Nepalesisk matvecka

Nepalesisk matvecka

“Vad äter de i Nepal?” frågade vi oss en kväll. Mia trodde jak-mjölksprodukter och jag trodde på indiska smaker. Vi hittade inte många jak-mjölksrecept, men däremot väldigt mycket bekanta srilankesisk/indisk-liknande smaker och rätter. Det här är kryddor och tillvägagångssätt vi känner oss hemma med. Det känns tryggt! Det kommer bli en bra matvecka!

Bildresultat

Veckans inplanerade recept:

Kycklingdumplings (Momo)

Potatissallad med ärtor

Kyckling- och nudelsoppa

Bhat and Dal -alltså ris och linser. Det här är ju vardagsmaten på Sri Lanka, ska bli kul att testa den nepalesiska varianten.

Bovete-roti, för barnens skull så gör vi nog så lika vanliga pannkakor som möjligt, med mer traditionella svenska tillbehör.

Vegocurry med ris

Fiskcurry med ris

 

Har du någon erfarenhet från Nepal eller av det nepalesiska köket? Berätta! 

 

Previous

Next

2 Comments

 • Jag och maken åkte på bröllopsresa till Nepal 2008. Tanken var att vandra till Everest base camp, men jag blev höjdsjuk och guiden avrådde starkt från att fortsätta.
  Vad jag minns av maten så var det allra bäst att äta vegetarisk inhemsk mat. När någon restaurang försökte sig på internationell mat blev det inte särskilt bra.
  Vi blev bjudna hem till vår guide och hans fru, och de bjöd på fantastiskt god dal baht! Det ser så enkelt och “tråkigt” ut, men smakerna var många och goda!
  Jag kommer ihåg att vi fick sitta vid ett litet bord och äta, medan de satt i sängen och tittade på oss. De hade nämligen bara 2 stolar och 2 tallrikar.
  Jag skulle gärna åka tillbaka till Nepal igen, det var en härlig upplevelse och vi fick uppleva många spännande möten med människorna där!

  • Vilken härlig resa! Och oj vad kulturen du beskriver resonerar med våra upplevelser från Sri Lanka.
   Där är de också riktigt dåliga på internationell mat och när en blir bjuden hem på middag händer det att de sitter i köket och väntar på att vi ätit klart..
   Tråkigt med höjdsjuka dock. Hoppas du får revansch om ni åker tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *