Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bilförlossning oförenligt med de mänskliga rättigheterna

Bilförlossning oförenligt med de mänskliga rättigheterna

Bilförlossning oförenligt med de mänskliga rättigheterna?

Jag är sist på bollen,jag vet. Igår jobbade jag hela dagen och däckade i soffan klockan nio. Men, vi måste prata om de här med bilförlossningar.

Jag vet att det inte är första kvinnan i världshistorien som fött i en bil, och jag VET att det är många födande som har långa vägar till sjukhusen. Men vi måste diskutera utvecklingen. Emma Andersson var den första att föda i bilen på väg in till förlossningen sedan BB i Sollefteå lades ner. 

Kan vi bara utgå från detta först:

800 kvinnor dör varje dag på grund av komplikationer till graviditeter och förlossningar, framförallt på grund av brist på tillgång till vård. Känns det då rätt och vettigt att vi liksom avvecklar vår förlossningsvård, så att fler kvinnor i välfärdslandet Sverige inte får tillgång till den vård som de behöver? För att inte tala om risken för barnet. Kommer det behöva hända riktigt, riktigt hemska händelser innan politikerna börjar fatta?

Det finns motstridiga evidens för det här med om barnadödligheten ökar under förlossningar hemma jämfört med vid förlossningar på sjukhus, men vi kan väl bara en gång för alla poängtera att det är oerhört sällsynt att barn dör under förlossning. Orsakerna går i de allra flesta fall går att förebygga med ett korrekt omhändertagande och beslutsfattande av vårdpersonal.

Inte bara farligt, ovärdigt också

Förutom det otrygga och potentiellt farliga. En förlossning innebär så många ovärdiga ögonblick. Saker som de flesta bara vill dela med sina absoluta närmaste och vårdpersonal med sekretess. Emma som födde i bilen häromdagen beskriver:

“Utan byxor eller skor, med navelsträngen hängandes och vår dotter på bröstet får jag kliva ur bilen i snön, i minusgrader. Blottad för allmänheten. Väl i ambulansen kände jag mig trygg och allting brast känslomässigt. Värsta jag har varit med om”. Citat från Expressen, länk ovan.

För dem som inte har körkort eller egen bil och som inte bara åker med sin egen partner på väg till BB, känns det här som ett värdigt ögonblick att dela med en taxichaufför? Skulle inte tro det, va.

Anledningar till att vilja ha en barnmorska på plats

Det finns vetenskapligt stöd för att klipp, manuellt perinealskydd och/eller varma kompresser mot mellangården kan förebygga stora bristningar hos kvinnan. Vem är ansvarig för att göra detta under en bilförlossning? Partnern? Taxichaffisen? Eller har vi inte kommit längre med allt vårt prat om förlossningsskador, struntar politikerna fortfarande i den påverkan på kvinnors liv som stora förlossningsbristningar innebär?

Att föda i bil är inte en hemförlossning

Det kan ibland verka som att våra politiker inte tycker att det arbete barnmorskor, undersköterskor och förlossningsläkare gör är något speciellt egentligen., “Kvinnor har ju fött barn i alla tider, det kan väl inte spela så stor roll var, hur och med vem det sker?”, så känns det som att de tänker.

Detta är ett omdiskuterat ämne, men jag tänkte i sammanhanget bara lyfta upp det här med hemförlossningar. Poängen med hemförlossningar är att detta är vad kvinnan själv vill. Hon vill kanske kunna känna sig hemma, trygg, ostörd och ha så lite medicinsk intervention som möjligt. Det kan vara en känsla av att inte vilja ha en massa främlingar som stövlar in på rummet med en egen agenda. Hon har också en barnmorska med sig, som hjälper, stöttar, guidar och coachar. Och som har ett ansvar för att se till att progressen skrider framåt på ett tryggt sätt.

En bilförlossning har ingen som helst likhet med en hemförlossning. Och ännu mindre likhet med en förlossning på sjukhus. I en bil är kvinnan inte trygg, förberedd och optimalt avslappnad. Hon har inte gjort de förberedelser som behövs, och den viktiga bedömningen om kvinnans graviditet är tillräckligt riskfri för en förlossning utanför sjukhus är inte gjord.

Kan vi bara enas om detta? Kvinnor kan inte “bara föda barn lite var och hur som helst”. 

Kvinnor vill kunna känna att de har kontroll över situationen, att de får den vård och stöd de behöver och att de blir så lite störda som möjligt under processen. Tänker vi att en skumpig bilväg optimerar detta för kvinnor? Va, Va? Och är inte de ofödda barnet värt att se till att vi gör allt för att optimera att personal finns tillgänglig när det är dags?

En nyförlöst kvinna och ett levande barn. Smärtstillad med grad 4-sfinkterruptur, efter omständigheterna ändå väl omhändertagen.

De mänskliga rättigheterna i detta?

Jag vill å det varmaste rekommendera läsning om “Mänskliga rättigheter i förlossningsvården” det det framgår så tydligt att det problem vi har i svensk förlossningsvård idag mycket handlar om synen på kvinnor och födande. Tillgång till sjukvård är en av de mänskliga rättigheterna och staten har ett ansvar att bedriva en politik att förebygger sjukdomar och som leder till bästa uppnåeliga hälsa för alla människor. 

Vad ska vi göra då, med kvinnor som får föda i bil och som för en stor förlossningsbristning eller någon annan stor komplikation? Är politiken bakom att stänga förlossningsavdelningar (så att risken ökar för nedsatt kvinnohälsa) förenlig med de mänskliga rättigheterna? Jag kan bli sjukt irriterad över att när jag läser på inför detta inlägg hittar fakta på regeringens webbplats för mänskliga rättigheter, och där finns bilder som härleder tankarna till bristande kvinnosjukvård i Afrika. Jag vet naturligtvis att det är värre där, men ändå. Bakläxa till svenska politiker! De får gärna backa till att sopa litegrann framför vår egen dörr när det kommer till detta. Inte så att vi borde minska på biståndsinsaterna, absolut inte. Men varför går utvecklingen liksom bakåt i Sverige? 

Vad är dåligt med en bilförlossning?

Den här listan får ni läsare gärna fylla på, men de jag kan komma på på rak arm:

 • Du får inte övervakning av barnets mående och förlossningens progress som optimerar utfallet för både dig som födande och barnet.
 • Du kan bli rädd, orolig, otrygg och trumatiserad vilket både påverkar din förmåga att hantera smärtan, anknyta till barnet och kanske påverkas också amningen.
 • Hygienen är inte optimal i en bil
 • Din möjlighet att röra dig och byta ställning under förlossningen minskar.
 • Du får inte tillgång till smärtlindring. Inte heller till dusch, badkar eller andra icke- medicinska möjligheter till att lindra smärta.
 • Du har inte möjlighet till samma fysiska kontakt med den som är till för att stödja dig under förlossningen.
 • Du är en i en otrygg miljö i bil/på vägkant och integriteten är långt ifrån säkerställd.

Dela det här inlägget!

Kommentera och kom med dina viktiga tankar och erfarenheter!

 

Referenser:

9 kommentarer till “Bilförlossning oförenligt med de mänskliga rättigheterna”

 1. Först tänkte jag skriva att jag blir ledsen men nej jag blir arg! Hos oss tänker de stänga förlossning/BB/neo under sommaren, närmaste annan klinik 13 mil bort. Jag är själv inte gravid men har vänner som är det. Trodde tanken var en satsning på kvinnovården inte nerrustning?!

 2. Helt sjukt! Samma problem i Dalarna tyvärr. Sedan BB i Mora stängde är det många som fått längre resväg (och då var den ändå lång från början). Bor man i norra delarna kan det vara uppemot 25 mil till förlossningen i Falun. Många barn som kommit till världen i bilar tyvärr.

 3. Från Kiruna till Gällivare har vi också 12 mil, barn har fötts i bilar, ambulanser och ett barn har tyvärr hunnit dö i magen på väg till BB!

  En sak till till din lista, att stå parkerad efter en vägkant en mörk vinterkväll/natt gör ju en risk för olycka också. Tänk o bli påkörd av någon lastbil/plogbil. Nej fy tusan!

 4. Skönt med någon som istället för att vara först på bollen skriver någonting genomtänkt och välformulerat!
  Relativt nybliven mamma själv, ditt inlägg berörde.

 5. Fruktansvärt!
  Det är så mycket som tycks gå baklänges i utvecklingen på många fronter i världen.
  Och den emotionella distans som jag reflekterar över varje dag på pendeln, när jag ser mej om i vagnen och möts inte av en enda blick , fast att det inte finns ett ledigt säte så långt ögat kan nå.
  Ingen mänsklig kontakt. Bara gamnackar i alla riktningar.
  Ledsen och uppgiven. Vad är det för värld jag satt mina barn till?
  För jag har satt barn till världen. Närmare bestämt 7 stycken.
  Första pojken är född 95. Då var jag 20 år.
  Den upplevelsen var traumatisk jag minns än i dag inga detaljer men jag hade känslan av att jag inte kommer att överleva detta.
  Då befann jag mej ändå på sjukhuset de 23 timmar förlossningen pågick. Men var värksvag och behövde värkstimulerande ( likaså de andra förlossningarna).
  Tack gode Gud att man bodde på rätt ställe!
  Det tredje barnets placenta lossnade inte utan fick tas manuellt under narkos.
  Om jag varit i en bil hade jag förblött då?

  Femte barnet satt fast med huvudet i fem timmar innan de beslutade om omedelbart snitt. Han andades inte av egen maskin utan behövde hjälp. 4800 gr.

  För egen del är jag vid 42 års ålder färdig med barnafödandet. Det bad jag om att få ordnat inför mitt sista barns födelse. Hon låg i sätesbjudning och förlöstes med snitt.

  Hade jag bott i Skellefteå så hade jag och förmodlingen flera av mina barn inte klarat sej.
  Varför är inte alla dessa kvinnor och barns liv och välmående värt mer?

  Även om politiker inte har förmågan att leva sej in i hur andra människor har det så kan de ju gå på sin vanliga linje och tänka på sej själva. Ni lär dessa barn hur man behandlar människor i utsatthet och i behov av omsorg och vård.

  Vill ni verkligen att dessa barn ska vara de som kontrollerar ert välmående på äldre dar!?

 6. Även risken för komplikationer efter en förlossning som till synes gått bra. Barnet kan snabbt få andningsproblem, kylas ned etc. Och mamma kan blöda ihjäl på kort tid om moderkakan inte lossnar eller t.ex. stora bristningar. Bara som exempel.

  Sen vill jag även fråga dig om klipp verkligen är evidensbaserad metod för att minska bristningar? Jag trodde att man kommit fram till att det inte alls gör det. Tacksam för svar:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *