Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Mina 5 bästa lekparker

Mina 5 bästa lekparker

När jag var barn erbjöd lekparkerna i princip på gungor, sandlåda och kanske en klätterställning. En gång var det någon som skänkte en gammal eka till parken och det var ju hur häftigt som helst! Nu för tiden kan lekparkerna bjuda på lite mer. I listan mina 5 bästa lekparker delar jag med mig av Stockholms roligaste (enligt oss) lekparker.

5 bästa lekparker:

 1. Mulle Meck-parken – Järvastaden – Knapp 1 km från pendeltågsstationen Ulriksdal ligger Mulle Meck-parken. Designad och tillverkad av Tor Svae, som bland annat byggt utställningar på Junibacken. Lekparken innehåller allt från en amfiteater och bilar till en linbana, ett flygplan, en verkstad, en båt, en blomsterlabyrint och en rymdraket. Även om dina barn inte bekantat sig med Mulle Meck och Buffa så kommer de att älska denna temalekpark.
 2. Anders Franzéns Park – Henriksdal – Parken är uppdelad i flera zoner, bland annat sand- och soldäck vid vattnet, pulkabackar mot Danviksklippan, planteringar, promenadvägar och gräsytor samt skate- och asfaltytor. Parkens norra del är också designad av Tor Svae och anknyter till båt, varvs och den tidigare industriverksamheten som fanns i området.
 3. Blecktornsparken – Södermalm – Stora Blecktornsparken, eller Bleckis som den kallas lokalt, skiljer sig från de andra parkerna på listan då den har djur på sommaren. De har lamm, getter, grisar och kaniner. I bleckis anordnas även aktiviteter vid högtider som nationaldagen och midsommar. Det finns stora gräsytor för lek, långa rutchkanor mm. Parken har även en parklek som under vardagar håller öppet med en öppen förskola och utlåning av trehjulingar, bollar, innebandyklubbor mm.
 4. Rålambshovsparkens parklek – Kungsholmen – Precis som Bleckis har Rålis en parklek där en kan låna bollar, klubbor, spel mm. Lekparken tenderar att ligga något åt det psykedeliska hållet med knasiga målningar lite överallt. Men det är en rolig och spännande miljö för barn i alla åldrar. I närheten av parkleken, under lilla västerbron, finns en skatepark.
 5. Bryggartäppan – Södermalm – Sist på listan är ännu en temapark som även den byggts under ledning av Tor Svae. Lekparken är byggd baserad på  Per Anders Fogelströms roman ”Mina drömmars stad”. Våra barns favoriter är “Trollbron” och stugan med rutschkanan. Denna lekpark är som en kombination av lekstuga och skansen.

Listan skulle så klart kunna vara ännu längre så jag är nyfiken att höra vilka är dina bästa lekparker! Tipsa!

4 kommentarer till “Mina 5 bästa lekparker”

 1. Åh. Vilket bra inlägg för oss. Vi måste ju upptäcka Stockholm på nytt nu med barn.
  Vill också säga litet förlåt för att jag är så usel på att kommentera. Tiden springer iväg för mig just nu och jag hittar sällan den där stunden att skriva en rad.
  Vi flyttar till Årsta nästa vecka tror jag. Vill gärna ses snart, Charlie vill såååå gärna leka med någon jämngammal. Kanske kan vi ses i en av parkerna ni tipsar om ☺️.

  /Hanna

  1. Jaaaaaaaaaa! Kanske den som ändå ligger ganska nära, bryggartäppan? Så kan vi gå och fika någonstans efteråt?

 2. Om ni vill göra en utflykt till Uppsala finns det många fina lekplatser här. I engelska parken bakom Carolina Rediviva finns Pelle Svanslös lekpark – jättefin i lite samma stil som Mulle Mecks eller Anders Frantzéns. I Vasaparken finns ännu en jättefin, där man kan passa på att besöka Biotopia samtidigt. Ett gratis barninriktat naturmuseum. Där finns också ett bra fik, där man får ta med fikat ut i parken om man vill. I Stadsparken finns en tredje stor och bra lekplats.
  Sedan satsar kommunen mycket på lekplatser så det finns många lite mindre men väldigt bra runt om i stan. De finns beskrivna på kommunens hemsida och vi brukat ofta åka på lekplatssightseeing

  1. Åhå, det lät ju kul! Vi har ingen liksom given anledning att åka till Uppsala, men lekparksutflykt kanske är skäl nog?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *