Tipsinlägg Kandy

Tipsinlägg Kandy

Våra bästa tips för dig som ska resa till Kandy

Tipsinlägg Kandy

Vi vet ju att Sri Lanka är ett rätt vanligt resmål och vi vet ju också att några av er har egna Sri Lanka-kopplingar, så vi tänkte ge våra bästa tips. Eftersom vi numera är en barnfamilj så handlar inte tipsen om de mer omfattande urflykterna (Sigriya, Adams Peak, djungelturer etc) utan om mer nedtonade tips.

1. Tandtemplet. Vi gick faktiskt inte alls in i templet den här gången, men det är något visst ändå med att besöka detta tempel där det sägs att Buddas tand förvaras i en kista. Utanför templet kan du promenera längs med strandpromenaden, en mycket vacker promenadsträcka.

2. Queen’s hotel visade sig vara en riktig barnfavorit och en räddning många gånger. Det är hiskelig trafik och varmt, så barnen orkar inte strosa på gatorna i Kandy särskilt länge. Vi betalade 250 rupies per vuxen och timme, för att få bada i poolen ute på den lugna bakgården. Det finns en barnpool som var ca 60 cm djup och en vanlig pool. Vi hade med oss badbollar och hade jätteroligt! Queens hotel har också lunchbuffé som vissa gånger har varit helt fantastisk.

3. Devon restaurant var ny för oss den här gången, men en härlig ny bekantskap. Där fick vi möjligheten ett beställa lump rice, en lunchrätt med ris och tillbehör tillagad och inslagen i ett bananblad. Det finns också risrätter och nudelrätter och allting ligger runt 150-400 rupies per rätt. Du behöver troligen inte heller beställa in en hel rätt, ni kan gott dela då portionerna är STORA.

4. Cargills Food City är en matbutik mitt inne i city, här kan du köpa allt vad du behöver. Här handlade vi flertalet gånger för frukost, mellanmål och vissa luncher/middagar och för oss sex personer gick det på ungefär 10 000 rupies för 9 dagar, det är ca 600 kronor.

5. The white house är ett lunchställe (ris och curry) men också det närmsta du kan komma till ett lankesiskt café. Här kan du beställa in en kanna te och olika short eats – friterade fiskbollar, piroger, bullar med salt fyllning av grönsaker eller fisk. De har sötsaker, men i ärlighetens namn är de inte så himla goda. Det salta är mycket, mycket bättre.

6. Jasmin Song är vår favorit-kines i Kandy. Kinesisk mat med en lankesisk touch är sååå mycket godare än svensk-kinesisk mat. De var också första och enda matstället som erbjöd speciella stolar till barnen.

7. City Centre är en ny shopping mall med AC och ja… butiker. Inget jättejättehäftigt men ändå värt att se.

8. Marknaden är däremot häftig på riktigt. Här trängs grönsakshandlare, kryddhandlare med fiskförsäljare och slaktare i en myllrande marknad. Har du inte fördelen att gå omkring med din lankesiska far/svärfar får du vara beredd på att pruta lite, din turistuppsyn kommer göra att de saltar priset lite. Men var respektfull, de här människorna tjänar inte storkovan och kan gott vara värda dina småslantar.

Utanför city

Om vi tar steget utanför den innersta stadskärnan finns fler härliga ställen att besöka.

  1. Hotel Topas/The Tourmaline. Här är dyrare, 750 rupies per timme för vuxna att bada. Men det finns också en bra barnpool och omgivningarna är egentligen trevligare än på Queen’s. Här kan du också beställa in mat till borden vid poolen. De är jättejättelångsamma, men det du får är gott!
  2. Thilanka hotel är väl egentligen mer ett ställe för vuxna, poolen var rätt “kall” och djup. Men det är promenadavstånd från centrum och du får se mycket apor och kanske någon elefant på vägen dit. Utsikten är magisk och det är inget fel på stället mer än bristen på barnpool. Bad här kostar 350 per vuxen för en hel dag, barn går gratis.
  3. Airbnb Villa Mariville. Damen som driver detta Airbnb är en vän till familjen. När vi var ute på stan blev Mia tillfrågad av en turist om tips på boende, och hade vi hunnit med hade vi gärna tipsat om detta. Rummen är verkligen superfina och det är bara några hundra meter över till Thilanka hotel.
  4. Queen’s hotel har vi beskrivit här ovan.
  5. Inträde i den botaniska trädgården kostar 1500 rupies per vuxen och innebär en promenad i en stor park med mycket vackra blommor och växter. Det finns en glasskiosk och en liten restaurang. Wollmar älskade att leka bland träden här! Det ligger en bit utanför stan, men går bra att ta sig hit med tuktuk eller buss.
  6. Krigskyrkogården är en vacker och välskött liten kyrkogård som kan vara värd ett besök om du gillar sådant.
  7. Den stora buddhan som övervakar Kandy går att se på långt håll, men om du vill besöka den så tar du en tuktuk upp till Bahirawa Kanda och tittar på bjässen.
  8. Kandy View Point är en utsiktsplats. Kandy består i princip bara av berg och vackra utsikter, men om du inte har någon annan anledning att komma ut och se just vyerna, så åk hit.
  9. Om det är din första gång i Kandy ska du se på en dansshow med den lokala dansen, Kandyan Dancing. Du kommer inte bli besviken! Joseph hade faktiskt lektioner i detta när han gick i skolan, en del av takterna sitter fortfarande i.
  10. Tiesh by Lakmini är en ENORM juvelerarbutik som också drivs av vänner till familjen. Vi har inte varit runt i alla juvelbutiker i stan, men den här är något över det vanliga. Filmvisning och uppbyggda miljöer om framställningen av ädelstenarna är en del av upplevelsen. Även om du inte skulle vilja lägga pengar på smycken är detta också en turistattraktion, och kanske vill du köpa något från souvernirbutiken som finns högst upp i huset.

 

Har du några Kandy-tips du vill berätta om? Shoot!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *