Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Nutellatårta

Nutellatårta

Nutellatårta

Nutellatårta är en av Mias favorittårtor som uppstod av “saker vi hade hemma” en gång och har sedan förfinats i olika varianter. Den består av vanliga tårtbottnar, som du kan göra själv eller köpa. I första lagret är en lite salt kolasås och antingen bananmos eller vaniljkräm. Det andra lagret består av nutella och nutellagrädde. Tårta brukar vi täcka med grädde och garnera med kanderadenötter, nutella och kolasås. Den här gången gjorde vi dock kolapopcorn och hade på. Lika härligt och festligt det!

Detta är minitårtan som vi gjorde i torsdags. Den har banan istället för vaniljkräm i bottenlagret och kanderade mandlar som topping.

Tårtbotten

Ingredienser:

 • 3 ägg
 • 3 dl socker
 • 1 dl hett vatten
 • 3 dl vetemjöl
 • 1,5 tsk bakpulver

Sätt på ugnen på 175 grader, 150 grader om du kör med varmluft. Smöra och bröa en slät, rund form. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt sedan vattnet lite i taget. Häll i mjöl och bakpulver och vispa ihop smeten. Häll smeten i formen och grädda genast i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Låt den svalna något innan den stjälps upp, och ytterligare något innan du skär den i lager.

Kolasås

Ingredienser:

 • 0,75 dl vispgrädde
 • 0,25 dl sirap
 • 2 msk socker
 • flingsalt efter smak

Blanda ihop ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda på mellanhög värme tills kolan börjar tjockna och bli lite mörkare. Om du har termometer kan du mäta  ca 107 grader, då är den klar.

Ps: Gör eventuellt lite mer för garneringen. 

Vaniljkräm

Ingredienser:

 • 1 dl vispgrädde
 • 2 äggulor
 • 1,5 msk majsstärkelse
 • 1 msk socker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 20 g smör

Blanda alla ingredienser förutom vaniljsocker i en kastrull. Sjud på låg värme under kraftig vispning tills krämen blivit tjock. Låt den inte koka. Vispa sedan i smör och vaniljsocker.

Nutellafyllning och Nutellagrädde

Ingredienser:

 • 0,75 dl nutella
 • 0,5 dl nutella
 • 1,5 dl grädde

Använd rumstempererad nutella till krämen. I det lagret där vi sätter nutella brer vi först på ett tunnare lager med ren nutella för att ge en skarpare nutellasmak. Den nutellan kan du smälta i ett vattenbad eller mikra ca 20 sekunder för att underlätta utbredningen. 0,75 dl nutella går ungefärligt åt till det utbredda lagret. Nutellagrädde: Vispa 1 dl grädde till en ganska rinnig grädde. Blanda sedan 0,5 dl nutella och vispar tills krämen blir jämn och fast. Ställ in krämen i kylen i ca 15 minuter för att den ska jämna ut sig och “sätta sig” innan den breds ut på på tårtan.

Montering

Första lagret: Häll över och bred ut kolasåsen innan den stelnar. Bred sedan över vaniljkrämen och lägg på mellan botten. Andra lagret: Häll över och bred ut den smälta nutellan. Bred sedan ut nutellagrädden. Lägg sedan på tårttoppen och spackla med 3 dl vispgrädde.

Garnering

Du behöver allt eller inget av detta:

 • 1 dl hackad mandel
 • 3 msk socker + en nypa salt
 • Nutella
 • Överbliven kolasås
 • Popcorn

Mandlarna rostar du i en panna, häll sedan på sockret och låt det smälta under omrörning. Sjud i några sekunder tills mandlarna får en gyllenbrun färg, och låt sedan mandlarna svalna utspridda på bakplåtspapper. När de är svala kan du bryta isär litegrann och fördela över tårtan. Har du svårt att fördela mandlarna kan du vika ihop bakplåtspappret och banka på dem med en kavel tills du fått isär lagom stora bitar.

Du kan garnera med stänk av eller ringlad nutella (tips: smält den först) och kolasås. Har du popcorn hemma kan de blandas med kolasåsen för att bli en kompletterande sötsalt crunchig garnering.

3 kommentarer till “Nutellatårta”

 1. Denna tårta (med popcorn) får fem av fem… snippor? Vad har ni för betygssystem här på bloggen egentligen? ☺

 2. Denna tårta har jag beställt till morsdag! Den låter ju supergod! Tänker att den är lagom avancerad oxå för den som ska baka den till mig:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *