Att vilja men inte kunna – om sex som gör ont

Att vilja men inte kunna – om sex som gör ont

Att vilja men inte kunna : om sex som gör ont

Recension: Att vilja men inte kunna

I en Facebook-grupp råkade jag komma i kontakt med Elin Lundberg, socionom, kurator och familjeterapeut. Hon har skrivit boken ”Att vilja men inte kunna – om sex som gör ont” och jag skrev och frågade om jag inte kunde få ett recensionsexemplar. Nu har jag läst och jag är så glad över den här boken!

Bakgrunden

Bakgrunden till att den här boken uppkom är att samlagssmärta är oerhört vanligt. Varannan kvinna mellan 20-30 i Sverige har ont av något vid sitt senaste samlag. Min kliniska vardag är ju också att jag träffar minst en kvinna med samlagssmärta varje dag. 13 % av alla kvinnor har svåra problem. I vårt samhälle är normen penetrerande sex, och för den som inte får ont av detta kan känslan vara att vara rädd, misslyckad eller olycklig.

Boken har ett tydligt folkbildnings-tilltal. Den är lättläst och enkel att följa, även när det kommer till lite mer komplicerade saker. Den får mig att tänka att den är skriven med samma slags anda som ”Charmen med tarmen”. Det är ju en sådan bok som alla som ibland bajsar borde läsa, och på samma sätt innehåller ”Att vilja men inte kunna” kunskaper som jag hade önskar att ingick i sexualundervisningen i skolan.

Boken

Innehållet i boken är uppdelat i tre delar. Den första delen heter ”Kunskap och begriplighet” och lägger stor tonvikt vid att förklara hur kroppen och hjärnan fungerar när det kommer till sex. Våra medfödda försvarssystem, hur upphetsning fungerar och vårt behov av närhet och anknytning förklaras pedagogiskt och lättfattligt. I den här delen presenteras fyra olika individer, ”Balanserade Bea”, ”Undvikande Unni”, ”Ängsliga Älva” och ”Rädda Robin”. Utifrån de teretiska kunskaperna som läggs fram så får vi allt eftersom höra mer om Bea, Unni, Älva och Robin och som läsare kan jag träna mig på att filtrera mina nyfunna kunskaper genom dessa verklighetsförankrade berättelser.

Hanterbarhet och förändringsarbete

 Del två heter ”hanterbarhet och förändringsarbete” och förklarar hur du som individ kan börja jobba mer praktiskt med förändringsarbete, även när det kommer till sex. Det förklarars tydligt att det inte hndlar om att ”bara göra det”, utan att det är en finstämd balans och att det kräver att du samtidigt jobbar med din självkänsla, dina tankar och känslor. Det går inte enbart att se sex som en fysisk företeelse. Relationen tas upp såklart. Redan i förordet gör författaren klart att när det kommer till de mer praktiska övningarna bygger alla övningar som inkluderar en partner på att du vet att hen vill dig väl och är beredd att förändra sitt eget beteende vid behov. Du behöver också vet aatt din partner kan hejda sina egna impulser till förmån för dig och dina behov. Saknar du en partner, eller saknar din partner dessa förmågor kan du fokusera på att jobba med dig själv. Det kommer räcka långt. Del tre omfattar ”sätt igång och utsätt dig för det jobbiga” och är väldigt vettiga, roliga och praktiska tips.

Jag kommer rekommendera den här boken till många

Den här boken är otroligt bra, tydlig, rolig, tankeväckande och lättläst. Jag kommer ha mitt exemplar på jobbet och uppmana patienter att bläddra i den och fundera på om den är värd att beställa. Jag tänker att det säkerligen finns många som får problem med bäckenbotten efter graviditet och förlossning som kan ha nytta av att läsa, fundera och testa lite av de olika övningarna.

En liten invändning

Förutom att jag är helt och håller lyrisk över: a) att boken finns och b) att den håller så oerhört hög kvalitet har jag en liten yrkesmässig invändning. Det är att knipövningar rekommenderas som en del av lösningen för tjejer med bäckenbottenkramper. Det här är ju en vanlig missuppfattning. Jag som dagligen jobbar ”hands on” med överspända bäckenbottnar vill ändå slänga in en brasklapp här: Det är långt ifrån så att bäckenbottenträning är rekommenderat för alla kvinnor med överspänd bäckenbotten. Många kan visserligen komma till den punkten där de kan lära sig att justera sin spänningsgrad själva genom knip och avslappning, men det kan vara en lång väg dit. 

Att vilja men inte kunna – om sex som gör ont

I en önskevärld skulle alla tjejer få den här boken automatiskt på posten från någon slags allestädes närvarande Eros som uppfattat när någon haft ett smärtsamt samlag. Jag tänker att det vore oerhört bra om besvären togs på allvar i ett tidigt skede, så kan en del långvariga besvär liksom motas redan innan de hunnit bli så stora.

Om du känner igen dig, ta och beställ den här boken idag. Det är välinvesterade 257 kronor.

 

Previous

Next

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *