Skapa rörelseglädje för barn

Skapa rörelseglädje för barn

Hur vi tänker kring barns motion och rörelse

På instagram fick vi en fråga om hur vi tänker kring våra barns motion och rörelse, hur vi tänker att man kan röra sig MED sina barn och hur vi förmedlar rörelseglädje. Det här är naturligtvis inget vi är proffs på på något sätt, men vi fick frågan och det är kul att besvara den.

Vardagsmotion för barn

Våra barn är uppväxta som innerstadsbarn (hittills) och går på en förskola utan gård. Rätt snart efter inskolning på förskolan förstod vi att de lyckades få även småttisarna att gå långt till de olika parkerna. Både Wollmar och Wilfred har alltså promenerat typ 1-2 kilometer enkel väg till olika parker tillsammans med förskolegruppen någon gång i veckan, när de inte bara gått till den absolut närmsta parken. Vi har bott så nära förskolan att vi inte har haft vagn vid lämning och hämtning. Men vi insåg barnens förmåga att knata på rätt långt, bara de fick gå i sin egen takt och med rätt förutsättningar. Detta har vi tagit fasta på. Våra barn har fått gå mycket, till vardags. Det kanske inte direkt är rörelseglädje, men vardagsmotion. Vi har ingen bil och åker kollektivtrafik alltid, och våra barn ser det som naturligt att promenera till buss, tåg och tunnelbana.

Det som är viktigt att tänka på tycker vi, det är att lekparker är en grym motorisk fysisk aktivitet för barn. Det behövs ju verkligen inte så mycket mer egentligen, än att erbjuda dem att vara ute. Springa, klättra, krypa, smyga…

Det är väl lite om hur vi rör oss MED våra barn till vardags.

Organiserad lek/motion för barn

Sedan båda barnen fyllt 2 har vi börjat gå på en motionsaktivitet med dem. Wollmar började på dans men vi bytte till redskapsgymnastik när han fyllde 3. Wilfred hoppade in och började på samma redskapsgymnastik i höstas, är han var 2 åt och några månader. Våra barn AVSKYR att dansa. När det är dansuppvärmning så ställer de sig skeptiska vid väggarna och tittar på. Men de älskar att springa, hoppa och göra kullerbyttor och sånt. Vi känner inte att det egentligen inte är supernödvändigt med organiserad motionsaktivitet för så små barn, men faktum är att det har lärt sig HUR mycket som helst och verkligen fått en bra motorisk utveckling. Plus att det är kul!

Rörelseglädje

Våra barn visar tydligt att de upplever rörelseglädje av att lära sig att bemästra nya saker. Att göra kullerbyttor, att hoppa från något högt, att cykla. Förra sommaren lärde sig Wollmar cykla. Han har tidigare haft springcykel, och dag ett när vi introducerade riktig cykel så hade han stödhjul och ledpinne. Dag två kunde vi släppa pinnen, och stödjulen kunde vi höja. Dag tre cyklade han som om han aldrig har gjort annat. Att ha cyklat med springcykel var en jättebra balansträning som för honom ledde till en superlätt cykelintroduktion. Våra barn vet att vi springer. De vet att vi springer ofta, mycket och ibland långt. De vet att vi gillar lopp, och de gillar att kunna heja på när någon av oss springer lopp. Ibland vill de leka att de springer lopp, och de vill att vi ska säga “heja heja” och låtsas ha den där feststämningen som är på peppiga löp-lopp. Den här våren när vi tog fram cyklarna lärde sig Wollmar att cykla på riktigt. Han kan starta själv, bromsa i nerförsbackar och stå och cykla i uppförsbackar. Och NU kommer rörelseglädjen in i bilden. För nu kan han cykla och vi kan springa! En lördag för någon vecka sedan sa han “idag vill jag cykla en mil”. Så då gjorde han och Mia det på förmiddagen. På eftermiddagen ville han cykla igen, då blev det 7 km.

Press?

Vi har hittills aldrig behövt sätta några regler vad gäller stillasittande för våra barn, och inte heller behövt anstränga oss mycket för att ge dem möjlighet att röra sig. Men vi ser det som naturligt att sträckor att förflytta sig är en del av vardagsmotion. Vi vill av den anledningen helst inte ha bil, eftersom vi bor i en storstad med lätta förbindelser ändå. Under min uppväxt var jag och min bror redan då TV-spelstokiga, men min mamma var stenhård med att det var en timme som gällde. Vi har regler för våra barns skärmanvändande idag, och kommer försöka ha det även längre fram. Men de utmaningarna känner vi inte så väl till än.

Motion och hälsa är för oss tätt sammankopplat. Wollmar vet att det är en bra känsla när hjärtat bankar hårt när han cyklar i uppförsbackar, och Wilfred vet att det är musklerna som blir trötta när han springcyklat mycket. Barnen vet att mat är bränsle för kroppen, men får aldrig någonsin höra att träning skulle berättiga mat eller något annat nonsens. Vi kommer ju inte kunna förskona våra barn från hälsohetsen i samhället på sikt. Just nu känns det som att de rör sig inom spannet för rörelseglädje och vardagsmotion i form av förflyttningar som de inte ens reflekterar över. Det är vi glada för!

Skapa rörelseglädje för barn

Hur tänker du kring barn, vardagsmotion och rörelseglädje?

Previous

Next

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *