Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Norsk matvecka

Norsk matvecka

Norsk matvecka

Lagom till första semesterveckan begärde Wollmar att vi skulle äta norsk mat. Why not? I och med att vi kommer vara bortresta och ha ett sommarstugekök tillgängligt blir dock inte hela matveckan superstrikt. Menmen, här kommer de recept vi valt ut! Utöver detta kommer vi ha fokus på grillad mat, barnfavoritmat och mat som går att laga utan tusen ingredienser eller redskap. Om ni undrar varför många av recepten är på engelska är för att det är lite svårt att googla “norska recept” på typ svenska eller norska. Av någon anledning så framstår det som mycket enklare att leta recept från en besökare/betraktares vy, än vad det är att googla recept från invånarna själva. Det är ju knappast som att svenskar ofta bloggar sina recept som “svenska pannkakor” etc.

Här är den sommarstugeanpassade norska recept vi valt ut!

Lumpe (potatistunnbröd) med fyllning

Norska pannkakor med filmjölk

För det årliga Gotlandsbullbaket blir det i år denna kanelbullekaka.

Grillad hel lax med färskpotatis och grönsaker.

 

I brist på en helomfattande norsk matvecka:

Vad tänker ni på när ni tänker norsk mat?

Finns det något ni SKAM-fans associerar med norsk mat?

7 kommentarer till “Norsk matvecka”

 1. Har släkt i Norge och tänker nog mest på fårikål, lutfisk, lompe, remolad, kvikklunsj & brunost. Och matpakke istället för lunch!

   1. Jag tycker fårikål är bättre än det låter :). Men det hjälper ju om man gillar vitkål och lammkött. Det är inte helt olikt en traditionell svensk köttsoppa. Lutfisk är ju jättegott! Och den norska traditionella klippfisken är också toppen, det skiljer väl lite mellan tillbehör?

 2. Tänker på rømmegrøt! Har aldrig ätit det själv dock. Och det låter väl kanske inte så lattjo med vetemjölsgröt på semestern 😉

  1. Hmm.. Det hade varit intressant att testa. Men som du säger så är det kanske inte det lyxigaste vi kan göra här på Gotland.

 3. Kjøttkaker, kålstuing, brun saus och poteter. Flesk med duppe. Komler. Lax med sandefjordssmör (även om ni redan har en laxrätt). Ja vad mer äter man här i den norska skogen…. Cowboygryta (bönor i tomatsås, bacon och korvbitar som en gryta). Fiskekaker… Ja det äter man också mycket här. Bor numera i Norge och har fått stå ut med den norska husmanskosten, på gott och ont, en bra stund nu.

  1. Känns som att bästa sättet att på riktigt uppleva ett lands matkultur är att finnas på plats och “stå ut” med det som du säger.
   Jag kanske borde bett om “äkta” recept från er läsare innan matveckan planerades.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *