Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Running streak

Running streak

​Running streak

Att springa varje dag

På senaste frågestunden fick vi en rolig fråga!

“Jag skulle vilja springa 4-6 kilometer på drygt en halvtimme 5-6 gånger i veckan, för att det är skönt. Finns det några nackdelar med ett sådant upplägg? Jag är alltså inte så intresserad av att bli snabbare, men jag vill ju inte gå sönder så klart. Känner mig som den enda som finns som inte tänker tävling och förbättring när det gäller löpning, utan mest tycker att det är en sorts lite skönare kvällspromenad. Måste man variera sig för att kroppen ska må bra?”

Det första jag tänker på när jag läser den är frågan är begreppet “Running streak”, vilket definieras “….is to run at least one mile (1.61 kilometers) within each calendar day. Running may occur on either the roads, a track, over hill and dale, or on a treadmill.”

Det är ett växande fenomen, och litegrann precis som frågeställaren insinuerar – lite av en motreaktion på den prestationsmentalitet som växer inom löpningen med lopp och tidsprestation. En running streak mäts istället i dagar, och kan vara allt ifrån en månad till flera år.

Vad ska jag tänka på inför en runstreak?

Precis som med all annan fysisk aktivitet och träning finns skaderisk vid överbelastning, för snabb ökning eller då kroppen utsätts för en tung belastning/utmaning den inte tränats till att klara. Det tar tid att bygga upp kroppens tålighet för löpning. Jag tänker att en ny löpare inte ska börja med en running streak. Men jag tror också att våra kroppar i grunden är gjorda för att klara av att springa lite varje dag, men kanske inte “out of nowhere”. Kroppen behöver liksom ha upparbetad muskelmassa och ett fungerande och inpräntat sunt löpsteg.

Jag tror också stenhårt på omväxling. En person som springer varje dag ska nog försöka att växla underlag, hastighet och längd på löpturen så att varje löpvecka ser lite olika ut.

Min upplevelse är också att löpare sällan mår bra av enbart löpning. Om en running streak minskar utrymmet för annan fysisk träning kanske detta inte är hundraprocentigt optimalt i det långa loppet.

 

Finns det några risker med att springa så ofta?

Lederna belastas med löpning varje dag, och muskelmassa behöver en återhämtningstid efter träning. Vilken fysisk utmaning som helst kommer ge upphov till en process av anpassning i kroppen. Om du bara börjar med tillräckligt lite och stegrar tillräckligt långsamt ska kroppen inte ha några problem att klara av löpning varje dag. Men om du går ut för hårt eller stegrar för snabbt kan kroppen ta skada. Samma om kraftöverföringen mellan höfter, knän och fötter inte fungerar optimalt. För att kroppen ska hinna reparera sig mellan passen behöver du troligen också se till att sova tillräckligt. Internationellt sett verkar en runstreak rekommenderas starta på 1 mile (1,6 km) eller 10 minuter dagligen.

Finns det några fördelar?

Jag kan tänka mig att 10 minuters egentid med bara de egna tankarna och ökad puls varje dag måste vara rätt nyttigt. Bara kroppen är tillräckligt tillvänjd vid den fysiska belastningen.

Jag har inte hittat några studier alls om fenomenet (säg gärna till om ni hittar några) men jag har läst en lång rad med anekdoter från varje dags-löpare som menar att deras metabolism förbättrats. Det här har jag uppfattat som att löpning generellt gör, så jag vet faktiskt inte om en running streak gör något ytterligare för metabolismen.

Vad ska du tänka på innan du börjar en running streak?

  • Se till att du är skadefri och har en god utgångspunkt vad gäller muskelstyrka och ledrörlighet i höfter, ben och fötter.
  • Kolla upp löpsteget och se till att prioritera ett par bra skor.
  • Planera in hur länge du ska ha din running streak och planera in annan träning under samma period.
  • Känn efter om du vill/behöver lägga tid på någon mjukdelsbehandling som med foam roller eller massage.

3 kommentarer till “Running streak”

  1. När man pratar hälsofrämjande fysisk aktivitet pratar man ju om 150 min på måttlig nivå alternativt 75 minuter på ansträngande nivå, i pass om minst 10 minuter, fördelat på de flesta av veckans dagar. Jag tycker att det låter som att det ligger helt i linje med vaf du beskriver :).

  2. Tack för svaret, och vad kul att du tyckte att det var en rolig fråga! Hade ingen aning om att detta var en sorts trend, eller vad man ska kalla det, att det fanns ett begrepp. Jag lär mig så mycket hos er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *