Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Högmässa, paddelbåt och bubbelfika – Prag dag 3

Högmässa, paddelbåt och bubbelfika – Prag dag 3

  • av

Prag kallas ibland för de 100 spirornas stad på grund av dess många kyrkor. Sanningen är att det faktiskt finns långt fler än 100 kyrkor i denna stad. Istället för att gå in som turist och titta på någon kyrka i gamla staden bestämde vi oss för att besöka en aktiv församling i närheten av vårt hotel. Tjeckien är ett katolskt land och således är majoriteten av alla kyrkor/församlingar katolska. Vi är inte helt vana vid varken katolska eller tjeckiska kyrkoseder eller traditioner, men det kändes spännande att få komma in som gäst. Vi valde att gå till Kostel Panny Marie a svatého Karla Velikého som översätts till “Jungfru Maria och St. Charles den stores kyrka”. Så här i efterhand har vi läst på att kyrkan byggdes mellan 1350 och 1377 på uppdrag av Karl IV och har tydligen några reliker av Karl den store.

Kostel Panny Marie a svatého Karla Velikého – lånad av Wikipedia

Mässan var ungefär som vi hade tänkt oss och så klart förstod vi ingenting eftersom allt var på tjeckiska. Det var ganska gott om folk, blandade i alla åldrar och föräldrar med småbarn med. Trots att det var en över 600 år gammal kyrka verkade den ganska välanpassad till mordern tid. 

Det var, precis som i alla kyrkor i Prag, fotoförbud under pågående mässor/gudstjänst så det blev inga kort från där inne. När vi väl gick glömde vi till och med ta kort på byggnaden och bilden ovan är lånad av Wikipedia.

Efter predikan gick vi ut och letade ner oss till en liten ö mitt i Vltava som hette Slovanský Ostrov. På ön finns Zofinska palatset, några trevliga restauranger och barer samt lekplatser. Det finns även uthyrning av båtar. Vi hyrde en paddelbåt och gav oss ut i Vltavas ganska lugna vatten. Om ni vill göra likadant är det värt att notera att uthyrning på öns västra strand (den som vetter ut mot floden) tar halva priset jämfört mot den som är på öns östra stand (den som alla turister ser från stan).

Efter paddlandet blev det den sista tjeckiska lunchen, grillad öring och rostad potatis med tartarsås. Sedan köpte vi lite fikabröd och mousserande vin och satte oss i en park och njöt.

Sista middagen blev jättegod vietnamesiskt på Madame Lyn ganska nära vårt hotell. 

Nu dricker vi lite te och börjar sakna våra pojkar på riktigt. Imorgon åker vi hem! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *