benböj (jag vet, mycket dumt) och jag har tyngdkänsla i slidöppning ständigt, därav känner jag inte längre när träningen blir för hård längre (Medicinsk bedömning är gjord av Huddinge efter skada och bedömning ovan).
  Frågor-
  1. Kan en prolapsring användas för förebyggande av mer framfall och så att jag kan fortsätta träna (är just nu det enda som håller ihop psyket)?
  2. Kan träning/ strechning göra så att mina tunna levator Ani Går av mer eller helt?
  3. Efter promenad eller bara ståendes kortare stund får jag en ömmande känsla där Levator Ani fäster vid pubisben, är detta kompensatorisk värk av andra muskler eller är det att mina tunna levator Ani som får träningsvärk?
  4. Dessa tunna måste väl gå att öka i muskelmassa precis som en annan skadad muskel ?
  Tack för att ni finns!

  • Hej! Här kommer ett kortfattat svar på dina frågor, jag rekommenderar dock att du ställer dem till en vårdgivare som också undersökt dig.
   1. Vi vet faktiskt inte. De flesta som använder prolapsring upplever att det känns som en ”sport-bh” för slidväggarna. Eventuellt kan det förebygga förvärrande. Jag skulle dock säga att det är viktigt att du håller dig på en nivå är dina symtom inte eskalerar, med eller utan ring.
   2. Nej, det behövs just ett förlossningstrauma för at levatormusklerna ska skadas. Inget annat kan påverka det.
   3. Svårt att svara på utan att undersöka. Kompensatorisk värk tycker jag att det låter som. Träningsvärk kommer i regel ca 36-48 timmar efter ansträngning (generellt i kroppen alltså).
   4. Muskelfibrer som är av går inte att träna, men omkringliggande muskler går att bygga upp. Dvs det som gör att dina levatorer är tunna kan ju vara avslitna muskelfibrer och de kan du inte träna upp. Men där de finns muskelmassa, där kan man träna, och de kan eventuellt ”fyll upp och in mot mitten”.

 • Hej!

  Jag har total avlusion av levantor på både sidor, släppt helt mot pubisbenet.

  Har också skador i musklerna i mellangården samt cystocele som jag ska operera om ett år.

  Om det inte vore nog har jag en diastas recti som jag gärna vill operera ( har tränat rehab med fysio i flera år, från 9 cm till 4 cm delning och kan aktivera inre magmuskler i liggande och stående utan tyngd) . Började använda abhealer och då plötsligt fick jag konstant tygndkänsla nedåt varpå jag sökte hjälp och gynekologisk undersökning. Tydligen trycktes mitt maginnehåll nedåt av abhealer och förstärkte cystocele!

  Min fråga är om det är negativt för mina skador i bäckenbotten om jag syr ihop diastasen!? om det då är det bättre att innehållet trycks framåt på magen. Kan tillägga att jag inte vill sy ihop magmusklerna av estetiska skäl utan eftersom min ländrygg tar så mycket stryk av försämrad bålkontroll.

  Hoppas på svar!!

 • Hej!

  Om man skulle upptäcka en levatorskada på förlossningen, hade man kunnat laga den då?
  Jag har tyvärr både främre och bakre framfall samt en trasig levatorskada på vänster sida. Min gynekolog sa idag att om de hade upptäckt det på förlossningen så hade den gått att laga, levatorn alltså.
  Jag födde år 2016 en 4.5 kg pojke och fick avsluta med sugklocka där jag hjälpte till att krysta. Barnmorskan som förlöste sa: ”wow, du har inte spruckigt ett dugg, GRATTIS”. Men så var det ju inte riktigt…….

  • Hej, nej det finns fortfarande inget sätt att varken hitta eller laga levatorskada direkt vid förlossning. Men det menat:levatorskada där skadan sitter i muskelns infästning på bäckenbenet. Skador på levator ani på djupet i mellangården går att hitta och laga vid förlossning.

  • Det går ju att använda andra vikter till mycket, men i slutet är det bra att kunna kombinera ihop så att man har kan ha 6-7 kg hantel för armarna, kanske upp emot 10 kettlebell eller annan vikt för knäböj och upp emot 12 kg för marklyft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *