“Krämig blomkåls- och svamppasta” är baserat på Jamie Olivers “Mushroom & cauliflower penne” men med några justeringar för att lättare lura i barnen en vegetarisk pasta.
Krämig blomkåls- och svamppasta, 4 – 5 port
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- ½ tsk torkad timjan
- 1 krm chiliflakes
- smör
- 1 liten/ ½ stor (ca 440 g) blomkål
- 75 g + 75 g champinjoner
- ½ dl vitt vin
- 1 dl vatten
- 1 dl (100 g) creme fraiche, ricotta eller färskost
- 100 g parmesan
- ½ citron
- salt
- svartpeppar
- 350 g pasta av typen penne eller en egen favorit
Så här gör du:
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs löken, timjan och chilin i smör på medelhög värme i en traktörpanna eller liknande med lock (men täck inte än). Rör om då och då för att undvika att bränna vid.
- Bryt/skär loss buketterna från blomkålen och skär varje bukett i 2-3 bitar. Borta av första mängden svamp, halvera den och skiva.
- När löken är gyllenbrun tillsätter du vitlöken och rör om i upp till en minut.
- Tillsätt svampen och fräs en kort stund. Slutligen blandar du i blomkålen, vinet och vattnet och täcker med lock.
- Koka i 20 – 30 minuter eller tills blomkålen är mjuk.
- Koka pastan i en separat kastrull enligt anvisning på paketet.
- Borta av och skiva resten av champinjonerna, stek dem gyllenbruna i smör och ställ åt sidan. Riv parmesanosten grovt.
- När blomkålen är mjuk ta undan den från plattan och mixa med en stavmixer. Har du inte det så använd en matberedare eller så gör det bästa du kan med en gaffel.
- Blanda sedan i creme fraiche, pressad cintronsaft och lite mer än hälfen av parmesanosten. Smaka av med salt och peppar och späd eventuellt med vatten om såsen är för tjock.
- Värm på ytterligare och när pastan kokat klar och dränerats blandas pastan ner i såsen.
- Servera varmt med den stekta svampen, körsbärstomater och toppa med persilja och riven parmesanost.